Who is who: Όουεν Γουίλσον

who-is-who-oouen-gouilson

ΚΥΡΙΑΚΗ, 09 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Αγαπάει την κωμωδία και η κωμωδία τον αγαπά, χαρίζοντάς του 15 χρόνια καριέρας που τον οδήγησαν στην επιτυχία. Έχοντας πλέον ωριμάσει, ο Όουεν Γουίλσον συνεχίζει δυναμικά και περνά στα χέρια του Γούντι Άλεν με την τελευταία του ταινία «Μεσάνυχτα στο Παρίσι».

Όουεν Κάνινγκχαμ Γουίλσον είναι το πλήρες όνομα του κατάξανθου Αμερικανού ηθοποιού, που ζει σήμερα ίσως την καλύτερη περίοδο της μέχρι τώρα καριέρας του. Γεννήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 1968 στο Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι το μεσαίο από τα τρία αγόρια της οικογένειας Γουίλσον.

Η καλλιτεχνικής φύσης μητέρα του είναι η φωτογράφος Λόρα Κάνινγκχαμ Γουίλσον που έχει συνεργαστεί με σημαντικά έντυπα, όπως το New York Times Magazine, το GQ κ.ά., ενώ ο πατέρας του Ρόμπερτ Άντριου Γουίλσον υπήρξε στέλεχος σε διαφημιστική εταιρεία, όπως και διευθυντής δημόσιου τηλεοπτικού σταθμού. Τα αδέλφια του επίσης ασχολούνται με τον κινηματογράφο, μπροστά και πίσω από τις κάμερες, οπότε και για τον Όουεν Γουίλσον η ενασχόληση με τα καλλιτεχνικά δεν ήταν κάτι μακρινό.

Ζώντας μια ήσυχη οικογενειακή ζωή, αλλά όχι και τόσο ήσυχη μαθητική, ο Γουίλσον αποβλήθηκε από το σχολείο του λίγο πριν το τελειώσει, ενώ έπειτα συνέχισε με στρατιωτικές σπουδές. Αργότερα φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, απ’ όπου και αποφοίτησε με BA στις Τέχνες. Εκεί γνώρισε και τον μέντορά του και μελλοντικό καλό του φίλο Γουες Άντερσον, με τον οποίο συνεργάστηκαν στην πρώτη δουλειά του Γουίλσον, το μικρού μήκους «Bottle rocket» (1994), του οποίου το σενάριο έγραψαν μαζί και πρωταγωνίστησε ο Γουίλσον. Δύο χρόνια αργότερα, γύρισαν το «Bottle rocket» σε κινηματογραφική ταινία κανονικής διάρκειας.

Έχοντας πλέον καταλάβει ότι με αυτό που θέλει να ασχοληθεί στη ζωή του είναι η υποκριτική, ο Γουίλσον αρχίζει να κυνηγά μια καριέρα στο Χόλιγουντ και το 1996 αποκτά ένα μικρό ρόλο στην εμπορικά επιτυχημένη κωμωδία «The cable guy», με πρωταγωνιστές τον Τζιμ Κάρεϊ και τον Μάθιου Μπρόντερικ. Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπεν Στίλερ, με τον οποίο αργότερα θα συνεργαστούν αρκετές φορές.

Ξεκίνημα χωρίς... χιούμορ

Παρ’ όλο που ο Γουίλσον σήμερα είναι γνωστός για την κωμική πλευρά της υποκριτικής του, τα πρώτα χρόνια της καριέρας του οι επιλογές του τον έφερναν συνεχώς σε ταινίες δράσης, περιπέτειες ή ακόμη και μυστηρίου. Το 1997, τον βρίσκουμε στο πλευρό της Τζένιφερ Λόπεζ και του Γιον Βόιτ στο περιπετειώδες θρίλερ «Ανακόντα», το οποίο έφτασε τις εισπράξεις των 100 εκατομμυρίων παγκοσμίως, ενώ την επόμενη χρονιά συναντά και πάλι τη δράση και την επιστημονική φαντασία στο υποψήφιο για 4 Όσκαρ «Armageddon» του Μάικλ Μπέι, με τους Μπρους Γουίλις, Μπεν Άφλεκ και Μπίλι Μπομπ Θόρντον.

Το 1999 πρωταγωνιστεί στο δράμα μυστηρίου «The minus man» μαζί με τη διάσημη τραγουδίστρια Σέριλ Κρόου με την οποία μάλιστα διατηρούσε και σχέσεις και την ίδια χρονιά, συνεχίζει με... μυστήριο στο «Στοιχειωμένο σπίτι» πλάι στον ταλαντούχο Λίαμ Νίσον και την Κάθριν Ζέτα Τζόουνς, όπου αναζητά το γιατρικό της αϋπνίας σε έναν στοιχειωμένο πύργο. Η ταινία αποτελεί ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1963 του Ρόμπερτ Γουάιζ και αν και έλαβε αρνητικές κριτικές, κατάφερε να πάει καλά εμπορικά.

Με εξαίρεση την κομεντί «Breakfast of champions» με τον Μπρους Γουίλις και τον Νικ Νόλτε, ο Γουίλσον «κλείνει» τη δεκαετία έχοντας βρεθεί κυρίως σε ταινίες δράσης και μυστηρίου. Μπροστά του, όμως, αρχίζει να απλώνεται μια καριέρα γεμάτη γέλιο με τον.... «Γαμπρό της Συμφοράς» να τον κάνει διάσημο.

Δίδυμο με τον Μπεν Στίλερ

Το 2000 προβάλλεται στις αίθουσες η πρώτη ταινία του... Focker, «Ο γαμπρός της συμφοράς», όπου γαμπρός ο Μπεν Στίλερ και πεθερός ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, με τον Όουεν Γουίλσον να παίζει το ρόλο του πρώην αγαπημένου της κοπέλας του Στίλερ (Τέρι Πόλο), αλλά και του... πεθερού του. Η ταινία που αποτελεί ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1992 του Γκρεγκ Γκλιένα, σημειώνει μεγάλη επιτυχία φέρνοντας 330 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και οδηγώντας το 2004 στο επίσης επιτυχημένο σίκουελ «Τα πεθερικά της συμφοράς» και το 2010 σε άλλη μια επιτυχία, τους «Γονείς της συμφοράς».

Ο Γουίλσον ενσαρκώνει τον ενοχλητικό για τον χαρακτήρα του Μπεν Στίλερ, Κέβιν Ρόλεϊ, όμως στην πραγματικότητα οι δυο τους έχουν χτίσει μια δυνατή συνεργασία μέχρι σήμερα, η οποία μετράει περίπου 10 ταινίες και ξεκίνησε με το «Cable guy» το 1996, ενώ συνεχίστηκε το 1998, με το «Permanent night» του Ντέιβιντ Βελόζ.

Το 2001 ο «Άρχοντας της πασαρέλας» («Zoolander») τους φέρνει ξανά μαζί, με τον Στίλερ να βρίσκεται και στο πόστο του σκηνοθέτη, όπου οι δυο τους εμφανίζονται ως... μοντέλα με τον Γουίλσον να «κλέβει» την πρωτιά από τον Στίλερ σε ένα διαγωνισμό για το καλύτερο μοντέλο της χρονιάς. Την ίδια χρονιά, συνεχίζουν τη συνεργασία τους με το «The royal Tenenbaums», του οποίου το σενάριο υπογράφει ο Γουίλσον μαζί με τον Γουες Άντερσον, κερδίζοντας οι δυο τους υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου.

Περνούν τρία χρόνια και το 2004, οι δυο τους ξαναβρίσκονται στην κωμωδία «Starsky and Hutch» υποδυόμενοι τους... αστυνομικούς, με τον Σνουπ Ντόγκι Ντογκ να βρίσκεται επίσης στο καστ.

Το 2006 έρχεται η επιτυχία της ταινίας «Μια νύχτα στο μουσείο» του Σον Λέβι με πρωταγωνιστή τον Στίλερ και τον Γουίλσον σε ένα μικρό ρόλο χωρίς να αναφέρεται το όνομά του στους τίτλους, το 2009, όμως, στο σίκουελ «Μια νύχτα στο μουσείο 2» ο Γουίλσον ενσαρκώνει και πάλι τον... καουμπόη και η ταινία ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια δολάρια στο box office.

Οι δυο τους, μάλιστα, αποτελούν και μέλη της ομάδας «The Frat Pack» στην οποία ανήκουν κωμικοί που έχουν εμφανιστεί πολλάκις μαζί σε επιτυχημένες ταινίες από τα τέλη του ’90 κι έπειτα. Μαζί τους βρίσκουμε και τον Λουκ Γουίλσον (αδελφό του Όουεν), Βινς Βον, Στιβ Καρέλ, Γουίλ Φέρελ κ.ά.

Πρωταγωνιστής της κωμωδίας

Είτε μαζί με τον Μπεν Στίλερ, είτε μόνος, ο Γουίλσον δείχνει σαφή προτίμηση προς την κωμωδία. Το 2000 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τζάκι Τσαν και τη Λούσι Λιου στο «Ο Κινέζος θα... σφυρίξει τρεις φορές» του Τομ Ντέι. Η ταινία πηγαίνει εμπορικά καλά, οι δυο τους έχουν χημεία και η επιτυχία επαναλαμβάνεται το 2003 με το «Ιππότες στη Σανγκάη» του Ντέιβιντ Ντόμπκιν, με πρωταγωνιστές πέρα από τους δύο ηθοποιούς, τα κυνηγητά και τις πολεμικές τέχνες.

Το 2001 σκηνοθετείται από την Μπέτι Τόμας στην κωμωδία δράσης «I Spy» μαζί με τον Έντι Μέρφι και τον Μάλκολμ Μακ Ντάουελ κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για... Χρυσό Βατόμουρο, ενώ το 2004 βρίσκεται πλάι στον Μόργκαν Φρίμαν και τον Τσάρλι Σιν στην κωμωδία «The big bounce».

Ο Τζάκι Τσαν βρίσκεται και πάλι στο δρόμο του το 2004 στην κωμωδία του Φρανκ Κοράτσι «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες» βασισμένο πάνω στο μυθιστόρημα του Ιούλιου Βερν και λίγο αργότερα βρίσκεται στις «Υδάτινες ιστορίες» του Γουες Άντερσον, σε ένα γεμάτο ταλαντούχους ηθοποιούς καστ, όπως τον Μπιλ Μάρεϊ, την Αντζέλικα Χιούστον, την Κέιτ Μπλάνσετ, τον Γουίλεμ Νταφόε, με τον Μάρεϊ στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ωκεανογράφου Στιβ Ζισού, ο οποίος γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ, ξεκινώντας ένα ταξίδι αναζήτησης του καρχαρία που σκότωσε το συνεργάτη του. Δυστυχώς, η ταινία έλαβε ανάμεικτες κριτικές και θεωρήθηκε εμπορική αποτυχία.

Οι «Γαμο-μπελάδες», όμως, το 2005, που τον βρήκαν μαζί με τον Βινς Βον να υποδύεται τον γυναικά εργένη, σημείωσαν αντιθέτως μεγάλη επιτυχία, γεμίζοντας τα ταμεία με 285 εκατομμύρια δολάρια και τις τσέπες του Γουίλσον με 10 εκατομμύρια.

Την επόμενη χρονιά, η Κέτι Χάντσον και ο Ματ Ντίλον βρίσκονται δίπλα του στη ρομαντική κομεντί «You, me and Dupree», ενώ το 2007 βρίσκεται και πάλι υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Γουες Άντερσον στην περιπετειώδη κομεντί το σενάριο της οποίας υπογράφει μαζί με τον γιο του Φράνσις Φορντ Κόπολα, Ρόμαν Κόπολα, «Ταξίδι στο Darjeeling».

Το 2008 συμπρωταγωνιστεί με την Τζένιφερ Άνιστον και τον... σκύλο Μάρλεϊ στο «Μάρλεϊ, ένας μεγάλος μπελάς» του Ντέιβιντ Φράνκελ, σε μια κινηματογραφική μεταφορά των απομνημονευμάτων του αρθρογράφου Τζον Γκρόγκαν με πρωταγωνιστή το... λαμπραντόρ του, που ξεπέρασε τα 240 εκατομμύρια στο box office.

H Ρις Γουίδερσπουν, ο Πολ Ραντ και ο Τζακ Νίκολσον συναντιούνται το 2010 στα πλατό για τα γυρίσματα του «How do you know» του Τζέιμς Λ. Μπρουκς, με τα νούμερα και τις κριτικές, όμως, να στρέφονται εναντίον τους και το 2011 ο ίδιος και οι φίλοι του γίνονται από παντρεμένοι ξανά «Εργένηδες για μία εβδομάδα» σε μια κωμωδία με την υπογραφή τον Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι.

Μετά από αρκετές κομεντί και κωμωδίες, ο Γουίλσον βρίσκεται στα χέρια του Γούντι Άλεν στη ρομαντική κομεντί «Μεσάνυχτα στο Παρίσι», η οποία προβάλλεται στους κινηματογράφους ανά τον κόσμο από τον Μάιο κι έπειτα, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, με τον διάσημο ηθοποιό στο ρόλο του παραστρατημένου διανοούμενου-συγγραφέα που γράφει ακριβοπληρωμένα σενάρια στο Χόλιγουντ, παρασύρεται από το γοητευτικό Παρίσι και θέτει υπό αμφισβήτηση το πλάνο της ζωής του. Στο πλευρό του βρίσκονται η Μαριόν Κοτιγιάρ, η Ρέιτσελ Μακ Άνταμς, η Κάθι Μπέιτς, η Κάρλα Μπρούνι κ.ά., ενώ η ταινία φαίνεται να είναι η πιο επιτυχημένη εμπορικά του Γούντι Άλεν, μέχρι στιγμής.

Στις 13 Οκτωβρίου ο Γουίλσον θα εμφανιστεί και πάλι στη μεγάλη οθόνη στη χώρα μας, με άλλη μια νέα του ταινία, το «The big year» του Ντέιβιντ Φράνκελ, μαζί με τον Στιβ Μάρτιν και τον Τζακ Μπλακ.

Το σκοτάδι πίσω από τη λάμψη

Μετά από διάφορες αποτυχημένες σχέσεις στη ζωή του (Ντέμι Μουρ, Σέριλ Κρόου, Κέιτ Χάντσον κ.ά.) και με τα φώτα και την πίεση της δημοσιότητας να τον τυφλώνουν και να τον οδηγούν σε κατάρρευση, ο Όουεν Γουίλσον έκανε απόπειρα αυτοκτονίας τον Αύγουστο του 2007, ενώ ο δικηγόρος του αργότερα επιβεβαίωσε πως βρισκόταν σε θεραπεία για την κατάθλιψη.

Σήμερα, ο Γουίλσον φαίνεται πως σηκώθηκε ξανά στα πόδια του και σημειώνει επιτυχίες όχι μόνο στην καριέρα του, αλλά και στην προσωπική του ζωή, έχοντας αποκτήσει έναν γιο 8 μηνών, τον Ρόμπερτ Φορντ Γουίλσον, μαζί με την Τζέιντ Ντουέλ, με την οποία, όμως, χώρισε το καλοκαίρι.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Bottle rocket» (1996), «The cable guy» (1996), «Anakonda» (1997), «Armageddon» (1998), «Permanent midnight» (1998), «The minus man» (1999), «Breakfast of champions» (1999), «The haunting» (1999), «Shanghai noon» (2000), «Meet the parents» (2000), «Zoolander» (2001), «The royal Tenenbaums» (2001), «Behind enemy lines» (2001), «I Spy» (2002), «Shanghai knights» (2003), «The big bounce» (2004), «Starsky & Hutch» (2004), «Around the world in 80 days» (2004), «The life aquatic with Steve Zissou» (2004), «Meet the Fockers» (2004), «The Wendell Baker story» (2005), «Wedding crashers» (2005), «You, me and Dupree» (2006), «Night at the museum» (2006), «The Darjeeling limited» (2007), «Drillbit Taylor» (2008), «Marley & me» (2008), «Night at the museum: battle of the Smithsonian» (2009), «How do you know» (2010), «Little Fockers» (2010), «Hall pass» (2011), «Midnight in Paris» (2011), «The big year» (2011).