Όταν το σινεμά συναντά την πίστη

mission
ΤΡΙΤΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2015

Η πίστη έχει πολλές εκφάνσεις. Από τη θρησκευτική μέχρι την πίστη στον ίδιο τον άνθρωπο, τις αξίες, την ηθική.

Το σινεμά αγαπά να συγκινεί. Αυτός είναι και ένας από τους σκοπούς της 7ης τέχνης εξάλλου. Και όταν το σινεμά συναντά την πίστη τότε μπορούμε να μιλάμε για κινηματογραφικά θαύματα.

Το δράμα του 1986, η Αποστολή, με τον Robert De Niro σε μία ερμηνεία ζωής, οδήγησε τους συντελεστές της ταινίας σε 7 υποψηφιότητες για Oscar (και ένα χρυσό αγαλματίδιο). Ο De Niro υποδύεται τον Rodrigo Mendoza, έναν πρώην έμπορο σκλάβων που αναζητά εξιλέωση μέσα από τη θρησκεία. Η Χριστιανοσύνη το "μέσο" εξευγενισμού των ιθαγενών της Νότιας Αμερικής και η συγχώρεση σε πρώτο πλάνο.

Μία από τις πιο βαθιά "ανθρώπινες" ταινίες που υμνεί την αφοσίωση και την πίστη σε ανώτερα ιδεώδη είναι σίγουρα η Τριλογία του Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Ο Frodo δε βλέπει όρια και περιορισμούς. παρά τις αντιξοότητες θα φτάσει τελικά στον προορισμό του και θα καταστρέψει το Ένα Δαχτυλίδι. Το κέρδος του; Η σωτηρία του ανθρώπινου γένους. Και αρωγοί του οι σύντροφοί του: νάνοι, άνθρωποι, χόμπιτ, μάγοι και ξωτικά.

Η ταινία Soul Surfer (H νικήτρια) ανήκει στην κατηγορία εκείνων, που μπορούν να κατηγορηθούν για εύκολες συγκινήσεις. Ως πραγματική ιστορία της πρωταθλήτριας του surfing Bethany Hamilton, σίγουρα το καταφέρνει. Έπειτα από ένα τραγικό ατύχημα που θα της στοιχίσει το χέρι της σε μία επίθεση καρχαρία, η νεαρή δεν θα το βάλει κάτω. Η βαθιά της πίστη και η αγάπη της για αυτό που κάνει θα την ανεβάσουν ξανά στο βάθρο παρά τις απώλειες.

Οι ταινίες των Star Wars είναι ο απόλυτος ύμνος στην αιώνια μάχη του καλού με το κακό. Αν και επιστημονικής φαντασίας συχνά αντικατοπτρίζει βιβλικές μάχες, με συχνό θύμα τον άνθρωπο που υποκύπτει στο κακό. Μία διαρκής μάχη με τη σκοτεινή πλευρά, η ελπίδα, η ενότητα, η πίστη σε κάτι πιο σπουδαίο από τον άνθρωπο είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που κάνουν κάθε Star Wars κλασική αξία.

Η Reese Witherspoon, σε μία από τις πρόσφατες ερμηνείες της στο Good Lie, προσπαθεί να βοηθήσει 4 Σουδανούς πρόσφυγες να βρουν το δρόμο τους και να φτιάξουν μία νέα ζωή στις ΗΠΑ. Ό,τι πιο έντονο και δυνατό σε ανθρώπινες σχέσεις, με την πίστη για τον συνάνθρωπο σε κομβικό σημείο, η ταινία μιλά για θυσίες, αξίες και την ουσία της ανιδιοτελούς αγάπης και προσφοράς.

Η ιστορία του Louis Zamperini, που κατάφερε να γίνει Ολυμπιονίκης, να σωθεί έπειτα από ένα ναυάγιο, να επιζήσει από ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και τελικά να βγει νικητής της ζωής είναι μία συγκλονιστική, πραγματική ιστορία ενός ανθρώπου που δε γνώριζε φραγμούς και ήττες. Η ταινία Unbroken, σε μία πολύ καλή σκηνοθεσία της Angelina Jolie, είναι η κινηματογραφική μεταφορά της ιστορίας αυτής που συγκινεί αβίαστα, ανθρώπινα καθώς μιλά για πίστη, προσπάθεια, αγώνα, αντίσταση και αξιοθαύμαστη εμπιστοσύνη στον ίδιο τον άνθρωπο.