Ο Chris Pratt είναι ο σταρ της διπλανής πόρτας

kris-prat
ΤΡΙΤΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Αυτή την Πέμπτη οι δεινόσαυροι επιστρέφουν με το «Jurassic World» και εμείς σας παρουσιάζουμε τον λαμπερό πρωταγωνιστή της ταινίας.

Το Χόλιγουντ έχει αναπτύξει διάφορους τρόπους να δημιουργεί σταρ. Μερικές φορές προωθεί ηθοποιούς χωρίς κανένα εκτόπισμα ή αύρα μέχρι να γίνουν με το ζόρι πρώτο όνομα, κάποιες άλλες φορές όμως είναι πιθανό κάποιος να είναι γεννημένος σταρ αλλά να καταλήγει κάποια στιγμή στην καριέρα του κατά τύχη. Μια τέτοια περίπτωση μπορεί να χαρακτηριστεί και αυτή του Κρις Πρατ.

Ο Πρατ μας συστήθηκε μέσα από την τηλεόραση και χάρη σε αυτή απέκτησε την απαραίτητη δημοφιλία ώστε με μια σειρά από στέρεα βήματα να γίνει αυτός που είναι σήμερα. Η αρχή έγινε με το Everwood. Τότε αμούστακος ακόμη, λίγο «μπούλης» και με ξανθιές μπούκλες, δεν έδειχνε ότι κάποια στιγμή μπορεί να ηγηθεί ενός χρυσοφόρου franchise. Έκανε και ένα μικρό πέρασμα από το The O.C. αλλά η πιο καθοριστική στιγμή της καριέρας του ήρθε στο Parks and Recreation, υποδυόμενος τον Άντι Ντουάιερ. Δίπλα στην Έιμι Πόλερ, τον Νικ όφερμαν, την Όμπρεϊ Πλάζα και την υπόλοιπη σπουδαία παρέα κατάφερε να δημιουργήσει μια αυθεντικά κωμική περσόνα, δίχως να φοβάται να τσαλακώσει τον εαυτό του. Αν βάλεις κάτω μία-μία τις στιγμές του στη σειρά, ίσως μαζί του να έχεις γελάσει πιο πολύ και από τον Ρον Σουάνσον.

Η παρουσία του στο Parks and Recreation δεν πέρασε απαρατήρητη και έτσι βρέθηκε να κάνει δεύτερους ρόλους σε σημαντικές οσκαρικές παραγωγές, αποδεικνύοντας αφενός ότι έχει ευρεία γκάμα ερμηνείας που ξεφεύγει από την κωμωδία και αφετέρου ότι μπορεί να χάσει κιλά, να τα ξαναπάρει, να τα ξαναχάσει και να «σφίξει» όποτε θέλει. Πρώτα το «Moneyball», έπειτα το «Zero Dark Thirty» και τελευταίο το «Her» απέδειξαν ότι είχε φτάσει η ώρα ο Πρατ να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο. Κάτι το οποίο τελικά συνέβη κάπως ανορθόδοξα –πλην τέλεια-, χαρίζοντας τη φωνή του στον κεντρικό χαρακτήρα της «Ταινίας Lego».

Η πορεία όλων αυτών των ετών εξαργυρώθηκε τελικά με την ανάληψη του ρόλου του Πίτερ Κουίλ/Σταρ Λορντ στους «Φύλακες του Γαλαξία» της Marvel. Ουσιαστικά ο χαρακτήρας του είναι ένας διαστρικός χιουμορίστας Ιντιάνα Τζόουνς, ό,τι χρειάστηκε δηλαδή ο Πρατ για να αποδείξει με τεκμήρια ότι είναι ένας από τους λίγους αληθινούς σταρ της εποχής μας. Η επιτυχία ήταν φυσικά σαρωτική, με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί με συνοπτικές διαδικασίες και το σίκουελ.

Φτάνουμε έτσι στο σήμερα, με τον Πρατ να ηγείται στο καστ του «Jurassic World». Σίγουρα η λέξη «Jurassic» στον τίτλο αρκεί για να σε πείσει να πας στο σινεμά, αφού μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα franchise της τελευταίας 20ετίας, το ότι ο Πρατ είναι όμως εκεί και φαίνεται πρώτος και καλύτερος στα τρέιλερ σημαίνει ότι δεν είναι μια φωτοβολίδα, ούτε καν το next big thing. Πολύ απλά συμβαίνει τώρα.

Εκτός από τους «Φύλακες του Γαλαξία» με όσες συνέχειες αποκτήσουν, στο μέλλον τον περιμένουμε στο ρημέηκ του κλασικού γουέστερν «Και οι Επτά Ήταν Υπέροχοι» (το οποίο με τη σειρά του ήταν ρημέηκ του ακόμη πιο κλασικού «Οι Επτά Σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα) και στο «Passengers» του Μόρτεν Τίλντουμ (σκηνοθέτη της ταινίας «Το Παιχνίδι της Μίμησης»), στο πλευρό της Τζένιφερ Λόρενς. Σε λίγες μέρες κλείνει τα 36 του χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι βρίσκεται στην καλύτερη και πιο ουσιαστική ηλικία της καριέρας του. Δε γίνεται να μη χαρείς με την επιτυχία του. Γιατί ακόμη και στην κορυφή, παραμένει ο dude της διπλανής πόρτας με τον οποίο θες να βγεις για μπύρες.

Η ταινία «Jurassic World» θα βγει στις αίθουσες στις 11 Ιουνίου, σε 2D και 3D από την UIP.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]