Ο Γούντι Aλεν αναβιώνει τον μύθο του Παρισιού

o-gounti-alen-anabionei-ton-mutho-tou-parisiou

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Ο Γούντι Άλεν επιστρέφει στο αγαπημένο του Παρίσι για να τιμήσει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο, τους καλλιτέχνες που φιλοτέχνησαν τον μύθο του.

«Μεσάνυχτα στο Παρίσι»

Ο Γούντι Άλεν αιχμαλωτίζει με την κάμερά του το μυθικό Παρίσι, σε μια ρομαντική κομεντί που συνδυάζει το χιούμορ, τον ερωτισμό και τη νοσταλγία. Μια ιδιότυπη ξενάγηση λοιπόν, στα ωραιότερα αξιοθέατα της Πόλης του Φωτός, στην ιδιαίτερη κουλτούρα της πόλης, στους καλλιτέχνες που τη στοίχειωσαν, μέσα από τις ασυνήθιστες περιπέτειες ενός διχασμένου διανοούμενου συγγραφέα που ενσαρκώνει ο Όουεν Γουίλσον.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο γνωστός σκηνοθέτης υποκύπτει στη γοητεία του Παρισιού: η πόλη τον στιγμάτισε από τότε που έκανε τα πρώτα του κινηματογραφικά βήματα στην ταινία του «What’ new pussycat». Λίγο έλειψε τότε για χάρη της γαλλικής πρωτεύουσας να εγκαταλείψει την αγαπημένη του Νέα Υόρκη.

Στο Παρίσι ξαναβρέθηκε με αφορμή τα γυρίσματα της ταινίας του «Everyone says I love you» και το παλιό του πάθος για τα μπιστρό, τα μουσεία και τα ιστορικά κτήρια της πόλης, αναζωπυρώθηκε. Ο Γούντι Άλεν στη νέα του ταινία υμνεί τα πιο γνωστά αξιοθέατα του Παρισιού αλλά και τους δημιουργούς που φιλοτέχνησαν τον μύθο της πόλης, εφευρίσκοντας ένα συναρπαστικό ταξίδι για τους ήρωές του που ως συνήθως είναι πολύ μπερδεμένοι και ερωτευμένοι.

Η σύντομη εμφάνιση της Κάρλα Μπρούνι στην ταινία είχε συζητηθεί αρκετά, ωστόσο η αιθέρια Μαριόν Κοτιγιάρ και η Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, είναι οι δύο μούσες του σκηνοθέτη που διεκδικούν με διαφορετικό τρόπο τον πρωταγωνιστή της ιστορίας.

Ο κεντρικός ήρωας, ο Ζιλ (Όουεν Γουίλσον) ένας παραστρατημένος διανοούμενος-συγγραφέας που πούλησε το ταλέντο και την ψυχή του για να γράφει ακριβοπληρωμένα σενάρια στο Χόλιγουντ, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στο Παρίσι με τη μνηστή του Ινέζ (Ρέιτσελ Μακ Άνταμς). Θα τους συνοδέψουν ο πατέρας της Ινέζ, ο Τζον, ένας κυνικός, συντηρητικός επιχειρηματίας και η σύζυγός του, η Έλεν. Το γοητευτικό Παρίσι λειτουργεί ως σειρήνα για τις καταπιεσμένες λογοτεχνικές φιλοδοξίες του Ζιλ που βρίσκονται στο στόχαστρο του μελλοντικού πεθερού του. Η ξαφνική συνάντηση του Ζιλ με την Αντριάνα (Μαριόν Κοτιγιάρ), μια επίδοξη σχεδιάστρια μόδας και ερωμένη γνωστών καλλιτεχνών, θέτει υπό αμφισβήτηση το πλάνο ζωής του με την Ινέζ. Ούτε όμως η Ινέζ μένει παραπονεμένη, αφού φλερτάρει με τον νεανικό της έρωτα, τον Πωλ, έναν υπερφίαλο, παντρεμένο διανοούμενο. Μια τυπική, αλά Γούντι Άλεν ερωτική ίντιγκα ξεκινά με πολλές εκπλήξεις, ανατροπές και ένα μαγικό ταξίδι πίσω στο χρόνο.

Ο Γούντι Άλεν σε δηλώσεις του έχει παραδεχτεί πως το Παρίσι είναι γι’ αυτόν ισάξιο με τη Νέα Υόρκη: «Φυσικά και είμαι προκατειλημμένος υπέρ της Νέας Υόρκης επειδή γεννήθηκα και μεγάλωσα εκεί, αλλά αν δεν ζούσα στη Νέα Υόρκη, το Παρίσι θα ήταν η πόλη που θα ήθελα να ζήσω. Ακριβώς όπως παρουσιάζω τη Νέα Υόρκη με τον δικό μου τρόπο, όπως και άλλοι σκηνοθέτες με το δικό τους στυλ, το ίδιο συμβαίνει και με το Παρίσι. Θα μπορούσε να έρθει κάποιος σκηνοθέτης και να το παρουσιάσει με εντελώς διαφορετική ματιά. Αλλά εγώ θέλω να προβάλλω τα δικά μου αισθήματα για την πόλη», τονίζει ο ίδιος.

Παίζουν οι :Όουεν Γουίλσον, Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, Μαριόν Κοτιγιάρ, Κάθι Μπέιτς, Κάρλα Μπρούνι, Μάικλ Σιν, Έντριεν Μπρόντι. Η ταινία προβάλλεται από τη Village Films.