Οι ταινίες της εβδομάδας (19/11/2015)

dheepan
ΠΕΜΠΤΗ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Ενδιαφέρουσα κινηματογραφική εβδομάδα με το φετινό Χρυσό Φοίνικα και δύο σημαντικές ελληνικές παραγωγές που έκαναν πρεμιέρα στις Νύχτες Πρεμιέρας να κυκλοφορούν και επίσημα στις αίθουσες.

«Dheepan: Ο άνθρωπος χωρίς πατρίδα»

Ο Ντιπάν, πρώην αντικαθεστωτικός στη Σρι Λάνκα, συμφωνεί με μια γυναίκα και ένα ανήλικο κορίτσι να παραστήσουν την οικογένεια και να περάσουν στην Ευρώπη με πλαστά διαβατήρια. Η ψευτοφαμίλια φτάνει στη Γαλλία, βρίσκει κατάλυμα και δουλειά σε προάστιο του Παρισιού, αλλά, πάνω που ελπίζει σε ένα νέο ξεκίνημα, έρχεται αντιμέτωπη με τη βία των τοπικών συμμοριών και εμπόρων ναρκωτικών.

Η ταινία «Dheepan» του Ζακ Οντιάρ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα του 68ου κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών.

«The Republic»

Κάπου ανάμεσα σε πολιτικούς που επιθυμούν να «αξιοποιήσουν» τον ορυκτό πλούτο της χώρας έναντι αμοιβής, θύματα σωματεμπορίας που καταλήγουν στα πορνεία της χώρας και μπάτσους που εκμεταλλεύονται μετανάστες, ξεκινά μια ιστορία εκδίκησης που θα τα ανατρέψει όλα. Ο Αχιλλέας μισθώνεται από τον διαπλεκόμενο μεγαλοδημοσιογράφο Μάριο Σφήκα να κάνει παράνομες παρακολουθήσεις. Όταν, όμως, ο φακός του καταγράφει ένα σκηνικό που ξεπερνά την ηθική του, παραιτείται. Και όσα ακολουθούν μυρίζουν βενζίνη, φόβο και αίμα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί, αστυνομικοί, επιχειρηματίες ανταγωνίζονται σε ένα παιχνίδι εξουσίας και τα θύματα είναι πολλά, αλλά σχεδόν ποτέ ανυπεράσπιστα. Οταν όλα γύρω καταρρέουν, η οργή είναι το μόνο κίνητρο που μπορεί να κρατήσει κάποιον ζωντανό.

Το «The Republic» είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Δημήτρη Τζέτζα. Πρόκειται για ένα πολιτικό θρίλερ με έντονη δράση και εντυπωσιακό καστ αποτελούμενο από τους Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Αλέξανδρο Λογοθέτη, Γιάννη Στάνκογλου, Τάκη Σπυριδάκη, Ερρίκο Λίτση, Αλεξάνδρα Χασάνη, Βίκυ Παπαδοπούλου και Ζωή Λάσκαρη.

«Σύμπτωμα»

Η ιστορία της ταινίας διαδραματίζεται  ένα χειμώνα σε ένα απομονωμένο νησί όπου κάνει την εμφάνιση του ένα μοναχικό πλάσμα με δερμάτινο μπουφάν και μάτια που λαμπυρίζουν στο σκοτάδι. Όποιος έρχεται σε επαφή μαζί του χάνει τα λογικά του. Οι κάτοικοι ζητούν την βοήθεια μιας παράξενης κοπέλας που μοιάζει να είναι η μόνη που μπορεί να τα βάλει μαζί του. Προκειμένου να δυναμώσει την πίστη της, εκείνη οδηγείται σε πράξεις όλο και πιο ακραίες που μοιάζουν να κρύβουν μια μυστική σχέση μαζί του.

Σε σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή με τους Κάτια Γκουλιώνη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, Μισέλ Βάλεϊ, Ελένη Βεργέτη.

«Τέλος διαδρομής»

Το χειμώνα του 1996, δύο φιλόδοξοι νέοι άνδρες, άγνωστοι μεταξύ τους, ξεκινούν ένα πενθήμερο road trip, κατά τη διάρκεια του οποίου ο καθένας προσπαθεί, άλλοτε με τρόπο νευρικό, άλλοτε με προκλητικό ν’ ανακαλύψει τον εαυτό του. Ο ένας είναι ο Ντέιβιντ Λίπσκι, «άγουρος» ακόμα δημοσιογράφος του περιοδικού Rolling Stone και ο άλλος ο 34χρονος Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, ένας ροκ σταρ της λογοτεχνίας, που ξαφνικά αναδείχτηκε ως ο πιο λαμπρός συγγραφέας και κοινωνικός παρατηρητής της γενιάς του.

Στην αρχή του ταξιδιού, ο Λίπσκι φαίνεται να «κυνηγά» μία μεγάλη αποκαλυπτική εξομολόγηση που θ’ απογειώσει την καριέρα του. Προσπαθεί να αποσπάσει από τον Γουάλας τις πληθωρικές του ιδέες για τον κορεσμένο από την ποπ κουλτούρα κόσμο μας – τον εθισμό στην τηλεόραση, τη μανία με την τεχνολογία, τη μοναξιά - αλλά και για κάτι ακόμα: για τα ελαττώματα του, για την προσωπική του ιστορία. Ίσως απλά και να έψαχνε για μια αδελφή ψυχή.

Οι δυο τους μίλησαν για ταινίες, κορίτσια, τραγούδια, τις παραξενιές της σύγχρονης ζωής. Αλλά στο τέλος του ταξιδιού, τους είχε συμβεί και κάτι άλλο: δημιουργήθηκε μεταξύ τους μία αναπάντεχη φιλία, ισχυρή και εκρηκτική όπως αυτή που υπάρχει μεταξύ κολλητών φίλων. Και ακόμα και αν η φιλιά αυτή βασίστηκε στο φθόνο, την ανασφάλεια, τη μοναξιά και την έλλειψη εμπιστοσύνης που χαρακτηρίζει τις σύγχρονες σχέσεις, διέθετε ταυτόχρονα αυτό που πάνω απ΄ όλα αποζητούσε ο Γουάλας: ακτινοβολούσε ανθρωπιά.

Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Πόνσολντ και οι ηθοποιοί Τζέσι Άιζενμπεργκ και Τζέισον Σίγκελ μεταφέρουν αυτήν την απίθανη ιστορία στην οθόνη, καταφέρνοντας να αιχμαλωτίσουν το βαθύ συναισθηματισμό της.

«Το παραμύθι των παραμυθιών»

Μια φορά κι έναν καιρό, υπήρχαν τρία σπουδαία βασίλεια. Σε κάθε ένα από αυτά, οι βασιλείς κινούσαν τα νήματα, παλεύοντας ταυτόχρονα με τους ανομολόγητους πόθους τους.

Η μεγάλη έκπληξη στο φετινό διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Καννών ήρθε από το απρόβλεπτο, φαντασμαγορικό, αναγεννησιακό παραμύθι του Ιταλού δημιουργού Ματέο Γκαρόνε, βασισμένο στις περίφημες πολυδιαβασμένες ιστορίες του Τζιανμπατίστα Μπαζίλε, που ενέπνευσαν τους αδελφούς Γκριμ.

«Τοσοδούλικα: Η κοιλάδα των χαμένων μυρμηγκιών»

Σε ένα μικρό ξέφωτο, τα απομεινάρια ενός πικ-νικ θα γίνουν η αιτία για τον πόλεμο που θα ξεσπάσει ανάμεσα σε δύο φυλές μυρμηγκιών. Μία γενναία πασχαλίτσα θα βρεθεί στη μέση αυτής της μάχης. Θα βοηθήσει τα μαύρα μυρμήγκια να σώσουν τη φωλιά τους από την επίθεση των κόκκινων μυρμηγκιών. Ένα φανταστικό ταξίδι με μικροσκοπικούς ήρωες.

«Dan Georgakas: Ο επαναστάτης της διασποράς»

Ο ελληνικής καταγωγής Αμερικανός ποιητής, συγγραφέας, κριτικός κινηματογράφου και ακτιβιστής της Αριστεράς Νταν Γεωργακάς, αυτοβιογραφείται μπροστά στην κάμερα. Μια εξομολόγηση - ποταμός, όπου αναφέρεται στις ελληνικές ρίζες του, στο πώς είναι να μεγαλώνεις στην αυτοκινητούπολη του Ντιτρόιτ, και στις σπουδές του· στις φυλετικές διακρίσεις, στον πόλεμο του Βιετνάμ και πώς αυτά τον επηρέασαν στην ακτιβιστική του δράση· στις σχέσεις του με την Αριστερά και το Μαρξισμό· στη δράση του ως επικεφαλής των Ελληνοαμερικανών που αγωνίζονταν κατά της χούντας. Αναφέρεται επίσης στα βιβλία του, στο πάθος του για τον κινηματογράφο και στο περιοδικό Cineaste. Μια άλλη άποψη για τους Έλληνες της Αμερικής.