Οι ταινίες της εβδομάδας (27/8/2015)

epikinduni-apostoli-mustiko-ethnos
ΠΕΜΠΤΗ, 27 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Ο Τομ Κρουζ, ο Γούντι Άλεν και η... Barbie υποδέχονται στις κινηματογραφικές αίθουσες τον κόσμο που γύρισε από τις διακοπές.

Ο κόσμος επιστρέφει από τις διακοπές του και οι εταιρείες διανομής ρίχνουν τα «βαριά χαρτιά» τους. Έτσι, αυτή την εβδομάδα έχουμε στις αίθουσες την πέμπτη κινηματογραφική «Επικίνδυνη αποστολή» και τη νέα ταινία του Γούντι Άλεν. Ας δούμε αναλυτικά το σινεφίλ μενού της εβδομάδας.

«Επικίνδυνη αποστολή: Μυστικό έθνος»

Ο Ίθαν Χαντ αναλαμβάνει μια νέα αποστολή, την πιο επικίνδυνη μέχρι σήμερα, που τον θέλει να προσπαθεί να διαλύσει το Συνδικάτο, μια σκιώδη αντί-IMF οργάνωση άριστα εκπαιδευμένων πρακτόρων, που αποκαλύπτεται ότι δρα ενάντια στα μυστικά σχέδια της αμερικανικής Κυβέρνησης, ώστε να επικρατήσει μια νέα τάξη πραγμάτων. Στο πλευρό του Ίθαν Χαντ και της ομάδας του θα βρεθεί και μια αποκηρυγμένη βρετανίδα πράκτορας, ο ρόλος της οποίας συνιστά άλλο ένα μυστήριο. Στόχος του, όπως πάντα, να προστατέψει τους φίλους του και να κάνει το αδύνατο…δυνατό, όσο επικίνδυνο κι αν είναι.

Ο Ίθαν Χαντ επιστρέφει και, μαζί του, η πέμπτη κινηματογραφική «Επικίνδυνη αποστολή». Ο Τομ Κρουζ, σε εξαιρετική, όπως πάντα, φόρμα, συμμετέχοντας, ο ίδιος, στα stunts των περισσότερων επικίνδυνων σκηνών, ξαναβρίσκει τον Τζέρεμι Ρένερ και τον Σάιμον Πεγκ, και η ομάδα έχει τον βραβευμένο με Όσκαρ Κρίστοφερ ΜακΚουάρι να ενορχηστρώνει άψογα τα απαιτητικά γυρίσματα.

Διαβάστε εδώ το αφιέρωμά μας στις ταινίες που ήταν της μόδας όταν κυκλοφορούσε η πρώτη «Επικίνδυνη αποστολή» και εδώ γνωρίστε την συμπρωταγωνίστρια του Τομ Κρουζ στην ταινία, Ρεμπέκα Φέργκιουσον.

«Παράλογος άνθρωπος»

Ο καθηγητής φιλοσοφίας Έιμπ Λούκας (Χοακίν Φίνιξ) έχει πιάσει πάτο, ανήμπορος να βρει νόημα ή χαρά στη ζωή. Νιώθει ότι όλα όσα δοκίμασε να κάνει, από πολιτικό ακτιβισμό ως τα μαθήματά του, δεν κάνουν τελικά καμία διαφορά, και έχει βυθιστεί σε μια αδιέξοδη υπαρξιακή απελπισία. Η ψυχολογία του δεν αλλάζει ούτε μετά την άφιξή του σε ένα μικρό πανεπιστήμιο, όπου συναντά την Ρίτα Ρίτσαρντς (Πάρκερ Πόουζι), μια μοναχική καθηγήτρια που θέλει να ξεφύγει από τον δυστυχισμένο γάμο της, και την Τζιλ Πόλαρντ (Έμμα Στόουν), την καλύτερη φοιτήτριά του που εξελίσσεται σε στενή του φίλη. Παρόλο που η Τζιλ αγαπά τον φίλο της, βρίσκει την βασανισμένη, καλλιτεχνική προσωπικότητα του Έιμπ ακαταμάχητη και όσο τα σημάδια της ψυχικής του ανισορροπίας πληθαίνουν, τόσο εκείνη ελκύεται από αυτόν. Όλα αλλάζουν, όταν ο Έιμπ και η Τζιλ ακούν κατά τύχη την συζήτηση ενός αγνώστου και ο Έιμπ παίρνει μια αναπάντεχη απόφαση, που τον απελευθερώνει και του δίνει μια νέα, ορμητική διάθεση για ζωή. Η απόφασή του, όμως, θα αλλάξει τη ζωή του ίδιου, της Τζιλ και της Ρίτα για πάντα.

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει με το δυνατό πρωταγωνιστικό δίδυμο Χοακίν Φίνιξ και Έμμα Στόουν, σε μια ταινία γεμάτη ανατροπές και φιλοσοφικές αναζητήσεις.

«Barbie, η πριγκίπισσα και η ροκ σταρ»

Σε αυτό το ξέφρενο μιούζικαλ η αγαπημένη μας Barbie πρωταγωνιστεί ως μοντέρνα πριγκίπισσα Κόρτνεϊ που, ξαφνικά, βλέπει τον κόσμο της να ανατρέπεται, όταν αλλάζει θέση με την Έρικα, μια διάσημη τραγουδίστρια. Οι δύο αυτοί τελείως διαφορετικοί κόσμοι συγκρούονται όταν, μετά από ένα μπέρδεμα, η Πριγκίπισσα Κόρτνεϊ καταλήγει στην Ποπ Κατασκήνωση και η Έρικα στη Βασιλική. Κι ενώ οι αρχηγοί των δύο ανταγωνιστικών κατασκηνώσεων προσπαθούν να διορθώσουν την κατάσταση, τόσο η Κόρτνεϊ όσο και η Έρικα μαθαίνουν να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και να αποκτούν νέους, απρόσμενους φίλους. Μάλιστα, όταν τα κορίτσια μαθαίνουν πως και οι δύο κατασκηνώσεις απειλούνται να κλείσουν, συμφιλιώνονται και συνεργάζονται με μια φωνή σε ένα επικό show που αποδεικνύει πως όλα είναι εφικτά όταν τολμάς.

«Το μαύρο άλογο»

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το «Μαύρο άλογο» είναι μία ταινία για τη συντριβή και το μεγαλείο του ανθρώπου που αγωνίζεται να νικήσει τη μοίρα του. Ο ήρωας (Genesis Potini) ενσαρκώνεται από τον εκπληκτικό και πολυβραβευμένο Κλιφ Κέρτις. Ο Genesis πάσχει από διπολική διαταραχή σύμφωνα με την «ιατρική» διάγνωση. Είναι όμως και ιδιοφυΐα στο σκάκι, όσο και χαρισματικός δάσκαλος. Η συναισθηματική του νοημοσύνη είναι η πιο ευγενής και η πιο απόλυτη μορφή γενναιότητας και γενναιοδωρίας. Με την καθοδήγησή και την εποπτεία του, τα παρατημένα από την κοινωνία παιδιά (το μέλλον δηλαδή), της απόκληρης κοινότητάς του θα δώσουν τη μάχη να ανατρέψουν τα δεδομένα που τα έχουν καταδικάσει να βρίσκονται στο περιθώριο. Τίποτα όμως δεν είναι τόσο απλό ή τόσο σύνθετο. Η ζωή βαδίζει ανάμεσα σε κυλιόμενες πέτρες. Το “Dark Horse” ή «Μαύρο άλογο» όπως είναι ο τίτλος της ταινίας, θα μπορούσε κάλλιστα να λέγεται «Ο λευκός αξιωματικός» ή τρελός όπως λέγεται κι αλλιώς, μιλώντας για σκάκι.

Η ταινία έχει ήδη τιμηθεί με 22 βραβεία σε διεθνή Φεστιβάλ και 36 υποψηφιότητες, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι παίρνει σχεδόν σε όλα τα Φεστιβάλ που προβάλλεται το Βραβείο του κοινού.

«Ένας αμερικανός φίλος» (1977)

Όταν ο αμερικανός τυχοδιώκτης Τομ Ρίπλεϊ μαθαίνει ότι ο κορνιζοποιός Τζόναθαν Ζίμερμαν πάσχει από ανίατη ασθένεια πείθει τον Μάινοτ, έναν άνθρωπο του υποκόσμου να τον προσλάβει σαν πληρωμένο δολοφόνο. Μια τέτοια συμφωνία θα αποφέρει ικανοποιητικά κέρδη στον Τζόναθαν, ώστε να αφήσει κάτι στη γυναίκα του και το παιδί τους. Τι έχει να χάσει αφού πρόκειται να πεθάνει ούτως ή άλλως; Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα αναπτυχθεί μια φιλία ανάμεσα σε αυτούς τους δύο πολύ διαφορετικούς άνδρες. Έτσι, όταν ο Ζίμερμαν δεν αντέχει να πραγματοποιήσει ακόμα ένα φόνο, ο Ρίπλεϊ θα χρειαστεί να παρέμβει.

Με το «Ένας αμερικανός φίλος», ο Βιμ Βέντερς αποδεικνύει τη μεγάλη του αγάπη για τον αμερικανικό κινηματογράφο, σε αυτό το γκανγκστερικό θρίλερ, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών.

«Έρωτας το απόγευμα» (1957)

Μια νεαρή κοπέλα, κόρη ενός ιδιωτικού ερευνητή, προσπαθεί να ξεμπλέξει από ένα ερωτικό μπέρδεμα έναν εκατομμυριούχο πλεϊμπόι που παρακολουθεί ο πατέρας της, με αποτέλεσμα να τον ερωτευθεί και να του παρουσιαστεί με διαφορετική προσωπικότητα για να τον σαγηνεύσει.

Η ερωτική ατμόσφαιρα του Παρισιού, η μουσική που διαπερνά όλη την ταινία, το πικάντικο μουτράκι της Όντρεϊ Χέπμπορν, η γοητευτική ωριμότητα του Γκάρι Κούπερ, η υποκριτική μαεστρία του Μορίς Σεβαλιέ και η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Μπίλι Γουάιλντερ συνθέτουν μια κομψή, ανάλαφρη, χαριτωμένη κομεντί, ένα κινηματογραφικό παραμύθι για ενήλικες.