Δημήτρης Πιατάς: «Mου κάνει εντύπωση αυτή η σιωπή κάποιων ανθρώπων…»

piatas
ΤΡΙΤΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2015

Με χιουμοριστική και σατιρική ματιά, ο σκηνοθέτης - ηθοποιός Δημήτρης Πιατάς δημιούργησε - μέσα στην κρίση - ένα φιλμ για την κρίση, μια μαύρη κωμωδία μιας εμπριμέ χρεοκοπίας, και μας μιλά για την ταινία του, με τίτλο «ΠΑΝ-δή-ΜΙΑ».

Βραβευμένη με τρία βραβεία από το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου, η άκρως επίκαιρη μαύρη κωμωδία, σε σενάριο - σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά, έκανε την επίσημη πρεμιέρα της χθες, Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ, στον πλήρως ανακαινισμένο ιστορικό κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, όπου και θα προβάλλεται από τις 2 Απριλίου.

Αναλαμβάνοντας και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Δημήτρης Πιατάς παρουσιάζει μια χώρα σουρεαλιστική, όπου συμμορίες, ΜΑΤ, ΜΜΕ, διαπλεκόμενοι δημοσιογράφοι, έμποροι ναρκωτικών, ολιγάρχες, τηλεοπτικές περσόνες και μια ερωτική ιστορία μπλέκονται  μεταξύ τους, για να γίνουν ένα, και μιλά για την ταινία.

Τι λειτούργησε ως πηγή έμπνευσης για τη δημιουργία της ταινίας και ποια θέματα πραγματεύεται;

Πηγή έμπνευσης ήταν η ίδια η χώρα μου. Η ανάγκη μου να κάνω την «ΠΑΝ - δή - ΜΙΑ» έχει άμεση σχέση με την κρίση. Μου έκανε και εξακολουθεί να μου κάνει εντύπωση αυτή η σιωπή κάποιων ανθρώπων. Και εγώ δεν έκανα τίποτα άλλο, από το να ανοίγω την τηλεόραση και να  παρακολουθώ ειδήσεις. Ήθελα, όμως, να κάνω κάτι. Έπρεπε να πω κάτι. Έτσι, αποφάσισα και έντυσα ό,τι έβλεπα με μια ιστορία, έδωσα φανταστικά ονόματα στους ήρωές μου και άφησα τη χώρα μου και τα γεγονότα να οδηγήσουν την ταινία.

Τι υποδηλώνει ο τίτλος «ΠΑΝ - δή - ΜΙΑ»;

Η τιτλοφόρηση της ταινίας «ΠΑΝ - δή - ΜΙΑ»,  με δεύτερο τίτλο «ΟΛΑ - λοιπόν - ΕΝΑ», είναι η αυθαίρετη μετάφραση του ΠΑΝ σε ΟΛΑ, του αρχαϊκού «δή» που σημαίνει «λοιπόν» και το ΜΙΑ που μεταφράζεται σε ΕΝΑ.

Η «ΠΑΝ-δή-ΜΙΑ» γυρίστηκε «ακτιβιστικά». Τι οδήγησε στην αμισθί συμμετοχή των συμπρωταγωνιστών και των ανθρώπων, που δούλεψαν για τη δημιουργία της;

Ελλείψει χρημάτων, γυρίστηκε “ακτιβιστικά”. Δηλαδή, όταν υπήρχε ελεύθερος χρόνος. Και, δυστυχώς, λόγω ανεργίας, είχαμε  πολύ χρόνο! Το “κοινό” της ταινίας, που παρακολουθεί την εκπομπή και συμμετέχει ενεργά στα γεγονότα, που διαδραματίζονται στην ταινία, αποτελείται από 400 νέους σπουδαστές, που, με μεγάλη χαρά, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου. Οι συμπρωταγωνιστές μου, τους οποίους ευχαριστώ για τη συμμετοχή τους, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, με στόχο την συμβολή τους σε μια ταινία “αφύπνισης”, σε μια ταινία που γυρίστηκε στην κρίση, για την κρίση.

Πώς προέκυψε η συμμετοχή του τέως Πρύτανη, κ. Θεοδόση Πελεγρίνη;

O Θεοδόσης Πελεγρίνης είναι φίλος μου πάνω από 15 χρόνια. Τον γνώρισα, όταν ήταν ακόμη Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο. Είναι ένας άνθρωπος, που αγαπά το θέατρο πολύ και είναι η ερμηνευτική έκπληξη της ταινίας μου. Δεν είναι τυχαίο που βραβεύτηκε ως περφόρμερ στο  Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Λονδίνου. Βλέπεις, εκεί δεν υπάρχει προκατάληψη και δεν γνωριζόμαστε.

Για ποιους λόγους επιλέξατε τον ιστορικό κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ για την προβολή της ταινίας;

Ο ΑΣΤΟΡ  είναι ένας κινηματογράφος με ιστορία. Είναι, όμως, και ο κινηματογράφος της εφηβείας μου. Εκεί, είδα το «Γούντστοκ» και το «Φράουλες και αίμα». Για κάποιους λόγους, έκλεισε. Τώρα, σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο για την χώρα μας, χαίρομαι πολύ για την επαναλειτουργία του, με ιδιοκτήτες τους Αντρέα και Μπάμπη Κονταράκη, και που η «ΠΑΝ - δή - ΜΙΑ» είναι εναρκτήρια του ανοίγματός του.
Αν αυτό δεν είναι μεταφυσικό, εγώ θα ήθελα να το δω έτσι.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο σας χρόνο;

Ελεύθερο χρόνο δεν διαθέτω. Μόλις έκλεισε αυλαία η παράσταση «Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές» του Ρόμπερτ Μπολτ, που παίχτηκε με τεράστια επιτυχία στο Εθνικό, ξεκίνησαν οι πρόβες  για το επόμενο θεατρικό έργο, την «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» του Φρίντριχ Ντίρενματ, με τη Μίρκα  Παπακωνσταντίνου και εξαιρετικούς συμπρωταγωνιστές, που θα ανεβεί στο Βρετάνια. Το καλοκαιράκι, όμως, θα βρω - έστω και λίγο - χρόνο να διαθέσω για την οικογένειά μου και τον εαυτό μου. Θα βρω λίγο χρόνο να αναπνεύσω καθαρό αέρα, όπως ελπίζω να βρει και όλος ο κόσμος.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς. Παίζουν: Θεοδόσης Πελεγρίνης, Δημήτρης Πιατάς, Μιχάλης Μητρούσης, Μάκης Παπαδημητρίου, Λουκία Πιστιόλα, guest:  Ναταλία Δραγούμη,  Λένα Παπαληγούρα, Ανδρέας Ρουμελιώτης, Σοφία Κακαρελίδου, Μαρία Τσαρουχά, Θάνος Τοκάκης, Ιωάννα Πιατά κ.ά..

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]