Τα 47 λεπτά του «Dogville» που δεν είχατε δει

ta-47-lepta-tou-dogville-pou-den-eixate-dei

ΠΕΜΠΤΗ, 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το αριστούργημα του Λαρς φον Τρίερ, το «Dogville» προβάλλεται σε επανέκδοση αυτή την εβδομάδα και μια έκπληξη περιμένει τους έλληνες σινεφίλ: θα δούμε για πρώτη φόρα την πλήρη, τρίωρη έκδοση του έργου.

«Dogville»

Το πικρό σχόλιο του Λαρς φον Τρίερ για τις σκοτεινές πλευρές μιας κοινωνίας που έχει χάσει την ανθρωπιά της, σήμερα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο. Η ταινία είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων όταν είχε προβληθεί για πρώτη φορά στο φεστιβάλ των Καννών στην πλήρη έκδοσή της.

Πολλοί κριτικοί κινηματογράφου είχαν υποστηρίξει ότι πρόθεση του σκηνοθέτη ήταν να σχολιάσει με αιχμηρό τρόπο τις αξίες της αμερικανικής κοινωνίας.

Ο Λαρς φον Τρίερ ξεγυμνώνει τα κατώτερα ένστικτα της ανθρώπινης φύσης, τους προσωπικούς υπολογισμούς, την εκμετάλλευση, τον ρατσισμό και την υποκρισία, κλιμακώνοντας τις αντιδράσεις των ηρώων του μέχρι την τελευταία εκρηκτική σκηνή.

Ο Δανός σκηνοθέτης κατάργησε με ιδιοφυή τρόπο τα συνηθισμένα σκηνικά, υιοθετώντας στοιχεία από το θέατρο του Μπρεχτ και σημαδεύοντας με μια κιμωλία τους χώρους όπου κινούνται τα πρόσωπα.

Η ιστορία του έργου τοποθετείται χρονικά τη δεκαετία του ’30, την περίοδο της μεγάλης ύφεσης. Μια κυνηγημένη, γοητευτική γυναίκα, η Γκρέις (έξοχη στο ρόλο η Νικόλ Κίντμαν) φτάνει στην απομονωμένη κωμόπολη Dogville. Στα ίχνη της βρίσκεται μια ομάδα γκάνγκστερς. Ο ιδεαλιστής Τομ σπεύδει να βοηθήσει την Γκρέις, παίρνοντας τη θέση ενός άτυπου εκπροσώπου της πόλης.

Οι κάτοικοι του Dogville συμφωνούν να κρύψουν την ηρωίδα, όμως τίποτα δεν γίνεται χωρίς αντάλλαγμα: η Γκρέις οφείλει να τους βοηθάει στις δουλειές τους. Η κοπέλα δέχεται τη συμφωνία, ωστόσο η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι οι «προστάτες» της δεν διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης. Εκμεταλλεύονται με το χειρότερο τρόπο τη δύσκολη θέση της, επιδεικνύοντας την πιο ωμή βία. Όμως η Γκρέις δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της λέξη…

Φέτος η ταινία επανήλθε στην επικαιρότητα, χάρη σε ένα τραγικό γεγονός: ο Άντερς Μπρέιβικ, ο οποίος ευθύνεται για τις επιθέσεις στο κέντρο του Όσλο αλλά και την εν ψυχρώ εκτέλεση δεκάδων ανθρώπων στο νησί Ουτόγια, υποστήριξε ότι ήταν θαυμαστής του «Dogville» και ιδιαίτερα της τελευταίας βίαιης σκηνής του. Προφανώς, ο άντρας που βύθισε τη Νορβηγία στο πένθος δεν μπόρεσε να αντιληφθεί το μήνυμα του έργου. Ο Λαρς φον Τρίερ είχε δηλώσει συγκλονισμένος από τη δήλωση του Μπρέιβικ και είχε μιλήσει εκτενώς σε συνεντεύξεις του για την άνοδο του ρατσισμού στις σκανδιναβικές χώρες.

Πρωταγωνιστούν : Νικόλ Κίντμαν, Χάριετ Άντερσον, Λωρίν Μπακόλ, Πωλ Μπέτανι, Μπεν Γκαζάρα, Τζέρεμι Ντέιβις, Πατρίτσια Κλάρκσον, Μπλερ Μπράουν. Η ταινία προβάλλεται αποκλειστικά στον κινηματογράφο Άστυ (Κοραή 4), από την Ama Films.