Οι ταινίες της εβδομάδας (16/7/2015)

ted-2
ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Έξι ταινίες βγαίνουν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα και σας δίνουν ευκαιρία για αποδράσεις σε θερινό.

Μετά τις επίμονες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων, ο κόσμος θέλει να ξεχαστεί για ένα διάστημα πριν επανέλθει στην πραγματικότητα από το φθινόπωρο. Λίγο πριν ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές, έξι ταινίες κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα υποσχόμενες διασκέδαση σε θερινό.

«Ted 2»

Από τον Σεθ ΜακΦάρλεν, δημιουργό της πολυβραβευμένης με Εmmy τηλεοπτικής σειράς Family Guy, έρχεται η συνέχεια της πιο ανατρεπτικής κωμωδίας-φαινόμενο του 2012 που έσπασε τα ταμεία παγκοσμίως, «Ted», συστήνοντάς μας το ομώνυμο αξιολάτρευτο μεν, άτακτο, αθυρόστομο και υπερσεξουαλικό δε χνουδωτό αρκουδάκι που δεν αφήνει κατάχρηση για κατάχρηση στην οποία να μην επιδοθεί.

Πρωταγωνιστής και πάλι ο Μαρκ Γουόλμπεργκ στο ρόλο ενός αιώνιου έφηβου, ο οποίος, αυτή τη φορά, προσπαθεί να βοηθήσει τον λούτρινο «κεραυνοκολλητό» του όχι μόνο να παντρευτεί την σέξι «καλή» του, αλλά και να γίνει πατέρας. Μόνο που αυτό απαιτεί την αναγνώριση από το κράτος του Ted ως ατόμου με δικαιώματα.

«Ο Κος Χολμς»

Το 1947, ένας ηλικωμένος πλέον Σέρλοκ Χολμς, επιστρέφει από ένα ταξίδι στην Ιαπωνία στο απομακρυσμένο παραθαλάσσιο σπίτι του, και περνάει το τέλος των ημερών του φροντίζοντας τις μέλισσες του. Μόνη του συντροφιά, η οικονόμος και ο νεαρός γιος της. Παλεύοντας με τις δυνάμεις του μυαλού του που τον εγκαταλείπουν, ο Χολμς βασίζεται στο νεαρό αγόρι για να επαναφέρει τις αναμνήσεις της τελευταίας του υπόθεσης που τον έκαναν να παραιτηθεί. Αναζητεί απαντήσεις στα μυστήρια της ζωής και της αγάπης- πριν να είναι αργά.

Ο «Κος Χολμς» είναι η δεύτερη συνεργασία του σκηνοθέτη Μπιλ Κόντον με τον Ίαν ΜακΚέλεν, μετά το «Θεοί και δαίμονες» (Gods and Monsters). Στο πλευρό του ΜακΚέλεν βρίσκεται η Λόρα Λίνεϊ και ο πρωτοεμφανιζόμενος Μίλο Πάρκερ ως γιος της.

«Ένα μικρό χάος»

Μια κηπουρός - αρχιτέκτονας εξωτερικών χώρων, η Sabine De Barra (Κέιτ Ουίνσλετ) αναλαμβάνει να κατασκευάσει τους εντυπωσιακούς τεράστιους κήπους του παλατιού των Βερσαλλιών, μια πολύ υπεύθυνη και σημαντική ανάθεση που θα την φέρει στο κέντρο των εξελίξεων του παλατιού, επί βασιλείας του Λουδοβίκου 14ου (Άλαν Ρίκμαν). Απέναντί της, άσπονδος εχθρός της που βρίσκεται εκεί για να κάνει το έργο της όσο το δυνατόν πιο δύσκολο, στέκεται ο Andre Le Notre (Ματίας Σενέρτς).

Ο Άλαν Ρίκμαν («Χάρι Πότερ», «Λογική κι Ευαισθησία») σκηνοθετεί την βραβευμένη με Όσκαρ Κέιτ Ουίνσλετ σε μία δυνατή ερωτική ιστορία εποχής, που μας ταξιδεύει στις Βερσαλλίες του 17ου αιώνα.

«Το μπλε δωμάτιο»

Ο Ζουλιέν και η Εσθέρ συναντιούνται κάθε Πέμπτη στο δωμάτιο ενός επαρχιακού ξενοδοχείου. Είναι και οι δύο παντρεμένοι και στο δωμάτιο αυτό κάνουν έρωτα και μοιράζονται το πάθος τους, μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των κατοίκων της μικρής γαλλικής πόλης. «Θα περνούσες τη ζωή σου μαζί μου αν ξαφνικά ήμασταν ελεύθεροι;» τον ρωτά κάποια στιγμή εκείνη. Κι αυτός, χωρίς να το πολυσκεφτεί, της απαντά «Φυσικά». Όταν ξαφνικά ο Ζουλιέν βρίσκεται να ανακρίνεται από την αστυνομία για ένα έγκλημα, τα αθώα αυτά λόγια αποκτούν άλλη διάσταση, καθώς βρίσκεται εγκλωβισμένος σε έναν ιστό από ψέματα που ο ίδιος κατασκεύασε. Για ποιο λόγο κατηγορείται όμως;

Η νέα ταινία του σκηνοθέτη και ηθοποιού Ματιέ Αμαλρίκ, μετά το βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών για το «Τουρνέ στο Παρίσι» και τη συγκλονιστική του παρουσία στην «Αφροδίτη με τη Γούνα» του Ρόμαν Πολάνσκι, είναι «ένα εντυπωσιακό και ιμπρεσιονιστικό ρομαντικό θρίλερ», βασισμένο στο ομώνυμο αστυνομικό μυθιστόρημα του Ζωρζ Σιμενόν.

«Πώς να κάνετε έρωτα σαν Εγγλέζος»

Στην σοφιστικέ και σέξι ρομαντική κομεντί «Πώς να Κάνετε Έρωτα σαν Εγγλέζος» Ο Πιρς Μπρόσναν θα βρεθεί ανάμεσα στις εκρηκτικές Σάλμα Χάγιεκ και Τζέσικα Άλμπα. Ο Μπρόσναν υποδύεται έναν καθηγητή πανεπιστημίου στο Κέιμπριτζ που θα βρει τον δάσκαλο του, στο πρόσωπο της Σάλμα Χάγιεκ, και θα αναγκαστεί να επαναπροσδιορίσει τη γεμάτη ερωτικές περιπέτειες ζωή του, αφότου αφήσει την Τζέσικα Άλμπα, φοιτήτρια του στο πανεπιστήμιο και ετεροθαλή αδελφή της Χάγιεκ, έγκυο.

«Διπλή Ταυτότητα» (1944)

Το 1938, ο Γουόλτερ Νεφ (Φρεντ ΜακΜάρεϊ), ένας έμπειρος ασφαλιστής συναντά τη Φύλις Ντίτριχσον (Μπάρμπαρα Στάνγουικ) σύζυγο ενός από τους πελάτες του με την οποία συνάπτει ερωτική σχέση. Η Φύλις του προτείνει να τη βοηθησει να σκοτώσει το σύζυγό της, κάνοντας το φόνο να φανεί ως ατύχημα προκειμένου να ξεγελάσουν τις αρχές και την ασφαλιστική εταιρία, ώστε να λάβει την αποζημίωση που της αναλογεί από την ασφάλεια ζωής του συζύγου της. Ο Γουόλτερ σκαρφίζεται ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η γυναίκα πρόκειται να λάβει διπλή αποζημίωση, με βάσει μια δικλείδα του συμβολαίου του συζύγου της. Όταν ο κύριος Ντίτριχσον (Τομ Πάουερς) βρίσκεται νεκρός στις ράγες του τρένου, η αστυνομία δέχεται ότι ο φόνος προκλήθηκε από ατύχημα, αλλά Μπάρτον Κις (Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον), φίλος και συνεργάτης του Νεφ στην ασφαλιστική εταιρία έχε άλλη άποψη, καθώς υποπτεύεται ότι η Φύλις σκότωσε το σύζυγό της με τη βοήθεια ενός άλλου άνδρα.

Η «Διπλή Ταυτότητα» (Double Indemnity) θεωρείται αρχετυπο του φιλμ νουάρ που αναπτύχθηκε εκείνη την εποχή (μέσα της δεκαετίας του 40),  διαδραματίζοντας καίριο ρόλο στην διαμόρφωση του είδους! Αν και είναι μια από τις πρώτες ταινίες του Μπίλυ Γουάιλντερ (2η ταινία του και πρώτη στην Αμερική) προτάθηκε για Όσκαρ  Σκηνοθεσίας μεταξύ των 7 συνολικά υποψηφιοτήτων που πήρε η ταινία.