3 εξαιρετικά ψυχολογικά θρίλερ (και μία γελοία αμερικανική εκδοχή) με ευρωπαϊκή υπογραφή

experiment
ΚΥΡΙΑΚΗ, 15 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Το Hollywood κυριαρχεί στα κινηματογραφικά δρώμενα, που προβάλλονται περισσότερο, αλλά πίσω από τα λαμπερά φώτα υπάρχει η ευρωπαϊκή απάντηση χωρίς φανφάρες για ουσιαστικό σινεμά.

Οι Ευρωπαίοι δημιουργοί μπορούν κάλλιστα μάλιστα να καυχιούνται ότι ως «απόγονοι» του Hitchcock, μπορούν να χειριστούν τον τρόμο με μαεστρία. Απόδειξη οι ταινίες που ακολουθούν;

Θυμάμαι όταν πρωτοείδα το γερμανικό «Das Experiment» (2001) του Oliver Hirschbiegel είχα συγκλονιστεί από την ικανότητά του να μπορεί να σου εντείνει την αγωνία απλά, φυσιολογικά, όσο φυσιολογικό μπορεί να θεωρήσεις το φρικαλέο κατά τα άλλα «πείραμά» του. Για δύο εβδομάδες, 20 άντρες που συμμετέχουν υποδύονται τους φυλακισμένους και τους δεσμοφύλακες. Οι μεν θα προσπαθήσουν να δραπετεύσουν, οι δε να «επιβάλλουν» την τάξη. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι συμβαίνει όταν όλοι πάρουν τους ρόλους τους πολύ σοβαρά.

Η ταινία Tell No One του 2006, Ne le dis à personne, ο πρωτότυπος τίτλος, έρχεται από τη Γαλλία. Σκηνοθετικά το υπογράφει ο Guillaume Canet (που έχει συνδράμει και στο σενάριο) και στους πρωταγωνιστικούς ρόλους βλέπουμε τους François Cluzet (ο οποίος στο πολύ πιο πρόσφατο The Intouchables- Άθικτοι ήταν εκπληκτικός), Marie-Josée Croze, André Dussollier κ.α. Η ταινία του 2006 είναι μία ωδή στο μυστήριο (όχι ό,τι δεν έχουμε ξαναδεί ταινίες μυστηρίου) δομημένη υπέροχα ώστε να κορυφώνει βασανιστικά την αγωνία.

Η ιστορία εκτυλίσσεται γύρω από τον παιδίατρο Alexandre Beck, που αδυνατεί να ξεπεράσει τον χαμό της γυναίκας του πριν από 8 χρόνια, για τον οποίο μάλιστα θεωρήθηκε βασικός ύποπτος. Και πώς να μπορέσει εξάλλου, όταν η υπόθεση ξανανοίγει, αυτός ξαναμπαίνει στο στόχαστρο ως δολοφόνος και όλα αυτά ενώ λαμβάνει ένα mail με τη σύζυγό του μεγαλύτερη σε ηλικία και εν ζωή…Κάτι σαν το περυσινό Gone Girl (αλλά καλύτερο).

Σε τελείως διαφορετικό ύφος και ειλικρινά, θεωρώντας τη συγκεκριμένη ταινία μοναδική στο είδος της,το Wicker Man (1973) με τον Cristopher Lee στο ρόλο του αρχιπαγανιστή. Με καταβολές από την Βρετανία και σκηνοθέτη τον Robin Hardy, η ιστορία μιλά για την εξαφάνιση ενός κοριτσιού. Ένας ντετέκτιβ πηγαίνει σε ένα χωριό στην Σκωτία για να ανακαλύψει τι έχει συμβαίνει αλλά όλοι οι κάτοικοι επιμένουν ότι αυτό το κορίτσι δεν υπάρχει. Ποτέ δεν υπήρξε. Τα τελετουργικά εντείνουν την αγωνία και ο Christopher Lee ζωγραφίζει καλλιτεχνικά σε μία έξυπνα και αριστοτεχνικά χτισμένη ταινία.

Extra tip: αν πάλι θέλετε να συνδυάσετε και κωμωδία, δείτε το αμερικανικό remake με τον Nicolas Cage στο ρόλο του ντετέκτιβ και με το κλασικό κλαψιάρικο ύφος να ψάχνει την αλήθεια και την Ellen Burstyn (γιατί;) να υποδύεται το ρόλο του Christopher Lee στη γυναικεία του εκδοχή. Κωμωδία από τις λίγες.

Σόφη Ζιώγου
[email protected]