Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ ζωντανεύει τον Τεντέν

o-stiben-spilmpergk-zontaneuei-ton-tenten

ΠΕΜΠΤΗ, 03 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο Τεντέν, ο ανήσυχος δημοσιογράφος με το χαρακτηριστικό τσουλούφι που ξεπήδησε από την πένα του Ερζέ, μπαίνει στον μαγικό τρισδιάστατο κόσμο του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

«Οι περιπέτειες του Τεντέν: το μυστικό του μονόκερου»

Ο Τεντέν, ο διάσημος ήρωας του Ερζέ με το ατίθασο τσουλούφι, γίνεται τρισδιάστατος χάρη στη μαγική μπαγκέτα του Στίβεν Σπίλμπεργκ και την καθοριστική συμβολή του Πίτερ Τζάκσον («Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών») στην παραγωγή.

Ο Σπίλμπεργκ, ο οποίος έχτισε τη φήμη του με περιπετειώδεις υπερπαραγωγές όπως τον «Ε.Τ. τον εξωγήινο», την τετραλογία του Ιντιάνα Τζόουνς και το «Τζουράσικ Παρκ», βρίσκεται στο στοιχείο του, καθώς το φημισμένο κόμικ του Ερζέ (ή κατά κόσμον Ζορζ Ρεμί) διαθέτει τις κατάλληλες δόσεις μυστηρίου, αγωνίας και περιπέτειας, με φόντο εξωτικούς προορισμούς.

Ο Ερζέ μπορεί να μην πρόλαβε να δει τους ήρωές του να ζωντανεύουν στην κυριολεξία χάρη στην πρωτοποριακή τεχνική του performance capture, όμως χάρη στον Στίβεν Σπίλμπεργκ ίσως το διάσημο κόμικ του αποκτήσει μια νέα γενιά θαυμαστών. Το σενάριο συνυπογράφουν ο Στίβεν Μόφατ – μία από τις κορυφαίες πένες της βρετανικής τηλεόρασης και υπεύθυνος για την αναβίωση του «Dr. Who» στο BBC, o Έντγκαρ Ράιτ – σκηνοθέτης των απίθανων «Scott Pilgrim Vs The World», «Shaun of the Dead» και «Hot Fuzz», και ο Τζο Κόρνις – μέλος του δημοφιλούς βρετανικού κωμικού διδύμου Adam and Joe και δημιουργός της ευφάνταστης sci-fi κωμωδίας «Attack the Block».

Οι τρεις τους βασίστηκαν σε ορισμένα από τα δημοφιλέστερα κόμικς του Ερζέ: το «Μυστικό του Μονόκερου», ο «Κάβουρας με τις Χρυσές Δαγκάνες» και ο «Θησαυρός του Κόκκινου Ρακάμ».

Πρωταγωνιστούν ο Τζέιμι Μπελ ως Τεντέν, ο Άντι Σέρκις στο ρόλο του κάπταιν Χάντοκ, οι Σάιμον Πεγκ και Νικ Φροστ ως γκαφατζήδες ντετέκτιβ Ντιπόν και Ντυπόν ενώ ο Τόμπι Τζόουνς ενσαρκώνει τον Αριστείδη Ξαφρίδη, ο Γκαντ Ελμαλέ τον Σεϊχη Ομάρ Μπεν Σαλαάντ και ο Ντάνιελ Κρεγκ τον «κακό» Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν.

Στη νέα περιπέτεια του Σπίλμπεργκ ο Τεντέν ταξιδεύει στα πέρατα του κόσμου, αναζητώντας μυθικούς θησαυρούς και αντιμετωπίζοντας αδίστακτους αντιπάλους. Ο ξανθομάλλης ρεπόρτερ βρίσκεται στο στόχαστρο ενός αινιγματικού και έτοιμου για όλα συλλέκτη, του Ιβάν Ιβάνοβιτς Σακχαρίν, όταν περιέρχεται τυχαία στην κατοχή του μια ρέπλικα του «Μονόκερου», ενός φημισμένου ιστιοφόρου του 17ου αιώνα.

Ο Τεντέν δεν γνωρίζει ότι στα χέρια του βρίσκεται μια περγαμηνή που μπορεί να τον οδηγήσει στην ανακάλυψη του ανεκτίμητου θησαυρού του Κόκκινου Ράκαμ, ενός θρυλικού κουρσάρου. Ο Σακχαρίν γνωρίζει το μυστικό του «Μονόκερου» και είναι αποφασισμένος να εξοντώσει τον Τεντέν, ώστε να ξεκινήσει ο ίδιος το κυνήγι του θησαυρού. Σύντομα ο διάσημος ήρωας ακολουθεί ριψοκίνδυνους δρόμους, έχοντας συντροφιά του τον θαλασσόλυκο κάπταιν Χάντοκ και τον πιστό του φίλο τον Μιλού, ένα πανέξυπνο τεριέ.

Αναφερόμενος στο πρωτότυπο κόμικς του Ερζέ, ο Στίβν Σπίλμπεργκ σχολιάζει: «Κάθε του καρέ σφύζει από ζωντάνια και ενεργητικότητα, κάθε ιστορία του είναι και ένα εν δυνάμει storyboard για ταινία μυθοπλασίας. Με άλλα λόγια, ο Τεντέν είχε ανέκαθεν το σινεμά στο DNA του». Η ταινία προβάλλεται από τη Feelgood Entertainment.