Πέθανε ο σκηνοθέτης του Still Alice, Richard Glatzer

richard-glatzer
ΠΕΜΠΤΗ, 12 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Ακούγεται σα τραγική ειρωνεία, να μιλάμε για το θάαντο του Richard Glatzer, σήμερα που βγαίνει στους ελληνικούς κινηματογράφους η ταινία του Still Alice, που χάρισε στην Julianne Moore το πρώτο της Oscar πριν από 15 σχεδόν μέρες.

Ο Richard Glatzer, που έγραψε και σκηνοθέτησε μαζί με τον σύζυγό του Wash Westmoreland, το Still Alice, πέθανε χθες σε ηλικία 63ων ετών, από επιπλοκές που προκλήθηκαν καθώς έπασχε από Αμυοτροφική Πλάγια Σκλήρυνση (ALS), μια προοδευτική νευροεκφυλιστική πάθηση που επηρεάζει τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και στη σπονδυλική στήλη.

Σε ανακοίνωσή του ο σύζυγός του, ανέφερε «Είμαι συντετριμμένος. Ο Rich ήταν η αδελφή ψυχή μου, ο συνεργάτης μου, ο καλύτερος μου φίλος, η ζωή μου. Το να τον βλέπω να παλεύει με την ALS για τέσσερα χρόνια με τόσο κουράγιο και αξιοπρέπεια, με γέμισε έμπνευση και εμένα και όλους, όσοι τον γνώριζαν...Αυτές τις δύσκολες στιμές, παρηγορούμαι από την ιδέα ότι κατάφερε να δει το Still Alice να βγαίνει στο κοινό. Έδωσε την ψυχή και την καρδιά του σε αυτή την ταινία και το γεγονός ότι άγγιξε τόσους πολλούς ανθρώπους ήταν μία συνεχής χαρά για αυτόν. Ο Richard ήταν ένας μοναδικός άνθρωπος, με άποψη, αστείος, με φροντίδα για τους γύρω του, κοινωνικός και πολύ έξυπνος».

Από την πλευρά τoυς οι Michael Barker και Tom Bernard, εκπροσωπώντας τη Sony Pictures Classics, είπαν ότι πρόκειται «για μία βαθιά απώλεια για όλους, όσοι είχαμε εργαστεί μαζί του και έναν χαρισματικό άνθρωπο».

Ο Richard Glatzer είχε γεννηθεί στο Queens, αλλά μεγάλωσε στο  Long Island και το New Jersey. Είχε διδακτορικό στην Αγγλική φιλολογία από το πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια, όπου γνώρισε τον θρυλικό σκηνοθέτη Frank Capra, ο οποίος τον βοήθησε σημαντικά στην καριέρα του.

Είχε δουλέψει σε παραγωγές όπως οι Divorce Court, Road Rules, The Osbournes και America’s Next Top Model και είχε βραβευτεί αρκετές φορές για τη δουλειά του. Με το σύζυγό του επίσης σεναριογράφο και σκηνοθέτη, Wash Westmoreland συναντήθηκαν το 1995 και το πρώτο τους φιλμ μαζί ήταν το The Fluffer, που αφορούσε στην gay πορνό βιομηχανία. Συνέχισαν με τα The Last of Robin Hood το 2013 και αργότερα ήταν παραγωγοί στο Pedro του MTV. Ο Richard Glatzer είχε μία κόρη, τη Ruby Smith.