Who is who: Σάντρα Μπούλοκ

who-is-who-santra-mpoulok

ΤΕΤΑΡΤΗ, 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η ταλαντούχα ηθοποιός, Σάντρα Μπούλοκ, είναι μία από τις πιο επιτυχημένες και ακριβοπληρωμένες σταρ του Χόλιγουντ και χαμογελώντας αντιμετωπίζει τα πάντα προσγειωμένα και με χιούμορ- είτε πρόκειται για Όσκαρ, είτε για Χρυσό Βατόμουρο...

Η Σάντρα Ανέτ Μπούλοκ γεννήθηκε στο Άρλιγκτον της Βιρτζίνια, στις 26 Ιουλίου του 1964. Παρόλο που «κρατά» από μουσική οικογένεια με μητέρα τραγουδίστρια της όπερας και δασκάλα φωνητικής και πατέρα δάσκαλο φωνητικής, την κέρδισε η υποκριτική.

Ωστόσο, οι μουσικές της επιρροές δεν την άφησαν αδιάφορη, τραγουδούσε όπερα στη σχολική χορωδία, ενώ σπούδασε φωνητική και μπαλέτο. Το τραγουδιστικό της ταλέντο φάνηκε στην πορεία της καριέρας της απαραίτητο, αφού το 1993 η Σάντρα Μπούλοκ υποδύθηκε τη Λίντα Λου Λίντεν στη μουσική δραματική ταινία «The Τhing called Love» του Πίτερ Μπογδάνοβιτς, με συμπρωταγωνιστές τον Ρίβερ Φοίνιξ και τη Σαμάνθα Μάθις.

Τα ταξίδια ήταν μέρος της ζωής της από πολύ μικρή ηλικία, κι ακολουθούσε συχνά τη μητέρα της στις περιοδείες της στην Ευρώπη, συμμετέχοντας παράλληλα στις παραστάσεις. Πέρασε κάποια χρόνια της ζωής της στο Σάλτσμπουργκ και τη Νυρεμβέργη ζώντας με τη γιαγιά και τη θεία της, με αποτέλεσμα να μιλάει γερμανικά με εξαίρετη άνεση.

Τέλειωσε το λύκειο στην Ουάσινγκτον και ούσα κοινωνική και ανήσυχο πνεύμα ήταν μαζορέτα και συμμετείχε ανελλιπώς στις θεατρικές παραστάσεις. Το 1982 τελείωσε το σχολείο και γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Καρολίνα, το οποίο παράτησε την τελευταία χρονιά για την υποκριτική. Αργότερα επέστρεψε για να το ολοκληρώσει. Μετακόμισε στο Μανχάταν λόγω των οντισιόν, ενώ ταυτόχρονα εργαζόταν ως σερβιτόρα, μπαργούμαν και υπεύθυνη γκαρνταρόμπας για να βγάζει τα προς το ζην.

Στην παραμονή της στη Νέα Υόρκη παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής με τον Σάνφορντ Μέισνερ. Εμφανίστηκε σε πολλές μαθητικές ταινίες και στη συνέχεια συμμετείχε στην παράσταση «No Time Flat» στο Off-Broadway θέατρο της Νέας Υόρκης. Ο σκηνοθέτης Άλαν Τζ. Λέβι εντυπωσιάστηκε με την ερμηνεία της και της πρόσφερε ρόλο στην τηλεοπτική παραγωγή «Bionic Showdown: The Six Million Dollar Man and the Bionic Woman» (1989).

Το νερό μπήκε στο αυλάκι και η Σάντρα Μπούλοκ έπαιξε μικρούς ρόλους σε πολλές ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική εκδοχή της ταινίας «Εργαζόμενο Κορίτσι» (1990). Αργότερα εμφανίστηκε σε διάφορες ταινίες, όπως: «Love Potion No.9» (1992), «The Τhing called Love» (1993) και «Fire on the Amazon» (1993).

Την ίδια χρονιά από την ταινία χαμηλού μπάτζετ «Fire on the Amazon» βρέθηκε να παίζει στην ακριβή παραγωγή επιστημονικής φαντασίας «Demolition Man» ανάμεσα στους Σιλβέστερ Σταλόνε και Γουέσλεϊ Σνάιπς. Ο ρόλος αυτός την οδήγησε, την επόμενη χρονιά, να πάρει και να απογειώσει το ρόλο της Άνι Πόρτερ στο «Speed», την περιπέτεια θρίλερ που έσπασε τα ταμεία, με συμπρωταγωνιστή τον Κιάνου Ριβς. Η Σάντρα Μπούλοκ απέσπασε τις καλύτερες κριτικές και άρχισε να γίνεται αγαπητή σε κριτικούς και κοινό. Το 1993, όμως, ήταν και εκείνη η χρονιά που με τη συμμετοχή της στο ρομαντικό δράμα «Wrestling Ernest Hemingway» ενσαρκώνοντας την Ιλέιν απέσπασε διθυραμβικά σχόλια.

Ένα αστέρι γεννιέται

Το «Speed» στάθηκε αρκετό για να γίνει η σταρ των ’90s και κοινώς αποδεκτή από ανδρικό και γυναικείο πληθυσμό. Το εισιτήριο για τις πρώτες θέσεις στον πλανήτη Χόλιγουντ ήταν πλέον στα χέρια της. Το 1995 μία ακόμη επιτυχία προστέθηκε στη λίστα της, πρωταγωνιστώντας στο «Ενώ εσύ κοιμόσουν», ενώ το 1997 πρωταγωνίστησε στο δεύτερο μέρος της ταινίας «Speed» για το οποίο έλαβε 11 εκατομμύρια δολάρια. Η Αμερικανίδα ηθοποιός συμφώνησε να πρωταγωνιστήσει στο «Speed 2: Cruise Control» (1997) για να συγκεντρώσει χρήματα ώστε να προχωρήσει τη δική της παραγωγή «Hope Floats», αλλά όπως αποκάλυψε αργότερα μετάνιωσε γι’ αυτή την επιλογή της. Το 1996, η Σάντρα Μπούλοκ ως «άνθρωπος-ορχήστρα» πρωταγωνίστησε στην ταινία μικρού μήκους «Making Sandwiches», την οποία έγραψε, σκηνοθέτησε και ανέλαβε την παραγωγή.

Το 1998 πρωταγωνιστεί με τη Νικόλ Κίντμαν στα «Μαγικά φίλτρα», ενώ το 2000 μία ακόμη εμπορικά επιτυχημένη ταινία η «Μις με το Ζόρι» της χάρισε φήμη και χρήμα, αλλά και θετικές κριτικές, όπως και υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το 2001 έπαιξε στο πλάι του Χιου Γκραντ στο «Δύο Εβδομάδες Προθεσμία» και το 2002 στην κομεντί «Εξομολογήσεις Γυναικών», δείχνοντας να είχε πάρει φόρα που κανείς δεν μπορούσε να σταματήσει. Ο Τύπος τη λάτρευε, οι κριτικοί την αγαπούσαν, το κοινό την αποθέωνε και η ίδια πάντοτε γελαστή και ευγενική δεν κράτησε ποτέ στάση ντίβας, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός της λογαριασμός είχε αποκτήσει πολλά πολλά... μηδενικά.

Το 2004 ήταν ακόμη μία εξαίσια χρονιά για την όμορφη ηθοποιό. Συμμετείχε στη βραβευμένη με 3 Όσκαρ δραματική ταινία «Crash», λαμβάνοντας πολύ καλά σχόλια από τους κριτικούς. Πολλοί ήταν εκείνοι, μάλιστα, που υποστήριξαν ότι η ερμηνεία της στην ταινία αυτή ήταν η καλύτερη της καριέρας της.

Το 2005 δέχτηκε να παίξει στο δεύτερο μέρος της «Μις με το Ζόρι» με τίτλο «Miss Congeniality 2: Armed & Fabulus» έναντι 17,5 εκατομ. δολαρίων. Την επόμενη χρονιά, συναντήθηκε και πάλι με τον Κιάνου Ριβς για τις ανάγκες του ρομαντικού δράματος «Έρωτας δίχως παρόν» («The Lake House»), με τον οποίο είχε να συμπρωταγωνιστήσει από την εποχή του «Speed».

...And the Oscar goes to…

Το πολυπόθητο χρυσό αγαλματίδιο ήταν το μόνο που έλειπε για να επισφραγιστεί η επιτυχημένη πορεία της ταλαντούχας Σάντρα Μπούλοκ. Παρά την επιτυχίας της, η Αμερικανίδα ηθοποιός συχνά... φλέρταρε με το Χρυσό Βατόμουρο («Speed 2: Cruise Control», «Demolition Man»), ενώ με το «All About Steve», το είχε καρδίσει.

Το 2009, όμως, η στιγμή της δικαίωσης για τη 47χρονη ήρθε στην ταινία «Μια Σχέση Στοργής» («The Blind Side»), η οποία της χάρισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου ρόλου, ενώ στο παλμαρέ της ηθοποιού προστέθηκε επιτέλους και η Χρυσή Σφαίρα.

Εκτός αυτών, η ταινία αποτέλεσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, με το άνοιγμα του τριημέρου να φτάνει τα 34 εκατ. δολάρια και συνολικά παγκοσμίως τα 300 εκατ. δολάρια, τη στιγμή που η παραγωγή της στοίχισε 29 εκατ. δολάρια. Μέχρι σήμερα η ταινία αυτή είναι η πρώτη και η μοναδική που ξεπέρασε τα 200 εκατ. δολάρια με ένα μόνο όνομα στην αφίσα.

Το 2009, όμως, δεν χαρακτηρίστηκε η χρονιά της Μπούλοκ μόνο για το «Μια σχέση Στοργής», αλλά και για την ταινία «Η πρόταση» («The Proposal»), η οποία αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες εισπρακτικές επιτυχίες της καριέρας της μέχρι σήμερα, ενώ η Αμερικανίδα προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα.

Στα τέλη του 2011, θα εμφανιστεί στις αμερικανικές αίθουσες, στο πλευρό του Τομ Χανκς στη δραματική ταινία «Extremely Loud and Incredibly Close», ενώ το 2012 θα τη δούμε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Gravity» με συμπρωταγωνιστή τον Τζωρτζ Κλούνεϊ.

Το «χρυσό» κορίτσι

Κέρδος έχει και η Αμερική από τη διάσημη ηθοποιό, αφού μέχρι το 2009, οι ταινίες της Σάντρα Μπούλοκ έχουν αποφέρει πάνω από 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ, ενώ παγκοσμίως ξεπερνούν τα 3,1 δισ. δολάρια, τοποθετώντας την ανάμεσα στους 100 Μεγαλύτερους Σταρ του box office. To 2007, μάλιστα, ήταν η 14η πλουσιότερη γυναίκα celebrity με περιουσία που φτάνει τα 85 εκατ. δολάρια.

Η Σάντρα Μπούλοκ είναι γνωστή, επίσης, για το φιλανθρωπικό της έργο. Το 2005 δώρισε στον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό ένα εκατομμύριο δολάρια για τα θύματα του τσουνάμι του 2004, ενώ το 2010 πρόσφερε και πάλι ένα εκατομμύριο δολάρια στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα για τα θύματα του σεισμού στην Αϊτή και πρόσφατα στα θύματα του σεισμού της Ιαπωνίας.

Παρόλο που η Αμερικανίδα σταρ του Χόλιγουντ κρατά την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα τη δημοσιότητας, τα ταμπλόιντ την έχουν συνδέσει κατά καιρούς με διάφορους έρωτες, ανάμεσα στους οποίους ήταν ο συμπρωταγωνιστής της Κιανού Ριβς, ο Μάθιου Μακόναχι, ο Ράιαν Γκόσλινγκ, ο ποδοσφαιριστής Τρόι Άικμαν και ο μουσικός Μπομπ Σνάιντερ. Υπήρξε αρραβωνιασμένη με τον ηθοποιό Τέιτ Ντόνοβαν –τον οποίο γνώρισε στα γυρίσματα του «Love Potion No.9»- για τέσσερα χρόνια, ενώ το 2010 χώρισε από το σύζυγό της, Τζέσι Τζέιμς, με τον οποίο ήταν παντρεμένη από το 2005, εξαιτίας του... άστατου χαρακτήρα του.

Η ηθοποιός, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι είχε ήδη προβεί στη διαδικασία να υιοθετήσει ένα μικρό αγοράκι μαζί με τον πρώην σύζυγό της, κάτι το οποίο συνέχισε μόνη της έπειτα από το διαζύγιο και ο Λούις Μπάρντο Μπούλοκ είναι πλέον ο θετός γιος της πολυαγαπημένης Σάντρα Μπούλοκ.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Hangmen» (1987), «Who Shot Patakango?» (1989), «Who Do I Gotta Kill?» (1992), «When the Party's Over» (1992), «Love Potion No.9» (1992), «The Τhing called Love» (1993), «Fire on the Amazon» (1993), «The Vanishing» (1993), «Demolition Man» (1993), «Wrestling Ernest Hemingway» (1993), «Speed» (1994), «While You Were Sleeping» (1995), «The Net» (1995), «Two If by Sea» (1996), «A Time to Kill» (1996), «In Love and War» (1996), «Making Sandwiches» (1996), «Speed 2: Cruise Control» (1997), «Hope Floats» (1998), «Practical Magic» (1998), «Forces of Nature» (1999), «Miss Congeniality» (2000), «Gun Shy» (2000), «28 Days» (2000), «Two Weeks Notice» (2001), «Murder by Numbers» (2002), «Divine Secrets of the Ya-Ya Sisterhood» (2002), «Crash» (2004), «Miss Congeniality 2: Armed & Fabulοus» (2005), «Loverboy» (2005), «The Lake House» (2006), «Infamous» (2006), «Premonition» (2007), «The Proposal» (2009), «All About Steve» (2009), «The Blind Side» (2009).