Πώς να δολοφονήσετε το αφεντικό σας

pos-na-dolofonisete-to-afentiko-sas

ΠΕΜΠΤΗ, 21 ΙΟΥΛΙΟΥ 2011

Αν ονειρεύεστε να εξολοθρεύσετε το αφεντικό σας, τότε πρέπει να δείτε οπωσδήποτε τη μαύρη κωμωδία του Σεθ Γκόρντον.

«Αφεντικά για σκότωμα»

Μια ξεχωριστή μαύρη κωμωδία από τον Σεθ Γκόρντον, ένα χιουμοριστικό αγχολυτικό για τους άτυχους που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν σαδιστή προϊστάμενο.

Στην ταινία εκπροσωπούνται οι βασικοί τύποι αφεντικών τους οποίους συναντάμε σε αρκετές περιπτώσεις και ειδικά σε περιόδους κρίσης, αποκτούν επιπλέον εξουσία: ο εργασιομανή ψυχάκιας (Κέβιν Σπέισι), ο ύπουλος και διεφθαρμένος (Κόλιν Φάρελ), ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης, έστω και αν προέρχεται από μια γοητευτική-πλην αδίστακτη γυναίκα (Τζένιφερ Άνιστον).

Οι σεναριογράφοι Μάικλ Μάρκοβιτς και Τζον Φράνσις Ντέιλι, αντλώντας εμπειρία από τις λιγότερο ευχάριστες στιγμές του εργασιακού τους βίου, σκιαγράφησαν τρεις ταλαίπωρους φίλους που νιώθουν ότι η αξιοπρέπειά τους τσαλακώνεται ανελέητα σε καθημερινή βάση.

Στην υπόθεση του έργου, ο Νικ (Τζέισον Μπέιτερμαν) υπομένει τις εξαντλητικές υπερωρίες με το όνειρο μιας προαγωγής και βρίσκεται υπό την απόλυτη εξουσία του Χάρκεν (Κέβιν Σπέισι) του άτεγκτου μάνατζερ και μετρ των ψυχολογικών βασανιστηρίων. Ο λογιστής Κερτ από την άλλη πλευρά μαθαίνει ότι το νέο του αφεντικό απεργάζεται την καταστροφή της καριέρας του, βάζοντας παράλληλα τις βάσεις για μια οικολογική καταστροφή.

Ίσως η περίπτωση του Ντέιλ (Τσάρλι Ντέι) να φαίνεται η λιγότερο επώδυνη: ο άτυχος νέος υπομένει τις ερωτικές επιθέσεις της προϊσταμένης του, ανησυχώντας για τις αντιδράσεις της αρραβωνιαστικιάς του. Οι τρεις φίλοι αποφασίζουν να συνεργαστούν προκειμένου να στείλουν στην κόλαση τους βασανιστές τους. Ανακαλύπτουν μάλιστα και τον «ειδικό» που θα τους βοηθήσει να καταστρώσουν με κάθε λεπτομέρεια τα σχέδιά τους: τον Τζόουνς, έναν πρώην κατάδικο ο οποίος θέλει να βγάλει εύκολα και γρήγορα μερικά χρήματα.

Αναμφίβολα τα προβλήματα των ηρώων της ταινίας είναι οικεία. Όπως τονίζει ο σκηνοθέτης, Σεθ Γκόρντον: «σχεδόν όλοι μας έχουμε πέσει πάνω σε κάποιο πολύ κακό αφεντικό, κάποια στιγμή στη ζωή μας, κάποιον που μας έχει κάνει τη ζωή μαρτύριο. Όλοι γνωρίζουμε ότι είναι δελεαστικό να φαντασιώνεσαι το πόσο καλύτερα θα ήταν τα πράγματα, αν έβγαιναν από τη μέση. Αυτή λοιπόν είναι η ιστορία τριών αντρών που αποφασίζουν να το κάνουν πραγματικότητα...Ωστόσο η κατάσταση δεν εξελίσσεται ακριβώς όπως θα ήθελαν».

Ο Γκόρντον πιστεύει ότι οι πρωταγωνιστές της ταινίας, τους οποίους ενσαρκώνουν οι Τζέισον Μπέιτερμαν, Τσάρλι Ντέι και Τζέισον Σουντέικις, είναι «μέσοι, συνηθισμένοι υπάλληλοι. Δεν είναι κακοί τύποι – πραγματικά δεν είναι. Κάνουν ότι καλύτερο μπορούν, αλλά είναι παγιδευμένοι και έχουν πέσει θύματα των αφεντικών τους, με τρόπους που είναι πραγματικά ειδεχθείς και σκληροί, μέχρι που δεν μπορούν να το αντέξουν άλλο αυτό».

Παίζουν οι : Κέβιν Σπέισι, Τζένιφερ Άνιστον, Κόλιν Φάρελ, Τζέισον Μπέιτμαν, Τσάρλι Ντέι, Τζέισον Σουντέικις, Τζέιμι Φοξ, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Τζούλι Μπόουεν. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.