Game of Thrones: η αρχή του τέλους

game-of-thrones
ΤΡΙΤΗ, 16 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Σχόλια για το σοκαριστικό φινάλε της πέμπτης σεζόν του Game of Thrones, η οποία αποδείχθηκε η καλύτερη της σειράς.

Η πέμπτη σεζόν του Game of Thrones τελείωσε και άφησε άναυδους τους φίλους της σειράς –αναγνώστες των βιβλίων και μη. Ήταν σαφές ότι φέτος ένα από τα θέματα που μας απασχόλησαν ήταν η έννοια της ελπίδας και πόσο κίβδηλη μπορεί να γίνει στον κόσμο του Γουέστερος. Αν πούμε όμως ότι περιμέναμε ένα τόσο αποπνικτικά ζοφερό φινάλε τότε θα ήμαστε ψεύτες. «Όλοι οι άντρες πρέπει να πεθάνουν» μας έλεγε η σειρά και τηρεί τις υποσχέσεις της. Ακολουθούν SPOILER για το φινάλε της πέμπτης σεζόν.

Η (αρχαία) τραγωδία του Στάνις

Η ιστορία που δίνει το στίγμα της πέμπτης σεζόν είναι αυτή του Στάνις. Βρέθηκε στο καναβάτσο μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβει το Κινγκς Λάντινγκ στη δεύτερη σεζόν. Πήρε λοιπόν το χρόνο που χρειαζόταν, ανασύνταξε τις δυνάμεις του και φέτος έμοιαζε έτοιμος να κάνει την αντεπίθεσή του. Μάζεψε εκ νέου στρατό και ακολουθώντας νέα στρατηγική αποφάσισε πρώτα να κερδίσει τον Βορρά από τους Μπόλτον και έπειτα να συνεχίσει για τον Σιδερένιο Θρόνο. Για να πετύχει το σκοπό του ήταν ωστόσο διατεθειμένος να κάνει τα πάντα και εννοούμε ό,τι του πρότεινε η Μελισάνδρη. Κάπως έτσι σκότωσε τον αδερφό του, έριξε στην πυρά την κόρη του και οδήγησε τη σύζυγό του να κρεμαστεί. Το επεισόδιο άνοιξε με αυτή την εικόνα, ενώ όλοι εγκαταλείπουν τον Στάνις και μας προϊδέασε για τη συνέχεια.

Ο Στάνις είναι πολύ υπερήφανος και πολύ πεισματάρης για να τα παρατήσει και έτσι παίρνει όσους άνδρες έχουν απομείνει και κατευθύνεται προς το Γουίντερφελ. Είναι προφανές ότι πια δε σκέφτεται ως ηγέτης, ότι οι θυσίες που έκανε για να φτάσει ως εδώ τον βαραίνουν σε σημείο να εγκαταλείπει οποιαδήποτε μορφή λογικής και έτσι καταλήγει σαν πρόβατο στη σφαγή να ηττάται κατά κράτος από τον Ράμσεϊ και να αποκεφαλίζεται (με πολλά ερωτηματικά) από την Μπριέν.

Η σκηνή της μάχης δεν παρουσιάζεται από κοντά και για αυτό ίσως είναι και η πιο σκληρή. Μόνο κάποιοι άνδρες έρχονται κατά πάνω στον ολιγάριθμο και ανοργάνωτο στρατό του Στάνις και παρακολουθούμε για λίγες στιγμές το μακελειό από μακριά, σαν σε κάποιο βιντεοπαιχνίδι. Αμέσως μετά μεταφερόμαστε στο τέλος της μάχης με τον Στάνις μόνο, να κάνει κατάχρηση των τελευταίων αποθεμάτων ενστίκτου επιβίωσης που του απέμειναν. Ο Στίβεν Ντιλέιν έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του ως Στάνις, εδώ όμως ερμηνεύει ξεκάθαρα αρχαία τραγωδία. Δημιουργεί κατανόηση για ένα χαρακτήρα που ήθελες και έπρεπε να μισήσεις και αυτό είναι σπουδαίο και σχεδόν ξεπερνά την ίδια τη σειρά. Και τέλος πάντων όλη τη σεζόν μπορεί να περιμέναμε αυτήν εδώ τη μάχη, αλλά το ζητούμενο ήταν εξαρχής η διαδρομή του Στάνις.

Η τύχη του Στάνις ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας τιμωρίας. Λειτούργησε με γνώμονα ότι ο σκοπός καθαγιάζει τα μέσα και το τέλος του αν και άφησε μια πικρή νότα, σε επίπεδο απόδοσης, ερμηνείας και δραματουργίας είναι άξιο συγχαρητηρίων.

Όχι πια Reek

Τη μάχη (ή την υποψία της) παρακολούθησε από μακριά η Σάνσα, ανάβοντας το κερί που θα τη βοηθήσει να δραπετεύσει από τα χέρια του Ράμσεϊ. Και πράγματι τα καταφέρνει, με τη συνδρομή του Θήον που θυμάται για λίγο την πραγματική του ταυτότητα, σκοτώνει την ερωμένη του Ράμσεϊ που απειλούσε να… στειρώσει τη Σάνσα και οι δύο τους πηδάνε πέρα από το κάστρο προς κάποια άλλα μακρινά και λιγότερο καταπιεστικά μέρη. Επιτέλους δηλαδή.

Βιβλική παραβολή στο Μπράαβος

Οι περιπέτειες της Άρυα στο Μπράαβος κατέληξαν σαν βιβλική αλληγορία. Οι προτιμήσεις του Σερ Μέρυν σε ανήλικα κορίτσια βοήθησε το έργο της να παρακούσει τις επιταγές του Θεού με τα Πολλά Πρόσωπα και να σκοτώσει αυτόν αντί για τον άνθρωπο που ήταν η αρχική αποστολή της. Ο Σερ Μέρυν είχε σκοτώσει τον  Σύριο Φορέλ και ήταν από τα ονόματα που βρίσκονταν στη λίστα της. Για αυτό το λόγο είναι κάπως απολαυστικό να τη βλέπεις να μεταμορφώνεται σε δολοφονική μηχανή-τιμωρό, όσο ακραία και αν είναι η σκηνή με τον Μέρυν να χτυπά στην αρχή κορίτσια και μετά την Άρυα να του βγάζει τα μάτια με το μαχαίρι της. Αυτή η κίνηση της Άρυα δεν αντιμετωπίστηκε με θέρμη από τον Γιάκεν (ή όποιον κρύβεται πίσω του) και το αποτέλεσμα είναι η Άρυα να καταλήγει τυφλή, ακριβώς όπως επέλεξε να σκοτώσει τον Σερ Μέρυν. Ξεχάστε όσα νομίζατε για το Game of Thrones ότι υπάρχουν καλοί και κακοί. Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια μεσαιωνική εκδοχή της Παλαιάς Διαθήκης.

Το λουλούδι που δεν πρόλαβε να ανθίσει

Αυτή που σίγουρα δεν άξιζε το τέλος που είχε είναι η Μυρσέλα. Αφού πήρε το δρόμο του γυρισμού μακριά από το Ντορν με τον Τζέιμι και του αποκάλυψε πως γνωρίζει ότι είναι ο πατέρας της, αίμα άρχισε να τρέχει από τη μύτη της και έπεσε νεκρή για να διαπιστώσουμε ότι είχε δηλητηριαστεί, με τον ίδιο τρόπο που είχε δηλητηριαστεί και ο Μπρον. Όσον αφορά την ίδια, μετά χαράς θα έμενε δια βίου στο Ντορν χωρίς να ασχοληθεί με το τι συμβαίνει στο Κινγκς Λάντινγκ. Κατά τα άλλα προσπαθούμε ακόμη να ξεπεράσουμε την ατάκα που ψιθυρίστηκε στο αυτί του Μπρον.

Η Νταινέρυς στα λιβάδια

Αξίωμα: τίποτα καλό δε συμβαίνει για κάποιον στο Game of Thrones για δεύτερο σερί επεισόδιο. Την προηγούμενη εβδομάδα το στόρι της Νταινέρυς είχε εντυπωσιακή κατάληξη σκορπίζοντας ντελίριο ενθουσιασμού στους οπαδούς, με το δράκο Ντρόγκον να κάνει την εμφάνισή του, να σώζει τη… μητέρα του από βέβαιο θάνατο και να φεύγει με αυτή στην πλάτη του πέρα από την πόλη της Μερίν. Ενώ λοιπόν ο Ντάριο Ναχάρις και ο Τζόρα αφήνουν στην άκρη τις διαφορές τους και πηγαίνουν να τη βρουν και ο Τύριον ξανασμίγει με τον Βάρυς χωρίς να μπορεί να κρύψει τη χαρά του (και μαζί του ούτε και εμείς, είναι από τα καλύτερα ζευγάρια της σειράς), βλέπουμε ότι η Νταινέρυς είναι κάπου μακριά σε μια γη με πράσινο, ο Ντρόγκον ως ατίθασος… δρακοέφηβος που είναι δεν την κουβαλάει πίσω και μια στρατιά από γελαδάρηδες Ντοθράκι (ή κάτι τέτοιο) την περικυκλώνει. Να έχουν άραγε κάποια σχέση με τον Ντρόγκο; Και πώς θα την αντιμετωπίσουν; Αυτά θα περιμένουμε να τα μάθουμε τη νέα σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι φέτος η διαδρομή της Νταινέρυς είχε αληθινό ενδιαφέρον μετά από καιρό.

Το μοναχικό μονοπάτι της ντροπής

Το ότι η Σέρσεϊ είναι από τους πιο μισητούς χαρακτήρες στη σειρά είναι γνωστό. Οι έννοιες καλού και κακού στο Game of Thrones είναι όμως τόσο ασαφείς ώστε μετά από αυτή την εβδομάδα νιώθουμε μια απότομη συμπάθεια προς το πρόσωπο της πάλαι ποτέ κραταιάς γυναίκας στο Κινγκς Λάντινγκ. Η τιμωρία της από τον Μεγάλο Σπουργίτη είναι πιο σκληρή και από την πιο νοσηρή φαντασία. Αφού της κόψουν τα μαλλιά, καλείται να περπατήσει από το ένα μέρος της πόλης προς το κάστρο εντελώς γυμνή (χρησιμοποιήθηκε body double, αλλά το βλέμμα της Λένα Χίντεϊ αποτυπώνει με σοκαριστική ευκρίνεια τη γύμνια της Σέρσεϊ), ενώ πίσω της μια γυναίκα επαναλαμβάνει διαρκώς «Ντροπή. Ντροπή.» και γύρω της είναι όλη η πόλη που της πετά κάθε λογής λαχανικό και την υποβαθμίζει με το χειρότερο τρόπο. Αν οδηγήθηκε μόνη της εκεί με τις πράξεις της; Ναι. Αν ήταν απάνθρωπο; Προφανώς. Αν όλη αυτή η τελετουργία ήταν αριστοτεχνικά δομημένη σε επίπεδο ατμόσφαιρας; Επίσης ναι. Είπαμε και παραπάνω ότι το σύμπαν της σειράς λειτουργεί με τους δικούς του όρους. Όποιος δεν αντέχει αυτή τη συνθήκη μπορεί να αναζητήσει αλλού αυτό που ψάχνει. Αν πάλι ζητάτε εκδίκηση για ό,τι συνέβη στην Σέρσεϊ, το Βουνό σε μορφή ζόμπι είναι εδώ για να λύσει το πρόβλημά σας.

Αίμα στο χιόνι

Και τώρα ερχόμαστε στο μεγάλο φινάλε για το οποίο μιλάει όλος ο κόσμος. Την προηγούμενη εβδομάδα λέγαμε ότι μετά τη μεγάλη συνάντηση με τους White Walkers, μάλλον το μέτωπο του Τείχους θα μας απασχολήσει από τη νέα σεζόν. Φεύ! Ο Τζον Σνόου είναι λοιπόν νεκρός. Ένας από τους πιο αγαπητούς χαρακτήρες της σειράς που πάντα βρισκόταν αντιμέτωπος με αντιξοότητες, αφού κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των wildlings, είδε τους ίδιους τους συντρόφους του να στρέφονται εναντίον του και να τον μαχαιρώνουν εναλλάξ. Στο τελευταίο κάδρο της σεζόν ο Σνόου κείτεται άψυχος ενώ το αίμα κυλά στο χιόνι. Μπορεί να είναι όντως νεκρός πριν εκπληρώσει το πεπρωμένο του; Ο ίδιος ο Κιτ Χάρινγκτον διαβεβαιώνει πως ναι. Και η αλήθεια είναι πως με τις μετοχές του να ανεβαίνουν στο χρηματιστήριο του σινεμά, είναι κάπου και λογικό να αποχωρήσει τώρα.

Αλλά

Λίγο πριν συμβεί η άνανδρη επίθεση στον Σνόου, στο Τείχος έφτασε η Μελισάνδρη που είχε αποχωρήσει ξαφνικά από το στρατόπεδο του Στάνις. Στο παρελθόν έχει εκφραστεί με τα καλύτερα λόγια για τον Τζον Σνόου και το πεπρωμένο του και όπως έχουμε μάθει και από τον Μπέρικ Ντοντάριον, γίνεται κάποιος να αναστηθεί αν το θελήσει κάποιο άτομο με τις ικανότητες της Μελισάνδρης. Μιας και στο Τείχος ήταν και ο Ντάβος, μήπως συνεργαστούν για να τον επαναφέρουν στη ζωή και τώρα που τα καθήκοντά του στη Νυχτερινή Φρουρά θα έχουν τελειώσει θα δούμε τον πραγματικό Τζον Σνόου; Πολύ πιθανό. Άλλωστε όλη τη σεζόν η σειρά παίζει με τη μυθολογία Πάγος-Φωτιά. Ο Τζον Σνόου είναι ο κύριος εκφραστής του πρώτου μέρους αυτής της εξίσωσης και θα ήταν χαζό να φύγει έτσι εύκολα. Βέβαια για το Game of Thrones μιλάμε και όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, οπότε απλά θα περιμένουμε την έκτη σεζόν να λύσει τις απορίες μας.

Τι κρατάμε λοιπόν;

Η πέμπτη σεζόν ήταν η πιο ουσιαστική, σφιχτή, συνεπής σεζόν της σειράς, αφού ακολούθησε κάποια συγκεκριμένα στόρι και τα έφερε εις πέρας χωρίς να αποπροσανατολίζεται. Ήταν ταυτόχρονα και η πιο δυστοπική, καταρρίπτοντας κάθε υπόνοια αληθινής ελπίδας και δημιούργησε φοβερές ατμόσφαιρες δημιουργώντας νέα στάνταρ στην τηλεοπτική σκηνοθεσία. Πολλές εξελίξεις μας περιμένουν ήδη από την αρχή της έκτης σεζόν και δε βλέπουμε την ώρα για την άνοιξη του 2016.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]