Ο Jake Gyllenhaal είναι ο καλύτερος της γενιάς του

Jake-gyllenhaal
ΤΕΤΑΡΤΗ, 22 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στις αίθουσες «Ο αριστερόχειρας» και με την ευκαιρία κάνουμε αναδρομή στην καριέρα ενός κορυφαίου ηθοποιού.

Για αρκετούς ο Τζέικ Τζίλενχαλ είναι ο κορυφαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ κάτω από τα 40 και η αλήθεια είναι πως δύσκολα μπορείς να διαφωνήσεις με αυτή την άποψη. Πολύ απλά, η επιλογή των ρόλων του είναι τόσο σωστά προσεγμένη που μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον Τομ Κρουζ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας. Έχει πετύχει ένα φανταστικό σερί εξαιρετικών ερμηνειών και το έχει κάνει δουλεύοντας με κορυφαίους σκηνοθέτες σε καλές ταινίες.

Αυτή την εβδομάδα κυκλοφορεί στις αίθουσες «Ο αριστερόχειρας» που βρίσκει τον Τζίλενχαλ σε ρόλο μποξέρ. Τα σχόλια για την ταινία του Αντουάν Φουκουά διίστανται, όλοι μιλάνε πάντως για μια ακόμη εξαιρετική ερμηνεία του Τζίλενχαλ, ο οποίος αν συνεχίσει έτσι, δε θα αργήσει να πάρει ένα Όσκαρ, κάτι που ήδη δικαιούται.

Με αφορμή τον «Αριστερόχειρα» λοιπόν, ας ανατρέξουμε στη σημαντική πορεία του Τζίλενχαλ, επιλέγοντας τις πέντε καλύτερες ερμηνείες του.

5. «Prisoners» (2013)

Ο Χιου Τζάκμαν έχει τον αβανταδόρικο ρόλο, ο Τζίλενχαλ είναι όμως που στο τέλος ξεχωρίζει. Παραδίδει μια ισορροπημένη ερμηνεία με υψηλή εσωτερική θερμότητα και όσο προχωράει η κεντρική υπόθεση και το πρωταγωνιστικό δίδυμο βυθίζεται σε αυτή, οι εξάρσεις του Τζίλενχαλ είναι καθηλωτικές όσο και αποτρόπαιες, όπως δηλαδή και η ίδια η ταινία.

4. «Το μυστικό του Brokeback Mountain» (2005)

Το ιδιαίτερο γουέστερν του Ανγκ Λι επικεντρώνεται στον έρωτα δύο καουμπόι στην αμερικανική ύπαιθρο των 60s εκτοξεύεται ως μια οικουμενική ιστορία που αφορά όλους πέρα από τον τόπο, το χρόνο και το φύλο. Η δυναμική της ταινίας οφείλεται κατά κύριο λόγο στο πρωταγωνιστικό δίδυμο του Τζίλενχαλ και του αδικοχαμένου Χιθ Λέτζερ που προσεγγίζει με ανθρωπιά και τρυφερότητα του χαρακτήρες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εκείνη τη στιγμή ήταν οι δύο καλύτεροι ηθοποιοί της γενιάς τους. Ο Τζίλενχαλ κέρδισε υποψηφιότητα Όσκαρ με την ερμηνεία του και του ανοίχτηκε μια λαμπρή πορεία.

3. «Donnie Darko» (2001)

Ίσως το σημαντικότερο επίτευγμα του Τζίλενχαλ είναι ότι κατάφερε να ξεπεράσει αυτή την ερμηνεία. Το «Donnie Darko» θα λατρεύεται για πάντα ως καλτ αριστούργημα από την indie κοινότητα, αφού εκτός των άλλων κατάφερε να σημαδέψει μια ολόκληρη γενιά. Είναι δύσκολο να φανταστούμε την ταινία του Ρίτσαρντ Κέλλι χωρίς τη βιωματική ερμηνεία του Τζίλενχαλ και το γεγονός ότι σήμερα δεν τον συνδέουμε πλέον με το ρόλο του Donnie Darko δείχνει πόσα βήματα μπροστά έχει πραγματοποιήσει.

2. «Ο άνθρωπος αντίγραφο» (2013)

Μετά το «Prisoners» ο Τζίλενχαλ συνέχισε τη συνεργασία του με τον Ντένις Βιλνέβ, με ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα. Σε αυτή την σουρεαλιστική κινηματογραφική μεταφορά ενός βιβλίου του Ζοζέ Σαραμάγκου ο Τζίλενχαλ υποδύεται δύο διαφορετικούς χαρακτήρες και παραδίδει δύο εξίσου δυνατές ερμηνείες, χωρίς ποτέ να αναρωτιέσαι ποιος είναι ποιος. Πολύ λίγοι ηθοποιοί εκεί έξω θα μπορούσαν να κάνουν κάτι τέτοιο να λειτουργήσει.

1. «Νυχτερινός ανταποκριτής» (2014)

Η ταινία του Νταν Γκιλρόι τοποθετεί στο μικροσκόπιο την κουλτούρα του θεάματος, είναι γυρισμένη σαν Μάικλ Μαν και διαθέτει την καλύτερη ερμηνεία σε ταινία Μάικλ Μαν μετά τον Τομ Κρουζ του «Collateral: Η διαδρομή». Η παρουσία του Τζίλενχαλ στο «Νυχτερινό επισκέπτη» είναι σαν ένα θεματικό πάρκο όλων των στιγμών της καριέρας του. Έχει διεισδύσει εις βάθος στο ρόλο και καταλήγει πολύ καλύτερος και απ’ ό,τι χρειαζόταν να είναι. Συγκλονιστική ερμηνεία που φτάνει στα άκρα, όχι από αυτές που βραβεύονται με Όσκαρ, αλλά από αυτές που επιστεγάζουν μια σπουδαία καριέρα.

Η ταινία «Ο αριστερόχειρας» θα βγει στις αίθουσες στις 23 Ιουλίου, από την Odeon.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]