Το Quantico ενώνει το Homeland με το Grey’s Anatomy

quantico
ΤΡΙΤΗ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Είδαμε τον πιλότο μιας εκ των πιο υποσχόμενων σειρών της νέας σεζόν και καταθέτουμε τις εντυπώσεις μας.

Η 11η Σεπτεμβρίου είναι ένα θέμα που έχει παίξει πολύ σε ταινίες και σειρές, ιδιίως τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια τραγωδία που 14 χρόνια μετά συνεχίζει να στοιχειώνει τον δυτικό κόσμο. Είναι μια πληγή που δεν επουλώνεται όσο περνά ο καιρός, αλλά τουλάχιστον πλέον μπορείς να αντιμετωπίσεις εκείνα τα γεγονότα με μια κάποια ψυχραιμία και να δημιουργήσεις μια ταινία ή σειρά που να στηρίζεται σε αυτά χωρίς να θεωρηθεί ότι τα εκμεταλλεύεσαι επειδή πουλάνε. Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Γιατί ένας από τους πιλότους που ξεχώρισαν σε αυτή τη νέα τηλεοπτική σεζόν είναι αυτός του «Quantico», το οποίο πατάει ακριβώς πάνω στην τρομοκρατία αυτού του είδους.

Το «Quantico» είναι η νέα σειρά του ABC που στηρίζεται καταρχάς στις επιτυχίες της Σόντα Ράιμς που ουσιαστικά όρισαν την ταυτότητα του συγκεκριμένου τηλεοπτικού δικτύου. Πιο συγκεκριμένα χαρακτηρίζεται ως κάτι ανάμεσα στο «Homeland» και το «Grey’s Anatomy» με πολλές επιρροές από το πιο πρόσφατο «How to Get Away with Murder».

Πρωταγωνίστρια είναι η σταρ του Μπόλιγουντ, Πριγιάνκα Τσόπρα, πραγματοποιώντας το σημαντικότερο βήμα της για την καταξίωση και σε αμερικανικό έδαφος. Τη συναντάμε στο ρόλο της Άλεξ Πάρις, νεόκοπης πράκτορα του FBI που βρίσκεται χωρίς να το καταλάβει κατηγορούμενη για τη μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση στις ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Όλα όμως ξεκίνησαν από την εκπαίδευσή της εννιά μήνες νωρίτερα στη βάση του Quantico. Όπως μαθαίνουμε στην πορεία, αυτός που ευθύνεται για την τρομοκρατική επίθεση βρισκόταν εκεί στη δική της φουρνιά και έτσι μέσω διαρκών flashback παρατηρούμε την ιστορία όλων των συνοδοιπόρων της Άλεξ, η οποία στιγματίζεται από ένα συνταρακτικό γεγονός στην αρχή της διαδικασίας. Το flashback είναι και το κομμάτι της σειράς που παρουσιάζει τις περισσότερες ομοιότητες με το «How to Get Away with Murder».

Δεν υπάρχει τίποτα αυθεντικό στο «Quantico». Χρησιμοποιεί τόσα και τόσα πράγματα που έχουμε δει τόσες και τόσες άλλες φορές, το πιλοτικό επεισόδιο είναι πάντως ενδιαφέρον, οπότε κάτι πήγε πολύ καλά στη σύζευξη όλων αυτών των χιλιοπαιγμένων στοιχείων. Αυτό που φαίνεται να κάνει προς το παρόν τη διαφορά είναι ο δαιμονιώδης ρυθμός της σειράς που με γρήγορη αφήγηση και συνεχείς ανατροπές δεν αφήνει τον θεατή να αμφισβητήσει και τον έχει διαρκώς σε εγρήγορση. Στην εξέλιξη της σεζόν αυτό μπορεί να γίνει μειονέκτημα αν δεν υπάρξει κάτι άλλο που να μας κρατά, προς το παρόν πάντως είναι δύσκολο να μη θες να παρακολουθήσεις και τη συνέχεια.

Σημαντικό ατού της σειράς είναι και το ιδιαίτερα ελκυστικό καστ που διαθέτει. Τους περισσότερους τους έχεις δει και κάπου αλλού και αν δεν τους θυμάσαι λόγω των υποκριτικών τους δυνατοτήτων (το πιθανότερο), σίγουρα θα σου έχουν μείνει λόγω του σέξι παρουσιαστικού τους. Φυσικά ξεχωρίζει η παρουσία της Τσόπρα, η οποία εκτός από την εξωτική ομορφιά της διαθέτει ξεκάθαρη αύρα πρωταγωνίστριας και μπορούμε να τη φανταστούμε σε πιθανή επιτυχία του «Quantico» να αναδεικνύει το όνομά της όπως η Κέρι Ουάσινγκτον με το «Scandal», η Τζουλιάνα Μάργκουλις με το «The Good Wife» ή η Κλερ Ντέινς με το «Homeland».

Επειδή όμως αυτά τα σενάρια είναι ακόμη υπερβολικά μακρινά, ας μείνουμε στο τι έχουμε προς το παρόν. Και αυτό είναι μια άκρως εθιστική σειρά, από αυτές που δεν ξεχωρίζουν για τα τεχνικά της χαρακτηριστικά ή τις ερμηνείες, αλλά που χρειάζεσαι για να ξεσκάσεις στο τέλος μιας κουραστικής μέρας για να περάσεις καλά χωρίς να το σκεφτείς ιδιαίτερα. Όλοι έχουμε τουλάχιστον μια τέτοια σειρά στο πρόγραμμά μας και το «Quantico» θέτει ισχυρή υποψηφιότητα για να επιτελέσει αυτό το σκοπό τη σεζόν που ξεκίνησε.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]