Ο Τεντέν γίνεται τρισδιάστατος για χάρη του Στίβεν Σπίλμπεργκ

o-tenten-ginetai-trisdiastatos-gia-xari-tou-stiben-spilmpergk

ΤΡΙΤΗ, 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011

Σε μια νέα γενιά θεατών απευθύνεται η 3D περιπέτεια κινουμένων σχεδίων με τον Τεντέν που υπογράφει ο Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο διάσημος ήρωας του βελγικού κόμικ έκανε την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση με επισημότητα σε διπλή πρεμιέρα το περασμένο Σάββατο στις Βρυξέλλες και το Παρίσι. Μάλιστα στο σιδηροδρομικό σταθμό των Βρυξελλών ένα τρένο πήρε το όνομα του Τεντέν και ταξίδεψε με κάθε επισημότητα για τη γαλλική πρωτεύουσα.

«Οι περιπέτειες του Τεντέν» ξεπήδησαν από την πένα του γεννημένου στις Βρυξέλλες Ζορζ Ρεμί ή όπως έγινε διάσημος-Ερζέ- το 1929. Το κόμικ έχει φανατικό κοινό στην Ευρώπη και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ελπίζει ότι ο Τεντέν θα συναρπάσει και μια νέα γενιά θαυμαστών: «Αν η ταινία σημειώσει επιτυχία στην Αμερική, ίσως για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια να δούμε τα κόμικ του Τεντέν να εκδίδονται και στις ΗΠΑ», τόνισε ο ίδιος σε δηλώσεις του.

Στην ταινία «Οι περιπέτειες του Τεντέν: το μυστικό του μονόκερου», ο Σπίλμπεργκ, ο σκηνοθέτης μπλοκμπάστερ επιτυχιών, όπως αυτές με τον Ιντιάνα Τζόουνς» και τον «Ε.Τ. τον εξωγήινο», στοχεύει να γεφυρώσει το χάσμα ανάμεσα στο κόμικ του Ερζέ και τη μεγάλη οθόνη, χρησιμοποιώντας μια τεχνική παρόμοια με αυτή που εισήγαγε ο Τζέιμς Κάμερον με το «Άβαταρ».

Ο Τζέιμι Μπελ , ο οποίος ενσαρκώνει τον Τεντέν αλλά και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές, έπρεπε να παίξουν τους ρόλους τους στο στούντιο φορώντας ένα ειδικό κοστούμι που κατέγραψε με ακρίβεια τις κινήσεις τους (τεχνική performance capture). Μετά αυτά τα δεδομένα, με την κατάλληλη επεξεργασία στον υπολογιστή, σχημάτισαν την τρισδιάστατη εικόνα του κάθε χαρακτήρα. Ο Μπελ περιέγραψε την όλη διαδικασία σαν μια πρόβα για ένα έργο που δεν παρουσιάζεται στη σκηνή.

Ο Σπίλμπεργκ αποκάλυψε επίσης σε συνεντεύξεις του ότι είχε επαφές με τον Ερζέ, πριν το θάνατό το 1983, για να μιλήσουν για την κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου ήρωά του: «Ο Ερζέ ήταν θαυμαστής της ταινίας Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της χαμένης κιβωτού. Ουσιαστικά στο τηλέφωνο μου είχε πει ότι ήθελε να διασκευάσω τα βιβλία του σε ταινίες. Ήταν ένα από τα πιο συναρπαστικά τηλεφωνήματα στη ζωή μου».

Ωστόσο ο Τεντέν είχε προκαλέσει και δικαστικές διαμάχες: τον Σεπτέμβριο είχε κατατεθεί στο Βέλγιο μήνυση ενάντια στο δεύτερο βιβλίο του Ερζέ «Ο Τεντέν στο Κογκό», με την κατηγορία ότι περιείχε ρατσιστικά σχόλια.

Την μήνυση είχε καταθέσει ο γεννημένος στο Κογκό Μπιενβενού Μοντόντο, ο οποίος υποστηρίζει ότι η σκιαγράφηση των Αφρικανών στο κόμικ είναι ρατσιστική και προβάλλει μια αποικιοκρατική αντίληψη. Το επίμαχο βιβλίο του Ερζέ είχε κυκλοφορήσει το 1931 και ο Μοντόντο προσπάθησε να μπλοκάρει την επανέκδοσή του. Το αποτέλεσμα ήταν να αφαιρεθεί η «ρατσιστική γλώσσα» από τα αμφιλεγόμενα αποσπάσματα για τις επόμενες εκδόσεις. Ο Σπίλμπεργκ δήλωσε άγνοια για τη συγκεκριμένη δικαστική περιπέτεια και απέφυγε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο. Η ταινία «Οι περιπέτειες του Τεντέν: το μυστικό του μονόκερου» θα προβληθεί στην Ελλάδα στις 3 Νοεμβρίου.