5 ανδρικές ταινίες (και έναν σκηνοθέτη) που λατρεύουν οι γυναίκες

snatch
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Όχι, δεν υπάρχει ανδρικό και γυναικείο σινεμά. Σύμφωνοι. Αλλά σίγουρα υπάρχουν ταινίες, που αγαπά το ανδρικό ή το γυναικείο κοινό περισσότερο.

Για να ξεκαθαρίσω τις προθέσεις μου λοιπόν. Πόσοι άνδρες λένε «Α, εμένα η αγαπημένη μου ταινία είναι το Pretty Woman»; Κανείς φυσικά. Πόσοι όμως λένε το «Fight Club» για παράδειγμα (που δεν θα το συμπεριλάβω στη λίστα μου γιατί είναι άδικο προς τις άλλες ταινίες); Οι περισσότεροι. Άρα τώρα που καταλαβαινόμαστε, για να δούμε ποιες από αυτές τις ανδρικές προτιμήσεις, είναι οι αγαπημένες των γυναικών.

Έχουν περάσει 15 χρόνια κι όμως το Snatch του Guy Ritchie είναι χαραγμένο στη μνήμη όλων. Λίγο η χαρακτηριστική σκηνοθεσία, περισσότερο η υπόθεση με το κλεμμένο διαμάντι και φυσικά η εξαιρετική ερμηνεία και προφορά του Brad Pitt. Από τις καλύτερες της καριέρας του. Οι άντρες λατρεύουν το Snatch από την πρώτη κιόλας στιγμή στο ρινγκ και οι γυναίκες …για τον ίδιο λόγο. Plus: Brad Pitt, Benicio Del Toro  και Jason Statham σε μία απολαυστική περιπέτεια με αρκετή δόση χιούμορ. Τι άλλο να ζητήσεις;

1994 και ο James Cameron (που το έχω ξαναπεί δε με τρελαίνει κιόλας) βάζει τον Arnold Schwarzenegger να υποδυθεί τον μυστικό πράκτορα και τη Jamie Lee Curtis τη γυναίκα του. Τα Αληθινά Ψέματα (True LIes) είναι από τις ταινίες που χαίρεσαι να βλέπεις γιατί δεν έχεις απαιτήσεις. Οι άντρες εκτός από τις σκηνές μάχης σίγουρα απολαμβάνουν το στριπτίζ της Jamie Lee Curtis. Ίσως και περισσότερο από τον Arnie και οι γυναίκες μάλλον θέλουν να μάθουν πώς να κάνουν το ίδιο. Εναλλακτικά: το Mr. & Mrs. Smith κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, χωρίς το στριπτίζ.

Βέβαια αρκετά χρόνια πριν και σε άλλη περισσότερο σκληρή χροιά, ο Daniel Day- Lewis πρωταγωνίστησε στον Τελευταίο των Μοϊκανών (The Last of the Mohicans). Η μάχη του να προστατεύσει δύο γυναίκες, η δυνατή του ερμηνεία (εμ, Daniel είναι αυτός), το τρέξιμο, το κυνήγι, τα σκηνικά, όλα συνάδουν στο να αγαπήσεις την ταινία, σε όποιο φύλο κι αν ανήκεις. Και αν οι άντρες ιντριγκάρονται από τα τόμαχοκ που πετιούνται με μαεστρία, ο θηλυκός πληθυσμός σίγουρα τρελαίνεται με το ρομαντισμό της ταινίας και τους πρωταγωνιστές της. Άλλες εποχές, άλλα ήθη, μην το ψάχνεις.

Για το Ocean’s 11 τα λόγια είναι μάλλον περιττά. Brad Pitt, Matt Damon, George Clooney κ.λπ, σε ένα πανέξυπνο σενάριο, με περιπέτεια, δράση, αλητεία και χιούμορ. Οι άντρες λατρεύουν να ζηλεύουν τους χαρακτήρες και οι γυναίκες λατρεύουν να τους βλέπουν να ζηλεύουν. Απλά μαθηματικά.

Blow: 2001. Ο Johnny Depp, υποδύεται τον George Jung, τον άνθρωπο που εγκατέστησε στην ουσία το εμπόριο κοκαΐνης στην αμερικανική αγορά τη δεκαετία του ’70. Δίπλα του η Penelope Cruz. Άντρες – γυναίκες: 1-1 δηλαδή, με αρκετή δόση παρανομίας, παράνοιας και υπερβολής.

Όλα του Tarantino
Αν είσαι άντρας δε μπορεί να μη λατρεύεις να βλέπεις σκηνές όπου εκσφενδονίζονται μαχαίρια, αστεράκια νίντζα, αίματα, πόδια, χέρια και ό,τι άλλο φανταστείς (μα πόσο κλισέ πια ακούγεται αυτό!). Άρα δε μπορείς παρά να μη λατρεύεις τον Tarantino, από το Reservoir Dogs (Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen στα καλύτερά του) μέχρι το Django.

Στην περίπτωση των γυναικών, ο ευφυέστατος σεναριογράφος και σκηνοθέτης βέβαια, μάλλον μας κέρδισε αρχικά με τους πρωταγωνιστές που επέλεξε αλλά εκεί που μας σκλάβωσε κυριολεκτικά ήταν στο Kill Bill. Η εκδίκηση είναι γυναικεία υπόθεση και όσο πιο μαρτυρικός ο θάνατος, τόσο πιο δυνατό το αποτέλεσμα. Η δίψα για αίμα βρήκε το γυναικείο κοινό σύμφωνο – και γιατί όχι άλλωστε, θυμάστε την υπόθεση φαντάζομαι- και εν αναμονή του Hateful Eight το Νοέμβριο για λίγο ακόμα Τarantino.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]