Όλες οι εξελίξεις από την πρώτη ημέρα του 72ου Φεστιβάλ Βενετίας

benetia-2015
ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το λαμπερό φεστιβάλ άνοιξε την αυλαία του με μια απογοήτευση και μια δυναμική είσοδο στην κούρσα των βραβείων.

Το 72ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας άνοιξε χθες τις πόρτες του και μέχρι τις 12 Σεπτέμβρη θα προσφέρει καθημερινά έντονες συγκινήσεις στους σινεφίλ οι οποίοι αναζητούν τις ταινίες που θα ξεχωρίσουν. Η πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ επεφύλασσε δύο σημαντικές προβολές: το «Έβερεστ» του Ισλανδού Μπαλτάζαρ Κόρμακουρ και το «Beasts of No Nation» του Κάρι Φουκουνάγκα.

Το «Έβερεστ» είναι βασισμένο σε μια αληθινή ιστορία που έλαβε χώρα –πού αλλού;- στο βουνό Έβερεστ το 1996. Μια αποστολή ορειβατών κατέληξε σε τραγωδία με αρκετούς νεκρούς, μετά από το χτύπημα μιας καταστροφικής χιονοστιβάδας. Καταρχάς το καστ της ταινίας είναι εντυπωσιακό. Σε αυτό συμμετέχουν οι Τζέικ Τζίλενχαλ, Κίρα Νάιτλι, Τζέισον Κλαρκ, Τζος Μπρόλιν, Ρόμπιν Ράιτ, Έμιλι Γουότσον, Σαμ Γουόρθινγκτον, Ελίζαμπεθ Ντεμπίκι και Τζον Χοκς και δε θέλουμε και δε θέλουμε και πολύ για να τυφλωθούμε από τη λάμψη. Παρόλα αυτά, οι πρώτες κριτικές δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες.

Οι περισσότεροι έκαναν λόγο για μια ταινία που μένει στο δυνατό καστ της, ακολουθώντας απλά την ιστορία χωρίς να διαθέτει κάποιο προσωπικό στοιχείο. Η διάρκεια που ξεπερνά τις δύο ώρες δε βοηθά ιδιαίτερα και οι ελάχιστες συγκινήσεις κουράζουν το κοινό. Όπως φαίνεται ο Κόρμακουρ προσέγγισε την πλοκή ως ταινία καταστροφής και όχι σαν δράμα, αλλά αυτό θα το διαπιστώσουμε ιδίοις όμασι την 1η Οκτωβρίου όταν το «Έβερεστ» κυκλοφορεί στις ελληνικές αίθουσες.

Από αλλού περιμέναμε τα καλά λόγια και από αλλού μας ήρθαν. Το «Beasts of No Nation» του Κάρι Φουκουνάγκα απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, εγκαινιάζοντας δυναμικά το Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ. Αφού ο Φουκουνάγκα απέκτησε αναγνωρισιμότητα χάρη στη σκηνοθεσία της πρώτης σεζόν του True Detective, κάνει το πιο σωστό βήμα στην καριέρα του. Ανέλαβε να σκηνοθετήσει την πρώτη ταινία του Netflix, το οποίο αφού κυριάρχησε στο χώρο των τηλεοπτικών σειρών κάνει άνοιγμα και στο σινεμά. Το φιλμ είναι βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ουζοντίνμα Ιγουεάλα και τοποθετείται σε μια φανταστική χώρα της Δυτικής Αφρικής, στην οποία μαίνεται εμφύλιος πόλεμος. Κατά τη διάρκεια του πολέμου ένα νεαρό αγόρι θα δει την οικογένειά του να διαλύεται όταν στρατιώτες θα σκοτώσουν τον πατέρα του και στη συνέχεια εξαναγκάζεται να ενσωματωθεί σε μια ομάδα ανήλικων μισθοφόρων πολεμιστών, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ίντρις Έλμπα.

Οι ερμηνείες του Έλμπα και του νεοφερμένου Άμπραχαμ Ατά αποθεώθηκαν από τους κριτικούς και όλοι μιλάνε για την κορυφαία στιγμή της έως τώρα καριέρας του Φουκουνάγκα. Περιμένουμε λοιπόν μια δυνατή ταινία με ατμοσφαιρική φωτογραφία και σκηνοθεσία που αποπνέει αυτοπεποίθηση, δίχως να λειαίνει γωνίες ή να ωραιοποιεί καταστάσεις. Το «Beasts of No Nation» θα κάνει πρεμιέρα στην πλατφόρμα του Netflix στις 16 Οκτωβρίου και αναμένεται να παίξει στα βραβεία.

Το επόμενο διάστημα θα είναι πλούσιες σε κινηματογραφικά νέα από τη Βενετία, τα οποία θα σας μεταφέρουμε καθημερινά.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]