Η ταινία της εβδομάδας: «45 χρόνια»

45-years
ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

Ένα αφοπλιστικό πορτρέτο του γάμου σε βάθος ετών, με δύο σπουδαίες ερμηνείες και ένα φινάλε για γερά στομάχια.

Μετά το πολυσυζητημένο «Weekend» και το πολύ καλό τηλεοπτικό «Looking», ο Άντριου Χέι σκηνοθετεί την κρίση που περνά ένα ανδρόγυνο Βρετανών λίγο πριν την 45η επέτειο του γάμου τους. Ο Τζεφ μαθαίνει ότι βρέθηκε στις Άλπεις της Ελβετίας το νεκρό σώμα της πρώτης αγαπημένης του, η οποία αγνοούνταν επί χρόνια. Αυτό το γεγονός κλονίζει συθέμελα την ψυχολογία του και επηρεάζει εξίσου την Κέιτ. Κάπως έτσι, η επέτειός τους μετατρέπεται ένα τεστ αλήθειας για το γάμο τους.

Το «45 χρόνια» είναι αργό και χαμηλόφωνο. Σκοπεύει να μεταφέρει μόνο αλήθειες για τις ανθρώπινες σχέσεις σε βάθος ετών και για αυτό «χωνεύεται» αρκετά δύσκολα. Δεν υπάρχει αχτίδα ελπίδας εδώ, ούτε καλλωπισμένο χάπι εντ. Η απεραντοσύνη της αγγλικής εξοχής αποκτά εφιαλτικές διαστάσεις και διαχωρίζει τους δύο πρωταγωνιστές σαν ωκεανός.

Το ιδιοφυές του σεναρίου είναι ότι δεν εξετάζει την επίδραση που έχει το περιστατικό στον Τζεφ, αλλά επικεντρώνεται περισσότερο στο πώς δέχεται την αντίδραση του η Κέιτ. Η επιρροή που ασκεί το θηλυκό στοιχείο στους άνδρες είναι η κινητήριος δύναμη της ταινίας έτσι κι αλλιώς, πέρα από αυτό πάντως η Σάρλοτ Ράμπλινγκ δίνει μια σπουδαία ερμηνεία η οποία «λέει» πολλά περισσότερα από όσα ξεστομίζει ο χαρακτήρας της. Είναι πολύ πιθανό να φτάσει μέχρι τα Όσκαρ και σε οποιαδήποτε διαφορετική εξέλιξη θα μιλούσαμε για κατάφωρη αδικία. Το τελευταίο πλάνο της ταινίας είναι σοκαριστικά αφοπλιστικό. Πολύ καλός και ο Τομ Κόρτνεϊ σε μια πιο «θεατρική» ερμηνεία.

Μην περιμένετε να πάτε σινεμά για να διασκεδάσετε καταναλώνοντας ποπ κορν και κόκα κόλα. Και εδώ που τα λέμε, από πότε αυτό έγινε το ζητούμενο; Το σίγουρο είναι ότι έχουμε να κάνουμε με μια ταινία η οποία μένει μαζί σου μετά την προβολή και μεγαλώνει μέσα σου και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να δεχθείς τις σκληρές αλήθειες της αν δε θέλεις να σου πέσει βαριά. Ο Άντριου Χέι φαίνεται ότι πραγματοποιεί στέρεα βήματα έχοντας βρει το στίγμα του και περιμένουμε με περιέργεια την επόμενη δουλειά του.

Η ταινία «45 χρόνια» κυκλοφορεί στις αίθουσες από τις Seven/Spentzos.

Γιάννης Μόσχος
[email protected]