Ένα κινηματογραφικό γεγονός ποιότητας για πέμπτη χρονιά στην Πάτμο

patmos
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Για πέµπτη χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Πάτµου (IFFP) µας ενώνει και µας προσκαλεί σε ένα από τα πιο όµορφα νησιά του νοτιανατολικού Αιγαίου. Ένα φεστιβάλ σε ένα ακριτικό νησί που κατάφερε µέσα σε πέντε χρόνια να γίνει σηµείο συνάντησης και πηγή έµπνευσης για καλλιτέχνες και κινηµατογραφιστές από όλο τον κόσµο.

Το φετινό Φεστιβάλ εστιάζει σε µεµονωµένους ήρωες και παρουσιάζει ξεχωριστά πορτραίτα κινηµατογραφικών χαρακτήρων, προβάλλοντας τις δυσκολίες, τα πάθη ή τις κωµικές τους στιγµές. Στo πλαίσιo του Φεστιβάλ θα προβληθούν 51 ταινίες, ντοκιµαντέρ, µυθοπλασίας µεγάλου και µικρού µήκους που επιλέχθηκαν ανάµεσα από 2.500 ταινίες από την επιτροπή του Φεστιβάλ, την οποία αποτελούν οι:

- Αλεξάνδρα Μπουσίου (παραγωγός)

- Αγάθη Δαρλάση (σεναριογράφος, σκηνοθέτης)

- Τάσος Μπουλμέτης (σκηνοθέτης)

- Γρηγόρης Κοκκινάκης (προϊστάμενος τμήματος κιν/κών καναλιών OTE TV και VOD)

- Στηβ Κρικρής (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του IFFP)

Οι δηµιουργοί των 10 επικρατέστερων σεναρίων θα ταξιδέψουν στην Πάτµο, όπου θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν προβολές, οµιλίες, διήμερο εργαστήριο masterclass pitching σεναρίου και θα παρουσιάσουν το σενάριο τους στην επιτροπή, σε πραγματικές συνθήκες αγοράς, προκειμένου να επιλεχθεί το καλύτερο.

Ο νικητής, που θα ανακοινωθεί στις 26 Ιουλίου, θα δει το σενάριο του να παίρνει ζωή, σε παραγωγή ΟΤΕ ΤV, ενώ οι δημιουργοί του δεύτερου και τρίτου σεναρίου κερδίζουν έκαστος την παρακολούθηση ενός εξειδικευμένου σεμιναρίου DSLR Video Production ή μοντάζ και 10 ώρες συμβουλευτικών συνεδριών από τη σχολή SAE Athens.

Τα δέκα σενάρια που επέλεξε η επιτροπή είναι τα εξής με αλφαβητική σειρά:

1. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟΙ – Μαρία Αγγελοπούλου

2. Η ΒΑΡΔΙΑ – Ιωάννης Τζουβελέκης

3. ΚΗΔΕΙΑ – Χριστίνα Άννα Δαφνή

4. LIFE BETWEEN (ΖΩΗ ΑΝΑΜΕΣΑ) – Βαγγέλης Ζούγλος

5. ΞΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕ ΜΕ – Απολλωνία Τσαντά, Δημήτρης Ευλαμπίδης

6. ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ – Λουκία Κυριακίδου

7. ΡΙΝΟΡΡΑΓΙΑ – Κωνσταντίνος Καλογρίδης

8. ΦΡΑΓΜΑ – Γιώργος Τελτζίδης

9. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ – Κώστας Πλιάκος

10. ΧΡΥΣΟΨΑΡΑ – Γιώργος Αγγελόπουλος

Το click@life έδωσε το «παρών» στη συνέντευξη τύπου για το φεστιβάλ, όπου μεταξύ άλλων μίλησαν οι διευθυντές του IFFP, Μπάμπης Τσούτσας και Στηβ Κρικρής.

«Κόντρα στους καιρούς, με μεράκι και αγάπη, προσπαθήσαμε και φέτος το φεστιβάλ να αποτελέσει μια πανέμορφη εμπειρία για όσους θα έρθουν στην Πάτμο. Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες και κινηµατογραφιστές συνεργάζονται εδώ και πέντε χρόνια, ενώνοντας τις δυνάµεις τους και δείχνοντας τη δουλειά τους στο κοινό που συγκεντρώνεται από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό στην Πάτµο. Πρόκειται για ένα φεστιβάλ δημιουργών, χωρίς κόκκινα χαλιά και δύσκολες ρουτίνες για τους συμμετέχοντες. Παρά τη δυσμενή κατάσταση που επικρατεί λόγω συνθηκών, αποφασίστηκε πως πρέπει να συνεχίσουμε με τις δικές μας δυνάμεις πλέον, διότι σκοπός είναι να απαλυνθούν ο φόβος, το άγχος κι ο πανικός όλων μας. Άλλωστε, ο πολιτισμός είναι αγαθό που μεταξύ άλλων προάγει και την ελπίδα. Το πρόγραμμα φέτος μειώθηκε χωρίς να υστερεί σε ποιότητα, και το φεστιβάλ θα βρει και φέτος φιλόξενη στέγη σε κάποια από τα πιο ξεχωριστά σηµεία του νησιού, σε συνεργασία µε τους τοπικούς φορείς και τα ξενοδοχεία της Πάτµου. Οι προβολές λοιπόν, θα διεξαχθούν αφενός σε ένα σχολείο της Πάτμου του 17ου αιώνα που είναι και προστατευόμενο από την Unesco κι αφετέρου σε ένα θερινό κινηματογράφο. Θα υπάρχει δηλαδή παράλληλη θερινή και κλειστή προβολή», δήλωσε ο Μπάμπης Τσούτσας.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Στηβ Κρικρής αναφέροντας πως «η τέχνη και ο πολιτισμός έχουν διαλεκτική σχέση…Μέσα από σκαμπανεβάσματα δημιουργήσαμε πολύ όμορφα πράγματα και συνεχίζουμε όλοι μας με όρεξη και αισιοδοξία. Άλλωστε, χρέος μας είναι να είμαστε συνεπείς σε όσους έχουν πιστέψει κι έχουν αγαπήσει αυτό το θεσμό».

Τέλος, ο Mάκης Μαζαράκης, δικηγόρος και νομικός σύμβουλος του Φεστιβάλ, τόνισε με τη σειρά του: «Η ιστορία του φεστιβάλ μοιάζει με την ελληνική κρίση. Ξεκίνησε το 2010 με τα μνημόνια, ήρθε η αποκορύφωση το 2014 και φέτος «βούλιαξε» λίγο, γιατί αναγκάστηκε να περιοριστεί. Παρά τις αντιξοότητες όμως, δεν θέλει κανείς να βγει ο θεσμός αυτός από το χάρτη των φεστιβάλ. Κατανοούμε όλοι απόλυτα την συγκυρία, αλλά αξίζει να σημειωθεί πως παρέχεται ένα προϊόν πολιτιστικό, υψηλού επιπέδου με εξαιρετική παρουσία σημαντικών παραγόντων της κινηματογραφικής «βιομηχανίας».

Είσοδος: 3 ευρώ ανά προβολή ή σεμινάριο.
Εναλλακτικά μπορείτε να αγοράσετε pass με 30 ευρώ, το οποίο σας εξασφαλίζει πλήρη πρόσβαση στις ταινίες και τα σεμινάρια του φεστιβάλ.

http://www.iffp.gr

Μαρία Πορτοκαλάκη

[email protected]