Οι ταινίες της εβδομάδας (25/6/2015)

eksolothreutis-genesys
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2015

Φορτωμένη αυτή η κινηματογραφική εβδομάδα με εννιά νέες ταινίες να ανοίγουν στις αίθουσες.

Αυτή η εβδομάδα θυμίζει… χειμώνα στο σινεμά με εννιά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις ελληνικές αίθουσες. Το «Εξολοθρευτής: Γένεsys» συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον,  με τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ να επιστρέφει στο ρόλο-ορόσημο της καριέρας του, υπάρχουν ωστόσο επιλογές για όλα τα γούστα. Ας δούμε ποιες είναι αυτές.

«Εξολοθρευτής: Γένεsys»

Μια από τις σημαντικότερες (και πιο εμπορικές) περιπέτειες φαντασίας όλων των εποχών επανέρχεται στη μεγάλη οθόνη το 2015 και σε 3D. Εγκαινιάζεται έτσι η αρχή μιας τριλογίας του «Εξολοθρευτή», με πρωταγωνιστή και πάλι τον «Φύλακα» Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ και τον Τζέι Κόρτνεϊ στο ρόλο του Κάιλ Ρις που «ταξιδεύει» στο παρελθόν για να προστατέψει τη μητέρα του Τζον Κόνορ, Σάρα (την «Καλίσι» της τηλεοπτικής επιτυχίας Game of Thrones), αλλά και να επανακαθορίσει το μέλλον.

Το σενάριο υπογράφουν η ελληνικής καταγωγής Λέτα Καλογρίδη, σεναριογράφος της ταινίας «Το Νησί των Καταραμένων» κι ο Πάτρικ Λουσιέρ, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Άλαν Τέιλορ του «Thor 2» και της θεαματικής τηλεοπτικής υπερπαραγωγής Game of Thrones. Ένας συνδυασμός που θα καταστήσει υπερθέαμα αυτήν την αναβίωση ενός από τους χαρακτηριστικότερους και πλέον δημοφιλείς κινηματογραφικούς χαρακτήρες.

«Όσο είμαστε νέοι»

Ο Μπεν Στίλερ και η Ναόμι Γουότς είναι ο Τζος και η Κορνήλια Σρέμπνικ, ένα παντρεμένο μεσήλικο ζευγάρι. Προσπάθησαν να ξεκινήσουν οικογένεια αλλά δε μπόρεσαν κι αποφάσισαν ότι θα ζήσουν μ’ αυτό. Καθώς ο Τζος δουλεύει στο νέο του ντοκιμαντέρ όμως, είναι προφανές ότι έχει χτυπήσει τοίχο κι ότι κάτι λείπει από τη ζωή τους. Ο Τζέιμι και η Ντάρμπι από την άλλη, είναι ένα νεαρό, αυθόρμητο ζευγάρι, έτοιμοι και οι δύο ανά πάσα στιγμή να τα παρατήσουν όλα για να ακολουθήσουν ότι τους παθιάζει. Για το Τζος, είναι σα να έχει ανοίξει ένα παράθυρο στα νιάτα του- ή στα νιάτα που θα ήθελε να έχει. Σύντομα οι ανήσυχοι σαραντάρηδες, θα κάνουν στην άκρη τους φίλους τους της ίδιας ηλικίας- μεταξύ των οποίων και ο Beastie Boy Άνταμ Χόροβιτζ- για να ακολουθήσουν τα βήματα των ανέμελων νεαρών. «Πριν γνωριστούμε» παραδέχεται ο Τζος στο Τζέιμι, «τα μοναδικά δύο αισθήματα που είχα μέχρι τώρα ήταν σκεπτικισμός και περιφρόνηση».

Το «Όσο είμαστε νέοι» είναι η νέα διαγενεακή κωμωδία του Νόα Μπάουμπαχ, για το χρόνο που περνά, τη φιλοδοξία και την επιτυχία, και το πορτραίτο ενός γάμου που δοκιμάζεται από την εισβολή της νιότης. Καμία ταινία δεν έχει απεικονίσει καλύτερα την αστική κουλτούρα σήμερα: οι μεγαλύτεροι σε ηλικία χρησιμοποιούν iPads και Netflix, ενώ οι νέοι αναζητούν βινύλια και vintage κασέτες.

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας στο Νόα Μπάουμπαχ.

«Μακριά από το πλήθος»

Μία από τις πιο εμβληματικές ηρωίδες στην ιστορία της λογοτεχνίας αναβιώνει στο σινεμά υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τόμας Βίντερμπεργκ και ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών.

Βασισμένο στο κλασικό μυθιστόρημα του Τόμας Χάρντι, το «Μακριά από το Πλήθος» είναι η ιστορία της Μπάθσιμπα Έβερντιν (Κάρεϊ Μάλιγκαν), μιας ανεξάρτητης και δυναμικής νεαρής γυναίκας που κληρονομεί τη φάρμα του θείου της. Οικονομικά αυτόνομη (κάτι το σπάνιο στη βικτωριανή εποχή), όμορφη και πεισματάρα, η Μπάθσιμπα προσελκύει τρεις πολύ διαφορετικούς αλλά αποφασισμένους μνηστήρες: τον Γκάμπριελ Όουκ (Ματίας Σένερτς), έναν βοσκό μαγεμένο από την ισχυρογνωμοσύνη της, τον Φρανκ Τρόι (Τομ Στέριτζ), έναν όμορφο και απερίσκεπτο λοχία, και τον Ουίλιαμ Μπόλντγουντ (Μάικλ Σιν), έναν ευκατάστατο και ώριμο εργένη. Όσο η Μπάθσιμπα περιτριγυρίζεται από τους τρεις άνδρες και πορεύεται ανάμεσα στα δεσμά του πάθους, της εμμονής και της προδοσίας, πρέπει να βρει τον δικό της δρόμο προς την ευτυχία και όλα όσα επιθυμεί. Η διαχρονική αυτή ιστορία των επιλογών και του πάθους της διερευνά την φύση των σχέσεων και της αγάπης – καθώς και της ανθρώπινης ικανότητας να ξεπερνά τις δυσκολίες χάρη στην προσαρμοστικότητα και την αποφασιστικότητα.

«Χορωδία»

Με πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με Όσκαρ Ντάστιν Χόφμαν και με την σκηνοθετική υπογραφή του Φρανσουά Ζιράρ, σκηνοθέτη του «Cirque Du Soleil» και του βραβευμένου με Όσκαρ Μουσικής, «Το Κόκκινο Βιολί», η ταινία «Χορωδία» αποκαλύπτει ότι το εξαιρετικό ενυπάρχει σε κάθε άνθρωπο αρκεί να τολμήσει το όνειρο. Ένα 12χρονο αγόρι που πρόσφατα έχασε τους γονείς του καταλήγει σε ένα μουσικό οικοτροφείο, με τα δίδακτρα πληρωμένα από έναν ανώνυμο ευεργέτη. Κανείς δεν περιμένει ότι αυτό το ατίθασο και μοναχικό πλάσμα θα καταφέρει να μπει στο συγκρότημα Boychoir - μια χορωδία αγοριών, που ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο διατηρώντας υψηλά το κύρος της σχολής της.

«Slow West»

Στα δραματικά τοπία του Κολοράντο, ο Σίλας Σέλεκ (Φασμπέντερ), ένας επικίνδυνος περιπλανώμενος, συναντά τον έφηβο Τζέι (Κόντι Σμιτ-Μακφί). Παρόλο που μια τέτοια συνάντηση κανονικά θα οδηγούσε σε μια μονομαχία μέχρι θανάτου, ο Σίλας επιλέγει να μην σκοτώσει τον Τζέι και αντίθετα του προσφέρει προστασία, σε αντάλλαγμα για χρήματα. Ο Τζέι έχει έρθει στην Αμερική για να βρει την αγαπημένη του, τα κίνητρα του Σίλας, όμως, παραμένουν μυστηριώδη. Στο ταξίδι αυτό, γεμάτο με κίνδυνο, προδοσίες και βία, ο Τζέι θα συνειδητοποιήσει ότι η Δύση δεν δείχνει οίκτο στους αθώους.

Το «Slow West» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Τζον Μακλίν, του βραβευμένου με BAFTA σκηνοθέτη για την μικρού μήκους ταινία «Pitch Black Heist» στην οποία πρωταγωνιστούσε επίσης ο Μάικλ Φασμπέντερ.

«Ξεχασμένες Ζωές»

Η δουλειά του σχολαστικού Τζον Μέι (Έντι Μαρσάν είναι να εντοπίζει με κάθε τρόπο τους συγγενείς όσων έχουν πεθάνει μόνοι και να οργανώνει τις κηδείες τους. Είναι τόσο παθιασμένος με τη δουλειά του που κάνει πολλά περισσότερα από αυτά που ορίζει το απλό καθήκον. Ταυτίζεται με τους «ξεχασμένους πελάτες» του και προσπαθεί να τους καταλάβει μέσα από αυτά που έχουν αφήσει πίσω τους. Τους συνοδεύει στην τελευταία τους κατοικία, με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επιλέγει τη μουσική της κηδείας και γράφει τους επικήδειους λόγους, ακόμα κι αν είναι ο μοναδικός που θα τους ακούσει. Η ζωή του είναι τακτοποιημένη, καλοκουρδισμένη και ήρεμη, μέχρι που θα αναλάβει την τελευταία του υπόθεση. Πρόκειται για τον γείτονα του, έναν ηλικιωμένο αλκοολικό άντρα που βρίσκεται νεκρός. Ο Μέι ψάχνει στο ακατάστατο διαμέρισμα του για στοιχεία και η έρευνα του αποκαλύπτει έναν πληθωρικό άντρα που έχει αφήσει το σημάδι του σε πολλούς ανθρώπους. Και το κυριότερο, ο Μέι θα καταλήξει στην αποξενωμένη κόρη του πελάτη του. Οι δύο μοναχικές ψυχές έλκονται και ο Μέι αρχίζει, έστω και τώρα, να ζει πιο αυθόρμητα.

Το «Ξεχασμένες Ζωές», που απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Τμήμα Οριζόντων του Φεστιβάλ Βενετίας (2013), είναι η δεύτερη ταινία του Ουμπέρτο Παζολίνι, παραγωγού της παγκόσμιας επιτυχίας «The Full Monty».

«Παγιδευμένη ψυχή: Κεφάλαιο 3»

Το κακό τρίτωσε. Η απόκοσμη τριλογία του πετυχημένου θρίλερ, που έχει αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές παγκοσμίως, είναι πια γεγονός και το τρίτο και πιο σκοτεινό κεφάλαιο έρχεται να κουμπώσει με τα δύο προηγούμενα. Στην Παγιδευμένη Ψυχή: Κεφάλαιο 3, ο Leigh Whannel, σεναριογράφος του «Saw» και των δύο πρώτων «Insidious», σκηνοθετεί και γράφει το συναρπαστικό σενάριο που επικεντρώνεται για μια ακόμα φορά στη μετά θάνατον ζωή και τις εγκλωβισμένες ψυχές. 

«Ταξίδι στην Ιταλία»

Ο Μάικλ Γουιντερμπότομ, σε συνέχεια του The Trip (2011) μεταφέρει το φοβερό χιουμοριστικό δίδυμο των Στιβ Κούγκαν και Ρομπ Μπράιντον να ανταλλάσουν σπόντες και ανεκδιήγητες ατάκες, αυτή τη φορά νοτιότερα, στη Μεσόγειο. Δύο φίλοι, έξι γεύματα σε έξι διαφορετικές πανέμορφες τοποθεσίες σ ένα ταξίδι στην Ιταλία.

«Ο Κιτρινομύτης σε τρελές πτήσεις»

Ο Κιτρινομύτης, ένα μικρό ορφανό πουλί που δεν έχει αφήσει ποτέ τη φωλιά του και λαχταρά για μια δική του οικογένεια. Χάρη σε ένα γύρισμα της τύχης, αναγκάζεται να αναλάβει ένα δύσκολο ρόλο: εκείνον του ηγέτη του σμήνους των πουλιών που φεύγουν για την Αφρική. Ο Κιτρινομύτης ενθουσιάζεται με την πρόκληση αλλά έχει ελάχιστες εμπειρίες που μπορούν να τον βοηθήσουν - κι έτσι ξεκινά η μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής του. Το υπέροχο του ταξίδι, γεμάτο χιούμορ και συγκίνηση, μεταμορφώνεται σε μια απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια.