Το Scream Queens σπάει ρεκόρ ουρλιαχτών και γκλίτερ

scream-queens
ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ο δημιουργός του «American Horror Story» μας φέρνει μια νέα σειρά που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τον τρόμο με πολλές δόσεις μαύρου χιούμορ.

Παρά τα όποια προβλήματα και τη δυσμένεια των κριτικών (ή ίσως ακριβώς για αυτούς τους λόγους), το «American Horror Story» έχει δημιουργήσει έναν ισχυρό πυρήνα οπαδών που στηρίζουν τη σειρά στις δυνατές («Asylum») αλλά και στις πιο αδύναμες («Coven») στιγμές της. Ο δημιουργός, Ράιαν Μέρφι έχει ένα εντελώς προσωπικό στυλ που είτε το αγαπάς είτε το μισείς, χωρίς να υπάρχει καμία πιθανότητα να βρεθείς στη μέση αυτής της εξίσωσης. Η επιτυχία του «American Horror Story» άνοιξε την όρεξη και του Μέρφι αλλά και του τηλεοπτικού δικτύου Fox και κάπως έτσι μας ήρθε το «Scream Queens».

Τι είναι όμως το «Scream Queens»; Καταρχάς πρόκειται για μια ακόμη σειρά ανθολογίας με κάθε σεζόν να διηγείται και μια διαφορετική ιστορία. Ο νους μας πάει κατευθείαν στο «Scream» και αυτή η σύνδεση δεν είναι τόσο άκυρη. Ας το θέσουμε όσο πιο απλά γίνεται: το «Scream Queens» είναι για το «American Horror Story» ό,τι το «Scream» για τις ταινίες τρόμου. Τα στοιχεία του AHS είναι εδώ. Ένας επικίνδυνος ερωτισμός, η campy αισθητική, οι επιτηδευμένα κακοί διάλογοι, η «ζαλάδα» στη σκηνοθεσία και οι χαρακτήρες-καρικατούρες σου δίνουν την εντύπωση ότι παρακολουθείς ένα spin-off του AHS. Μέχρι και τα σκηνικά της Νέας Ορλεάνης είναι αυτά του «Coven» με το οποίο το «Scream Queens» μοιράζεται αρκετά κοινά. Αυτά όμως μένουν κυρίως στο περίβλημα. Γιατί όσον αφορά το περιεχόμενο, μοιάζει πιο πολύ με κολεγιακή κωμωδία τρόμου τύπου «Heathers» και δε δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο μεταφυσικό στοιχείο.

Πρωταγωνίστρια είναι η νεαρή μούσα του Μέρφι, Έμμα Ρόμπερτς σε ένα ρόλο που την έχουμε ξαναδεί και της πάει πολύ. Είναι η Σανέλ Όμπερλιν, επικεφαλής της αδελφότητας ΚΚΤ. Λατρεύει τη μόδα και αγαπημένη της ασχολία είναι να υποβιβάζει τους ανθρώπους γύρω της. Από την άλλη υπάρχει η Γκρέις Γκάρντνερ (Σκάιλερ Σάμιουελς), μια πολύ πιο προσγειωμένη κοπέλα που έρχεται να αναστατώσει την Σανέλ και την αδελφότητα με τη σχέση… αίματος που έχει μαζί της από το παρελθόν. Πιο συγκεκριμένα, η μητέρα της Γκρέις ήταν μέλος της ΚΚΤ και πέθανε υπό μυστηριώδεις συνθήκες λίγο μετά τη γέννα, κατά τη διάρκεια ενός πάρτι της αδελφότητας. Έχουν περάσει 20 χρόνια από τότε και μαζί με τον ερχομό της Γκρέις, εμφανίζεται και ο Κόκκινος Διάβολος, δηλαδή ο αντίστοιχος Ghostface του «Scream Queens». Βάλτε κάπου μέσα σε όλο αυτό και την Τζέιμι Λι Κέρτις σε ρόλο αυταρχικής πρυτάνεως και κάποια δυνατά γκεστ ονόματα από το χώρο της μουσικής όπως η Αριάνα Γκράντε και ο Νικ Τζόνας και έχετε μια ιδέα για την εξτραβαγκάντσα που μας περιμένει στην πορεία.

Αν θέλετε μια σειρά με συνοχή, λογική και που δε θα σας κάνει να νιώθετε… ανόητοι, το «Scream Queens» ίσως να μην είναι αυτό που ψάχνετε. Είναι ξεκάθαρο πως η σειρά δεν παίρνει στα σοβαρά τον εαυτό της και αυτό είναι και το προτέρημά της αυτή τη στιγμή. Έχει φτιαχτεί εξαρχής με σκοπό να την «κανιβαλίσεις» και να περάσεις καλά χωρίς ιδιαίτερη σκέψη και αυτό παραδίδει στα δύο πρώτα επεισόδια. Οι slasher στιγμές είναι περισσότερες από το AHS και το μαύρο χιούμορ είναι πολύ πιο έντονο. Κορυφαία στιγμή σε αυτά τα πρώτα δύο επεισόδια είναι αδιαπραγμάτευτα η δολοφονία της Αριάνα Γκράντε από τον Κόκκινο Διάβολο, με τη χρήση της τεχνολογίας να είναι πανέξυπνη και απολαυστική. Στην τελική μιλάμε για μια σειρά που αντλεί την έμπνευσή της από τη γενιά του MTV και σε αυτό το κομμάτι πετυχαίνει να πιάσει το κλίμα καλύτερα από πολλές άλλες σειρές, ακόμη και του ίδιου του MTV (λέγε με τηλεοπτικό «Scream»).

Μαζί με τον Ράιαν Μέρφι στη δημιουργία της σειράς συμμετέχουν ο Μπραντ Φάλτσουκ του «Nip/Tuck» και ο Ίαν Μπρέναν του «Glee» και αυτή η θεωρητικά ασύνδετη τριανδρία έχει βρει μια πολύ καλή χημεία, με τον καθένα να αφήνει τη δικιά του σφραγίδα του στο τελικό αποτέλεσμα. Ο Μέρφι βάζει τον καμβά, ο Φάλτσουκ χρωματίζει τις δολοφονίες με την ωμότητα που διέκρινε το «Nip/Tuck», ο Μπρέναν φέρνει τη ροζ κολεγιακή ατμόσφαιρα αλά «Glee» και κανείς δε μένει παραπονεμένος.

Το «Scream Queens» μπορεί πολύ εύκολα να ξεχειλώσει την ιστορία και να γίνει παρωδία του εαυτού του, κάτι το οποίο συμβαίνει ήδη κατά διαστήματα αφού οι ισορροπίες ανάμεσα στο καλό και το κακό είναι πολύ οριακές όταν μιλάμε για τον Μέρφι. Η γεμάτη αυτοπεποίθηση Έμμα Ρόμπερτς είναι πάντως πιο διασκεδαστική από ποτέ και μπορεί να τραβήξει μόνη της τη σειρά στην πλάτη της, ενώ και η Τζέιμι Λι Κέρτις δείχνει ανανεωμένη και η σχέση αυτών των δύο μπορεί να δημιουργήσει ενδιαφέροντα ενσταντανέ μέσα στη σεζόν. Το «American Horror Story: Hotel» θα κάνει πρεμιέρα στις 7 Οκτωβρίου και η παρουσία της Lady Gaga αναμένεται να φέρει νέο κόσμο στη σειρά, το «Scream Queens» έχει πάντως τα εχέγγυα να ξεχωρίσει και εφόσον βρει το κοινό του, να καθιερωθεί.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]