Ξεχάστε τον Superman, έρχεται η Supergirl

supergirl
ΔΕΥΤΕΡΑ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Το Supergirl υπόσχεται να είναι η επιτυχία της νέας τηλεοπτικής σεζόν. Είδαμε το πιλοτικό επεισόδιο και καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας.

Αφού οι σούπερ ήρωες έχουν κερδίσει τη μάχη στο σινεμά, τώρα ήρθε η σειρά της μικρής οθόνης. Και αν στη μεγάλη οθόνη την πρωτοκαθεδρία έχει η Marvel, στην τηλεόραση ιδιαίτερα δυναμική εμφανίζεται η DC Comics. Η αρχή έγινε με το Arrow και αφού το πείραμα στέφθηκε με επιτυχία, αυτή τη σεζόν είδαμε τα The Flash και Gotham. Το πρώτο δικαίωσε τις δάφνες του, το δεύτερο… όχι και τόσο και σίγουρα έπεται συνέχεια. Το επόμενο βήμα για την DC είναι η τηλεοπτική μεταφορά ενός χαρακτήρα που έχει ένα όνομα βαρύ σαν ιστορία, τουλάχιστον... κατά το ήμισυ. Ο λόγος για την Supergirl, βιολογική ξαδέρφη του Superman.

Η απαραίτητη γυναικεία ματιά

Η παραγωγή της σειράς που θα προβληθεί από τον Νοέμβριο στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS αποτελείται από τους δημιουργούς των Arrow και The Flash (Γκρεγκ Μπερλάντι και Άντριου Κράισμπεργκ), συν την Άλι Άντλερ που τα credits της περιλαμβάνουν σειρές όπως το The New Normal, το Chuck και το Family Guy. Είναι δηλωμένη φεμινίστρια και σίγουρα η ματιά της κρίνεται καθοριστική για μια σειρά που αφορά μια δυναμική γυναίκα και που η επιτυχία της θα κριθεί από το πόσο δε θα την παρουσιάσει ως μια ακόμη ανδρική φαντασίωση.

Η μεγάλη ξαδέρφη που έγινε μικρή

Ποια είναι όμως η Supergirl; Το πραγματικό της όνομα είναι Κάρα Ζορ-Ελ και στην πραγματικότητα ήταν επιφορτισμένη με την αποστολή να προσέχει τον μικρότερό της ξάδερφο. Ένα ατύχημα ωστόσο την έφερε μακριά από τη Γη για 13 χρόνια, αρκετά ώστε ο μικρός της ξάδερφός να γίνει… μεγάλος και να φορέσει μπέρτα. Κάπως έτσι υιοθετήθηκε από μια οικογένεια, αποποιήθηκε τις δυνάμεις της και έγινε η Κάρα Ντάνβερς, ένα κορίτσι για όλες τις δουλειές στον κολοσσό των μίντια CatCo της Κατ Γκραντ, γνωστή από ιστορίες του Superman. Στα 24 της τα πράγματα έρχονται όμως έτσι που αναγκάζεται να βγάλει τα γυαλιά της και να αποδεχθεί το πεπρωμένο της προστατεύοντας τους κατοίκους της National City.

Εξάντληση των έμψυχων πόρων του Superman

Χαρακτηριστικό της σειράς είναι ότι οι περισσότεροι χαρακτήρες της έχουν έρθει από το σύμπαν του Superman. Και αυτό είναι καθόλα λογικό, μιας και δεν τίθεται σύγκριση στη δημοφιλία Superman και Supergirl. Εκτός λοιπόν από την Κατ Γκραντ, συναντάμε τον Τζέημς Όλσεν, πρώην φωτογράφο της Daily Planet και επιστήθιο φίλο του Superman. Στη σειρά παρουσιάζεται ως μαύρος (άλλωστε η φυλετική του ταυτότητα ήταν πάντα ανοιχτή) και θα απασχολήσει ερωτικά την Supergirl. Βρίσκουμε επίσης τον Χανκ Χένσω, επικεφαλής των Υπερ-Φυσικών Επιχειρήσεων (DEO), ενώ σημαντικό ρόλο έχει η θετή αδερφή της Κάρα, Άλεξ Ντάνβερς. Τέλος, η Αλούρα Ζορ-Ελ, μητέρα της Superwoman αποδεικνύεται καθοριστική για την πορεία της σειράς.

Ένας πιλότος που διχάζει

Και μπορεί το Supergirl να κάνει πρεμιέρα το φθινόπωρο, το πιλοτικό επεισόδιο είναι ωστόσο εκεί έξω και έχει αποσπάσει ανάμικτες κριτικές. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι χτίζει με σωστό τρόπο τις βάσεις για το μέλλον. Αν αυτό θα μας κρατήσει μένει να το δούμε, πάντως προς το παρόν δεν έχουμε λόγο να είμαστε σκεπτικιστές. Την Supergirl υποδύεται η Μελίσα Μπενόιστ, καλύτερη και πιο ταιριαστή επιλογή από τις Κλαιρ Χολτ και Τζέμα Άτκινσον που ήταν αρχικά υποψήφιες για το ρόλο. Η Supergirl πρέπει να είναι ταυτόχρονα δυναμική και να έχει χιούμορ, χαριτωμένη αλλά και άβολη στην προσωπική της ζωή. Η Μπενόιστ βγάζει όλα αυτά στον πιλότο και σε ένα πρώτο στάδιο πετυχαίνει να ενδιαφερόμαστε για το χαρακτήρα της.

Άνοιγμα στα κορίτσια

Μια αξιοσημείωτη διαφορά της συγκεκριμένης σειράς από τις υπόλοιπες του είδους είναι ότι απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε νεαρά κορίτσια. Όλες οι υπερηρωικές σειρές κοιτάζουν λίγο-πολύ να αντλήσουν κόσμο από αυτό το κοινό χάρη στους «καυτούς» πρωταγωνιστές τους, πάντως εδώ αυτό το άνοιγμα στηρίζεται αποκλειστικά στην ταύτιση με τον κεντρικό χαρακτήρα, κάτι πρωτόγνωρο που προωθεί την έννοια της ποικιλίας. Και με την υπερηρωική μόδα να εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς, αυτή ακριβώς η ποικιλία είναι που θα ορίσει και την παραμονή της στην κορυφή.

Εύστοχες κόμικ αναφορές

Κάτι που μας άρεσε στον πιλότο είναι η πολύχρωμη σκηνοθεσία και τα προσεγμένα εφέ. Καθώς η σειρά βρίσκεται στο CBS, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για μη-συνδρομητικό σταθμό, φοβόμασταν μήπως οι σκηνές δράσεις μοιάζουν με αυτές του Agents of SHIELD, για το οποίο εν έτει 2015 δεν έχουμε να πούμε και τα καλύτερα λόγια. Παρόλα αυτά έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες στην ανάπτυξη της National City, η στολή είναι αληθινά «κομιξάδικη» και οι μάχες της με τον Vartox (επίσης από τα κόμικ του Superman) μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι τουλάχιστον στο επίπεδο της δράσης θα μείνουμε ικανοποιημένοι.

Πέντε μήνες μας χωρίζουν από την επίσημη πρεμιέρα του Supergirl και μέχρι τότε σίγουρα έχουμε καιρό να μιλήσουμε για τη σειρά και… να ξεχάσουμε και τον πιλότο που είδαμε, αυτή τη στιγμή πάντως μοιάζει ως ένα από τα πιο σίγουρα χιτ της νέας τηλεοπτικής σεζόν και αξίζει να μπει στο πρόγραμμά μας.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]