Channing Tatum: ο στρίπερ που έγινε σταρ του σινεμά

channing-tatum
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις αίθουσες το «Magic Mike XXL». Ευκαιρία να ανατρέξουμε στους σημαντικότερους σταθμούς της καριέρας του Τσάνινγκ Τέιτουμ.

Λίγοι διείδαν την εξέλιξη του Τσάνινγκ Τέιτουμ. Ο ηθοποιός που κάποτε έβγαζε τα προς το ζην του δουλεύοντας ως στρίπερ σε νυχτερινό κλαμπ, έφτασε στην κορυφή του Χόλιγουντ και κατάφερε κάτι που μια εποχή φαινόταν αδιανόητο: να εκτιμηθεί για τις υποκριτικές του ικανότητες. Τα σωματικά του προσόντα και η έφεση στο χορό τον έφεραν στο προσκήνιο μέσα από το «Step Up» και μέσα από σκληρή δουλειά έφτασε εδώ που βρίσκεται σήμερα, με το μέλλον να του ανοίγεται λαμπρό.

Το «Magic Mike XXL» κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα και στην Ελλάδα, έχοντας αναγνωριστεί ήδη από κοινό και κριτικούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Δοθείσης της ευκαιρίας λοιπόν, ας δούμε τις πέντε καλύτερες στιγμές στην έως τώρα καριέρα του Τέιτουμ.

5. «Step Up» (2006)

Ας είμαστε ειλικρινείς. Η σειρά ταινιών «Step Up» δε διεκδικεί δάφνες ποιότητας και η επιτυχία που σημειώνει στηρίζεται αποκλειστικά στη φρενίτιδα που προκαλεί σε ανήλικα κορίτσια. Ωστόσο, βλέποντας σήμερα την πρώτη ταινία του franchise διακρίνουμε σε αυτή μια ανεμελιά που χάθηκε στην πορεία. Μοιάζει περισσότερο με μια αποτυχημένη απόπειρα για ρομαντική κομεντί παρά με χορευτικό talent show και το άστρο του Τέιτουμ δε δυσκολεύτηκε να λάμψει. Όσο για τη χημεία του με τη συμπρωταγωνίστρια, Τζένα Ντιούαν αρκεί να αναφέρουμε ότι στη συνέχεια παντρεύτηκαν και σήμερα έχουν μια κόρη δύο ετών.

4. «21 Jump Street» (2012)

Η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά των late 80s/early 90s επέστρεψε στο σινεμά μέσα από το πρωταγωνιστικό δίδυμο των Τσάνινγκ Τέιτουμ και Τζόνα Χιλ και το αποτέλεσμα ήταν μια από τις πιο απολαυστικές κωμωδίες των τελευταίων ετών. Εκτός της έκδηλης 80s νοσταλγίας, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στη χημεία του διδύμου και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο που ο Τέιτουμ χτίζει την κωμική του περσόνα δίπλα στον έτσι κι αλλιώς μετρ του είδους Χιλ. Ακολούθησε το «22 Jump Street», ένα ιδιαίτερο σίκουελ που… σατιρίζει τα σίκουελ και το οποίο έσπασε κάθε ρεκόρ απόπειρας αστείων, άσχετα αν δε βρίσκουν όλα στόχο.

3. «Λευκός Οίκος: Η πτώση» (2013)

Εκτός από χορευτής και κωμικός, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ είναι και πολύ καλός ως… Τζον Μακλέιν. Γιατί πολύ απλά το «Λευκός Οίκος: Η πτώση» είναι η καλύτερη ταινία της σειράς «Πολύ σκληρός για να πεθάνει» τα τελευταία 20 χρόνια. Πάντα ο Τέιτουμ έκρυβε έναν σταρ ταινιών δράσης και εδώ βρήκε την ευκαιρία να τον αναδείξει μέσα από μια badass σωματική ερμηνεία. Το ίδρωσε το φανελάκι.

2. «Foxcatcher» (2014)

Όσο και αν ο Τέιτουμ άγγιξε την κορυφή, δεν είχε πείσει ιδιαίτερα για τις υποκριτικές του δυνατότητες. Αυτό λοιπόν έγινε με το «Foxcatcher» του Μπένετ Μίλερ, το οποίο βασίστηκε σε μια αληθινή τραγική ιστορία που έλαβε χώρα στην Αμερική πριν από 25 χρόνια και δημιουργεί ευνοϊκό πεδίο για συμβολισμούς. Δίπλα στον επίσης άπειρο στο είδος Στιβ Καρέλ, ο Τέιτουμ καταφέρνει να ενσαρκώσει τη σκοτεινή πλευρά του αμερικανικού ονείρου, από τις σαθρές βάσεις έως τη μονομανία της νίκης. Είναι πραγματικά καθηλωτικός σε κάθε του βλέμμα και σε κάθε του κίνηση και μπορεί ο Καρέλ να ήταν αυτός που προτάθηκε για Όσκαρ, ακόμη και ο ίδιος ωστόσο παραδέχθηκε ότι η κορυφαία ερμηνεία της ταινίας ήταν αυτή του Τέιτουμ.

1. «Magic Mike» (2012)

Αφού ο Τέιτουμ πέρασε από πολλούς και διαφορετικούς ρόλους μεταξύ τους, αποφάσισε να παίξει και… τον εαυτό του και ειδικότερα στα χρόνια που δούλευε ως στρίπερ. Το «Magic Mike» εντελώς λογικά αγκαλιάστηκε από το γυναικείο πληθυσμό, δεν έμεινε όμως μόνο στην επιφάνεια. Άλλωστε η παρουσία του Στίβεν Σόντερμπεργκ στη σκηνοθεσία το εγγυάται. Σίγουρα μιλάμε για μια ταινία που δίνει έμφαση στα σέξι σημεία της, αλλά από εκεί και πέρα διαθέτει ψυχή και ειλικρινές προθέσεις ώστε να ξεχωρίσει. Αυτός είναι ο πιο αληθινός Τσάνινγκ Τέιτουμ που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη.

Η ταινία «Magic Mike XXL» θα βγει στις αίθουσες στις 9 Ιουλίου, από την Tanweer.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]