Charlize Theron, αυτή η διαχρονική αξία

charlize-theron
ΤΕΤΑΡΤΗ, 08 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Όχι ότι θέλαμε και ιδιαίτερο λόγο για αυτό, αλλά με την πρόσφατη κυκλοφορία του «Σκοτεινού Τόπου» βρήκαμε την ευκαιρία να διαλέξουμε τις καλύτερες ερμηνείες της Σαρλίζ Θερόν.

Η Σαρλίζ Θερόν βαδίζει αισίως προς τα 40 και είναι από τις λίγες σταρ του Χόλιγουντ που εκμεταλλεύεται σωστά το πέρασμα του χρόνου. Πέρα από το γεγονός ότι ομορφαίνει όλο και περισσότερο, η ωρίμανσή της είναι μια διαδικασία που αξίζει να παρακολουθήσεις. Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα επιλεκτική και έχει συμμετάσχει σε αρκετές αμφιβόλου ποιότητας παραγωγές, πάντα όμως κατάφερνε να βρίσκει ρόλους που παρουσίαζαν την εξέλιξή της ως ηθοποιό.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στους κινηματογράφους ο «Σκοτεινός τόπος» της Τζίλιαν Φλιν (συγγραφέα του «Κοριτσιού που εξαφανίστηκε»), με τη Θερόν να υποδύεται την κεντρική ηρωίδα που επιστρέφει σε ένα φρικτό έγκλημα που σημάδεψε την παιδική της ηλικία. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία για να εξετάσουμε τις πέντε κορυφαίες ερμηνείες της νοτιαφρικανής ηθοποιού.

5. «Άνιση μάχη» (2005)

Η Θερόν έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε μια από τις ηθοποιούς με ξεκάθαρη φεμινιστική παρουσία. Μέσα από τους ρόλους της έχει φέρει στην επιφάνεια ιστορίες δυναμικών γυναικών που έρχονται αντιμέτωπες με τις αγκυλώσεις μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Μια από αυτές τις φορές είναι και η «Άνιση μάχη», όπου ενσάρκωσε την πρώτη γυναίκα που κινήθηκε δικαστικά κατά των εργοδοτών της στην Αμερική του 1984. Η ταινία ακολουθεί πολλά κλισέ και προσπαθεί να επαναλάβει την επιτυχία του «Monster», η Θερόν είναι πάντως εξαιρετική και πετυχαίνει μια ανθρώπινη και χαμηλόφωνη ερμηνεία.

4. «Ο δικηγόρος του διαβόλου» (1997)

Σε αυτό το σημείο η καριέρα της Θερόν άρχισε να παίρνει μπροστά. Οι Αλ Πατσίνο και Κιάνου Ριβς ήταν ακόμη πρωτοκλασάτα ονόματα στα τέλη των 90s, η 22χρονη τότε Θερόν κατάφερε να ανεβάσει απότομα τις μετοχές της και ό,τι ακολούθησε μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως δίκαιο. Στην ταινία την είδαμε ως γυναίκα του Ριβς και βρίσκοντας μια χρυσή τομή ανάμεσα στην άγουρη αθωότητα και τον αμαρτωλό αισθησιασμό άνοιξε μια λαμπρή πορεία.

3. «Mad Max: Ο δρόμος της οργής» (2015)

Ένα blockbuster που δε μοιάζει με κανένα άλλο της εποχής μας και ήδη μπορούμε να μιλάμε ότι προκάλεσε επανάσταση στο είδος. Ο Τζορτζ Μίλερ μεταξύ άλλων αναπροσδιορίζει τη φυλετική ταυτότητα των ταινιών δράσης και αυτό χωρίς να το διατυμπανίζει. Η Φουριόζα της Θερόν είναι ένας από τους βασικούς λόγους που πέτυχε αυτό το εγχείρημα. Πρόκειται για μια πραγματικά δυναμική ηρωίδα που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άνδρες πρωταγωνιστές και θα μείνει σίγουρα στην ιστορία μαζί με τη συγκεκριμένη ταινία.

2. «Monster» (2003)

Αυτό που πέτυχε η Θερόν στο «Monster» είναι φανταστικό. Τσαλάκωσε δίχως περιορισμούς τη μέχρι τότε αψεγάδιαστη εικόνα της, σε μια ερμηνεία που καταλήγει αποστομωτικά βιωματική και που δίκαια τιμήθηκε με Όσκαρ. Η ταινία δεν έκανε και πολλά πέρα από το να αποτελέσει όχημα για την Θερόν, αλλά αυτό και μόνο έφτανε.

1. «Young Adult» (2011)

Ας είμαστε ειλικρινείς: πολύ δύσκολα η Θερόν θα ξεπεράσει ποτέ το «Monster». Παρόλα αυτά, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι εξίσου σπουδαία και τρομερά υποτιμημένη είναι η ερμηνεία της στο «Young Adult» του Τζέισον Ράιτμαν. Καταφέρνει να αποτυπώσει με διεισδυτικότητα την κρίση ηλικίας μιας πάλαι ποτέ επιτυχημένης και περιζήτητης γυναίκας που κατέληξε κενή και γεμάτη άγχη και το ξέσπασμά της προς το φινάλε του φιλμ θέτει υποψηφιότητα για την κορυφαία σκηνή που έχει γυρίσει στην έως τώρα καριέρα της.

Η ταινία «Σκοτεινός τόπος» θα βγει στις αίθουσες στις 9 Ιουλίου, από την Odeon.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]