The Rock: από τα ρινγκ του WWE στην κορυφή του Χόλιγουντ

the-rock
ΤΕΤΑΡΤΗ, 03 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Με αφορμή της κυκλοφορίας της ταινίας «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» στις αίθουσες, κάνουμε μια αναδρομή στις στιγμές που σημάδεψαν την πορεία του The Rock.

Ο Ντουέιν Τζόνσον –γνωστός και ως απλά The Rock- είναι από τα πιο καυτά ονόματα στο σινεμά δράσης του Χόλιγουντ αυτής της δεκαετίας. Το βέβαιο είναι πως ό,τι και αν κάνει τώρα, θα μετατραπεί σε επιτυχία μόνο λόγω του brand name που έχει χτίσει. Αυτό δε συνέβη όμως μέσα σε μια μέρα και πέρασαν αρκετά χρόνια ώστε ο The Rock των ρινγκ του WWE να γίνει action star πρώτου βεληνεκούς.

Η νέα του ταινία είναι το «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» και κυκλοφορεί στην Ελλάδα αυτή την εβδομάδα. Πρόκειται για ένα φιλμ φυσικής καταστροφής, με έναν πιλότο ελικοπτέρου να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να διασώσει την κόρη του μετά από ένα μεγάλο σεισμό στην Καλιφόρνια. Συν τοις άλλοις, αυτό το καλοκαίρι δοκιμάζει το τηλεοπτικό του ντεμπούτο με το «Ballers» του HBO το οποίο κάνει πρεμιέρα στις 21 Ιουνίου και σίγουρα θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα.

Το «San Andreas» σπάει ταμεία στην Αμερική, οπότε ευκαιρία να δούμε πώς ο αξιότιμος κύριος Τζόνσον έγινε αυτός που είναι σήμερα, μέσα από 5 σταθμούς ορόσημο στην πορεία του.

Ο βασιλιάς Σκορπιός (2002)

Η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του The Rock ήταν ως βασιλιάς Σκορπιός (Scorpion King) στο «Η μούμια επιστρέφει» του 2001. Επειδή ωστόσο το εκτόπισμά του δε γινόταν να περιοριστεί σε δεύτερο ρόλο, ένα χρόνο μετά αναβίωσε το χαρακτήρα του σε μια ταινία ειδικά για αυτόν με τίτλο «Ο βασιλιάς Σκορπιός». Το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό σε καμία από τις δύο περιπτώσεις, ο ίδιος όμως είναι ο τελευταίος που έχει ευθύνη για αυτό, αφού  απέδειξε ότι είναι γεννημένος πρωταγωνιστής. Εδώ εμφανίζεται πιο «σοβαρός» απ’ ό,τι τον μάθαμε στη συνέχεια, με την έννοια ότι δεν είχε πετάξει ακόμη το… σκληρό ύφος του WWE, έδειξε πάντως πως ήρθε για να μείνει.

Faster (2010)

Στα 00s κάτι πήγε λάθος για τον The Rock και αντί να γίνει ο μεγάλος πρωταγωνιστής ταινιών δράσης που θέλαμε κατέληξε να πρωταγωνιστεί σε ταινίες της Disney (και δίπλα στον Τζον Τραβόλτα, αλλά δε βλέπουμε κάποια διαφορά), το χιούμορ των οποίων εξαντλούνταν στο γεγονός ότι… είναι ο The Rock και παίζει σε ταινίες της Disney. Ένα τέλος σε αυτή την παράνοια δόθηκε το 2010 με το «Faster». Μιλάμε για μιάμιση ώρα αγνής, τίμιας κινηματογραφικής εκδίκησης που ξεχωρίζει για τον απλούστατο λόγο ότι κάποιος σκέφτηκε να… οπλίσει τον Dwayne Johnson. Το σενάριο είναι διαποτισμένο με όλα τα κλισέ του είδους και το έχουμε ξεχάσει ήδη, αλλά ο The Rock είναι επιτέλους ο εαυτός του. Καλώς τον και ας άργησε.

Μαχητές των δρόμων: Ληστεία στο Ρίο (2011)

Η επιστροφή στις ρίζες ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή σε ένα από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά franchise των ημερών μας, αυτό του Fast and Furious. Και η προσθήκη του είναι τόσο σημαντική ώστε στην πέμπτη ταινία η σειρά ανεβαίνει επίπεδο και «ξεπλένεται» μια και καλή για το δίπτυχο «κόντρες και γυναίκες» που μονοπώλησε το παρελθόν της. Ο The Rock έρχεται να προστεθεί στην ομάδα ως μπάτσος του FBI που καταδιώκει τη γνωστή συμμορία αλλά στην πορεία γίνεται μέλος της. Σίγουρα δε θα ξεχάσουμε τη σκηνή με το χρηματοκιβώτιο στους δρόμους του Ρίο. Παραμένει με διαφορά η καλύτερη ταινία Fast & Furious.

Pain & Gain (2013)

Είναι κρίμα που το «Pain & Gain» δεν ήρθε στην Ελλάδα, γιατί πρόκειται για μια από τις πιο διασκεδαστικές ερμηνείες του The Rock στην καλύτερη και πιο μεστή ταινία του Μάικλ Μπέι μετά το… «The Rock». Το αμερικανικό όνειρο καταρρίπτεται με τέτοιον τρόπο που μοιάζει με τη μέθοδο του Μάρτιν Σκορσέζε στο «Λύκο της Wall Street», απλά επειδή είναι ταινία του Μάικλ Μπέι και πρωταγωνιστούν «σφίχτες» οι κριτικοί δεν την πήραν στα σοβαρά και δε συζητήθηκε όσο θα μπορούσε. Και μπορεί πράγματι να ξεκινά με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ να δηλώνει πόσο… καυτός και μεγάλος είναι, τα φαινόμενα ωστόσο ενίοτε απατούν. Εμείς πάντως δηλώνουμε την αμέριστη στήριξή μας.

Ηρακλής (2014)

Ο The Rock είναι ο Ηρακλής. Αφού το ξεκαθαρίσαμε, τότε να πούμε πως θα μπορούσε να έχει μια καλύτερη ταινία ώστε να γίνει ξεκάθαρο τοις πάσι. Ο «Ηρακλής» του Μπρετ Ράτνερ δεν είναι υπερηρωικός, εκτιμάμε τουλάχιστον ότι είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη φύση του παρά στη θεϊκή. Πρόκειται για την πιο ρεαλιστική απεικόνιση αρχαιοελληνικής μυθολογίας και ας μη μιλάμε για αριστούργημα, θάφτηκε αδίκως στις κριτικές. Και είπαμε πως ο The Rock είναι ο Ηρακλής;

Η ταινία «San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα» θα βγει στις αίθουσες στις 4 Ιουνίου, σε 2D και 3D από την Tanweer.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]