Οι ταινίες της εβδομάδας (23/7/2015)

southpaw
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΛΙΟΥ 2015

Πολλές επιλογές θα έχουν οι σινεφίλ που θα μείνουν στην πόλη, με οκτώ ταινίες να κυκλοφορούν αυτή την εβδομάδα στις αίθουσες.

Ακόμη και μια ταινία κάθε μέρα να βλέπετε, πάλι δε θα προλάβετε να δείτε όλες τις ταινίες που βγαίνουν αυτή την εβδομάδα έως την επόμενη. Ο Τζέικ Τζίλενχαλ γίνεται μποξέρ, η κωμικός Έιμι Σούμερ δοκιμάζει την τύχη της στη μεγάλη οθόνη, το μοντέλο Κάρα Ντελεβίν ντεμπουτάρει στο σινεμά, η Disney κυκλοφορεί ντοκιμαντέρ με μαϊμούδες και άλλα πολλά συμβαίνουν αυτή την πλούσια κινηματογραφική εβδομάδα. Κερασάκι στην τούρτα η επανέκδοση μιας διαχρονικής ταινίας του Αλέν Ρενέ.

«Ο αριστερόχειρας»

Αν και αριστερόχειρας, ο Μπίλι «The Great» Χόουπ έχει κατακτήσει την κορυφή της κατηγορίας ελαφριών βαρέων βαρών στο αμερικανικό πρωτάθλημα πυγμαχίας, χάρη κυρίως στην χαρακτηριστική επιθετική κίνηση ‘southpaw’, και μοιάζει να τα έχει όλα: μία εντυπωσιακή καριέρα, μια υπέροχη οικογένεια, και έναν υπερπολυτελή τρόπο ζωής. Η ιδανική ζωή του, όμως, καταρρέει όταν ένα τραγικό συμβάν τον βυθίσει στον εθισμό του στο αλκοόλ και του στοιχίσει την καριέρα του, αλλά και την κηδεμονία της κόρης του. Εκεί που όλα μοιάζουν χαμένα, ένας πρώην μποξέρ, ιδιοκτήτης πλέον ενός φτωχικού συνοικιακού γυμναστηρίου, τον παίρνει υπό την προστασία του και τον βοηθά να βρει πάλι τον δρόμο του προς την κορυφή. Αντιμέτωπος με την δυσκολότερη μάχη της ζωής του, ο Μπίλι θα πρέπει να κυριεύσει τους δαίμονές του και να μάθει ότι μερικές φορές ο μεγαλύτερος αντίπαλός σου είναι ο εαυτός σου.

Η αγάπη για την πυγμαχία δεν είναι αυτό που έπεισε τον Τζέικ Τζίλενχαλ να αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Αριστερόχειρα» - στην πραγματικότητα ο υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός δεν είχε ιδιαίτερη σχέση με το άθλημα πριν την συγκεκριμένη ταινία, η πυρετώδης προετοιμασία για την οποία τον μετέτρεψε τελικά σε πιστό οπαδό του σπορ. Αυτό που τον έπεισε ήταν το όνομα του σκηνοθέτη Αντουάν Φουκουά («Ημέρα Εκπαίδευσης», «The Equalizer», «Ο Όλυμπος Έπεσε»), με τον οποίο εδώ και χρόνια συζητούσαν το ενδεχόμενο συνεργασίας τους.

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας στον Τζέικ Τζίλενχαλ.

«Κατακούτελα»

Ο μάστερ της αμερικανικής κωμωδίας Τζαντ Άπατοου (Παρθένος Ετών 40, Με την Πρώτη) που κάνει τα ταμεία, παγκοσμίως, να υποκλίνονται στο ταλέντο του, συμπράττει με την ταλαντούχα και ταχύτατα ανερχόμενη κωμικό Έιμι Σούμερ, που πρωταγωνιστεί, αλλά και υπογράφει το (εν μέρει αυτοβιογραφικό)σενάριο της ξεκαρδιστικής αυτής κωμωδίας καταστάσεων.

Η γνωστή για το καυστικό της χιούμορ κωμικός (Inside Amy Schumer), υποδύεται μια δημοσιογράφο, που πίστεψε από μικρό παιδί την φιλοσοφία του διαζευγμένου πατέρα της για την μονογαμία (συγκεκριμένα ότι δεν υφίσταται κάτι τέτοιο και να μην την επιδιώκει) και έτσι ζει τη ζωή της χωρίς δεσμεύσεις, πηγαίνοντας από τη μία περιστασιακή σχέση στην άλλη. Έτσι, όμως, η ηρωίδα μας έχει πιάσει συναισθηματικά κι επαγγελματικά πάτο, μη έχοντας κανέναν και τίποτα ουσιαστικό στη ζωή της. Μετά από μια συνέντευξη με έναν επιτυχημένο, γοητευτικό αθλίατρο, η ζωή της αλλάζει εντελώς και βρίσκεται μπλεγμένη σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει το προφανές: την ενηλικίωση και τη συναισθηματική δέσμευση μιας σοβαρής, κατά τη γνώμη της, βαρετής, «συμβατικής» σχέσης, αγαπημένο θέμα του σκηνοθέτη. Ο δίμετρος ΛεΜπρόν Τζέιμς σκοράρει τρίποντο στην κωμωδία κι η Τίλντα Σουίντον –αγνώριστη- δίνει μια ακόμα απολαυστική ερμηνεία.

«Χάρτινες πόλεις»

Ο 17χρονος Κουέντιν Τζέικομπσον είναι έξυπνος, αφοσιωμένος φίλος και ρομαντική ψυχή. Πιστεύει ότι σε όλους αντιστοιχεί ένα θαύμα – το δικό του ήρθε πριν οκτώ χρόνια, με τη μορφή της γειτόνισσάς Μάργκο Ροθ Σπίγκελμαν. Η Μάργκο ήταν πάντα περιπετειώδης τύπος – ο Κουέντιν, καθόλου. Έτσι, καθώς η θαρραλέα και μυστηριώδης Μάργκο έγινε σιγά-σιγά ένα από τα πιο κουλ παιδιά του σχολείου, εκείνη και ο Κουέντιν απομακρύνθηκαν. Ένα βράδυ, όμως, λίγες εβδομάδες πριν την αποφοίτησή τους, η Μάργκο εμφανίζεται στο παράθυρο του Κουέντιν για να τον οδηγήσει σε μια ολονύχτια μυστική αποστολή που ο Κουέντιν ερμηνεύει ως την αρχή μιας νέας φιλίας –ή μήπως κάτι παραπάνω;- ανάμεσα στον ίδιο και την αδελφή ψυχή του. Πιστεύει ότι η ζωή του θα αλλάξει. Και όντως αλλάζει.

Μετά την τεράστια επιτυχία της ταινίας «Το Λάθος Αστέρι», που συγκίνησε εκατομμύρια θεατών σε όλον τον κόσμο, έρχεται ακόμη μία τρυφερή ανθρώπινη ιστορία  του μπεστ σέλερ συγγραφέα, Τζον Γκριν, με πρωταγωνίστρια την σούπερ σταρ του μόντελινγκ, Κάρα Ντελεβίν.

«Το βασίλειο των μαϊμούδων»

Ένα νεογέννητο μαϊμουδάκι και η μητέρα του προσπαθούν να επιβιώσουν σε μια ανταγωνιστική κοινωνική ιεραρχία από μαϊμούδες που ζουν στα ερείπια ενός αρχαίου πολιτισμού στα βάθη της ζούγκλας στην Νότια Ασία.

Η Disney παρουσιάζει ένα φυσιολατρικό ντοκιμαντέρ με φόντο την εξωτική Σρι Λάνκα και πρωταγωνίστρια μια κοινότητα μαϊμούδων. Ετοιμαστείτε να απολαύστε μια συναρπαστική περιπέτεια, να ανακαλύψετε τη μυστική ζωή των μαϊμούδων και να ταξιδέψετε σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη του κόσμου.

«Θα μείνει μεταξύ μας»

Δύο φίλοι ξεκινούν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στην Κορσική μαζί με τις έφηβες κόρες τους. Εκεί θα βρουν τους εαυτούς τους σε μια ιδιαιτέρως αμήχανη κατάσταση.

Πρόκειται για ριμέικ της κλασικής ταινίας του Κλοντ Μπερί «Un moment d'égarement» του 1977. Την παραγωγλη έχει αναλάβει ο ίδιος ο γιος του Μπερί Τόμας Λάνγκμαν. Οι αρχικοί πρωταγωνιστές Ζαν-Πιέρ Μαρέιλ και Βικτόρ Λανού αντικαταστάθηκαν από τους Βενσάν Κασέλ και Φρανσουά Κλιζέ αντίστοιχα.

«Το βαποράκι»

Βρισκόμαστε στο 1983. O Ρέι Τζένκινς, το Βαποράκι, είναι ένας αφελής άντρας, που δέχεται να διακινήσει μια θανατηφόρα ποσότητα συσκευασμένων ναρκωτικών, κρυμμένα στο στομάχι του. Όταν ο Ρέι συλλαμβάνεται και κρατείται από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Αυστραλίας, μόνος και φοβισμένος, κάνει μια απελπισμένη επιλογή: αψηφώντας τις σωματικές λειτουργίες του, αποφασίζει να ...κατακρατήσει -στην κυριολεξία- τα αποδεικτικά στοιχεία. Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια «ανθρώπινη ωρολογιακή βόμβα» παρασύροντας αστυνομικούς, εγκληματίες και ανήσυχους συγγενείς, σε μία απίστευτη απόδραση.

Προβλήθηκε στο Market των Καννών, μετά την μεγάλη επιτυχία του και τη θερμή υποδοχή των κριτικών στο Φεστιβαλ SXSW του Ώστιν (Τέξας).

«Pride»

Το 1984 ξέσπασε στη Νότια Ουαλία, η απεργία των ανθρακωρύχων ενάντια στα σκληρά μέτρα που είχε λάβει εναντίον τους η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ. Μια ομάδα Λονδρέζων ακτιβιστών που απαρτίζεται από ομοφυλόφιλους άντρες και γυναίκες προσπάθησε τότε να συγκεντρώσει χρήματα για να υποστηρίξει τους ανθρακωρύχους και τις οικογένειές τους.

Σκηνοθέτης είναι ο 47χρονος Μάθιου Γουόρκους, ο οποίος είναι γνωστός για την πολυβραβευμένη πορεία του στο θέατρο. Ο κινηματογραφιστής ανέλαβε μάλιστα πριν λίγο καιρό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Ολντ Βικ, διαδεχόμενος τον Κέβιν Σπέισι.

«Χιροσίμα αγάπη μου» (1959)

Έχοντας χαρακτηριστεί ως ορόσημο του γαλλικού Νέου Κύματος, η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Αλέν Ρενέ, Χιροσίμα Αγάπη μου, είναι μία από τις σημαντικότερες όλων των εποχών. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τη γνωριμία και τη σύντομη, αλλά γεμάτη πάθος, σχέση ενός Ιάπωνα αρχιτέκτονα και μίας Γαλλίδας ηθοποιού, με φόντο τη μεταπολεμική Χιροσίμα. Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο της Μαργκερίτ Ντυράς – μια σειρά συζητήσεων ‘Εκείνου’ και ‘Εκείνης’ σχετικά με παλιές αγάπες και επώδυνες αναμνήσεις – και η, πρωτοποριακή για την εποχή της, σκηνοθεσία του Ρενέ με τις συνεχείς εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος, συνθέτουν μια αριστουργηματική ταινία γύρω από την ιστορία και τη μνήμη, αλλά και την προσωπική και συλλογική οδύνη που προκαλεί ο πόλεμος.