Αγαπημένες ρομαντικές κομεντί και το παραμύθι αρχίζει...

notice
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 06 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Η ρομαντική κομεντί είναι το είδος εκείνο που κάθε γυναίκα αγαπά. Γιατί ποια είναι εκείνη που θα αρνηθεί τον prince charming και όλα εκείνα τα γλυκανάλατα, χαζορομαντικά που όσο να πεις σε «χτυπούν» στο φιλότιμο- ναι, σε ρίχνουν δηλαδή.

Όσο Samantha (Sex and the City) και αν το παίζεις, το θες το παραμύθι σου.  Kαι ήρθε η στιγμή να απενοχοποιηθείς από το κλισέ της δυναμικής επαγγελματία, μαμάς, femme fatale και όλους τους υπόλοιπους ρόλους που άθελά σου έχεις αναλάβει. Χαλάρωσε λοιπόν, βάλε το dvd να παίζει και απόλαυσε μία (και όχι μόνο) αγαπημένη ρομαντική κομεντί. Κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου, με πρόσχημα τη γιορτής της Γυναίκας λοιπόν.

When Harry Met Sally- Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι, τότε το 1989 δημιουργήθηκε όχι απλά μία ρομαντική κομεντί αλλά μία υστερική κωμωδία για τις σχέσεις, τους άντρες, τις γυναίκες. Όλον αυτόν τον φαύλο κύκλο της ζωής δηλαδή. Και αν θέλετε να μπούμε ακόμα πιο βαθιά  στα άδυτα μία νευρωτικής κωμωδίας για σχέσεις και έρωτα, η απάντηση είναι μία: Woody Allen και Annie Hall, γιατί ένας έρωτας μεταξύ του τότε Woody Allen- στις εξαιρετικές εποχές του- με την υπέροχη Diane Keaton, δε θα μπορούσε να είναι απολαυστικότερος.

Πιο παλιά, στο μακρινό 1960 το The Apartment ήταν κάτι αντίστοιχο, αν και παραμένει κλασική αξία στη ρομαντική κομεντί. Για τους λάτρεις της εγχώριας αγοράς, υπάρχει πάντα Η Γκαρσονιέρα για 10. Από την άλλη, το Bringing Up Baby αν και πιο παλιό, έχει την αριστοκρατική χροιά του λατρεμένου και λουσάτου Hollywood των late 30s. Katherine Hepburn και Cary Grant είναι ιδανική επιλογή στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Και από τη μία Hepburn στην άλλη, επιτέλους έφτασε η ώρα να δικαιολογήσεις τον πίνακα που για χρόνια έχεις κρεμασμένο στον τοίχο σου και αρνείσαι πεισματικά να κατεβάσεις. Ναι, λοιπόν Πρωινό στο Tiffany’s γιατί πολύ απλά η Audrey Hepburn είναι είδωλο για κάθε γυναίκα. Για πάντα.

Something’s Gotta Give ή Κάλλιο Αργά Παρά Αργότερα για μας. Ένα έμφραγμα είναι… σωτήριο. Ελιξίριο νεότητας, όταν πρόκειται για την περίπτωση του Jack Nicholson και της Diane Keaton. Στην συγκεκριμένη ταινία μάλιστα η χημεία τους είναι τέτοια που απλά θεωρείς ότι έτσι συμβαίνει και στη ζωή. Γλυκιά, αστεία, συγκινητική ταινία γιατί πολύ απλά ποτέ δεν είναι αργά.

Σε πιο βρετανικό ύφος, Bridget Jones’ Diary, ένα ημερολόγιο που έκανε όλες τις γυναίκες να λατρέψουν τον κύριο Darcy να μισήσουν αλλά και να κρατήσουν έναν κρυφό πόθο για το κακό παιδί, τον Hugh Grant (παραδοχή κυρίες μου). Ωστόσο, αυτό που πέτυχε απόλυτα η γκαφατζού Bridget ήταν την απενοχοποίηση της αμηχανίας. Εύγε.

Λατρεμένη και άξια υπηρέτης της ρομαντικής κομεντί είναι αναμφίβολα η Sandra Bullock. Η γυναίκα απλά «το ‘χει» . Γεννήθηκε για να κάνει περιουσία με ανάλαφρες ταινίες και να κερδίζει βραβεία με τις δραματικές. Όλο το πακέτο δηλαδή. Κλασική αξία με τον συμπρωταγωνιστή της να αλλάζει κάθε φορά. Και μπορεί το While You Were Sleeping- Ενώ εσύ κοιμόσουν να μη συγκαταλέγεται στις καθαρές κωμωδίες αλλά το Proposal (Η πρόταση), το Μις με το ζόρι (Miss Congeniality) και το 2 Weeks notice είναι κορυφαία στη λίστα των αγαπημένων ταινιών του είδους.

Σε πιο ανοιχτόχρωμη απόχρωση, η Reese Witherspoon, που όταν θέλει να πάρει εκδίκηση, το κάνει με τον ακαδημαϊκό τρόπο. Η Εκδίκηση της ξανθιάς -Legally Blonde- του 2001 το πρώτο όχι το σίκουελ έχει τη χάρη της ανόητης ρομαντικής κομεντί για ένα ευχάριστο δίωρο. Αλλα αν επιμένεις ότι χρειάζεσαι έναν prince charming, ο Tom Hanks έρχεται στο χώρο σου ή καλύτερα στην οθόνη σου. Sleepless in Seattle γιατί τελικά τι είναι τα χρήματα μπροστά εις τα αισθήματα; Ατμός.

Pretty Woman και ο Γάμος του Καλύτερού μου φίλου, με σαφέστατα πιο αστείο το δεύτερο είναι το αντίπαλο δέος της Sandra Bullock στις ταινίες του είδους. Η Julia Roberts έζησε το παραμύθι της, κέρδισε την καρδιά του πρίγκιπα και έκανε τον γυναικείο πληθυσμό να λατρεύει να τη μισεί.

Αν είναι να μιλήσουμε για πρίγκιπες και ιππότες όμως, ο Heath Ledger είναι η απάντηση. Η ιστορία ενός ιππότη (A Knight's Tale) του 2001 δεν είναι η καλύτερη ταινία. Δεν είναι η καλύτερη κωμωδία. Ούτε καν η καλύτερη ρομαντική περιπέτεια. Είναι όμως το πιο όμορφο σύγχρονο ροκ παραμύθι των τελευταίων χρόνων.

Και για να κλείσουμε το θέμα του prince charming, το να σκλαβώσεις τον Matthew McConaughey παλαιότερα, στις shirtless εποχές του ήταν όχι απλά αδιανόητο, αλλά αδύνατο. Ωστόσο, η Κate Hudson, η οποία πρέπει να ομολογήσω ότι έχει πάρει από τη μαμά της (η Goldie Hawn ήταν εξαιρετική στο Overboard- Γυναίκα στη θάλασσα τo 1987 δίπλα στον Kurt Russell) τα κατάφερε και έκανε τον McConaughey να τρέχει από πίσω της στο How to Lose a Guy in 10 Days/ Πώς να χωρίσετε σε 10 μέρες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]