Είδαμε τη νέα ταινία Star Wars

star-wars
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015

Το έβδομο Επεισόδιο του «Πολέμου των άστρων» είναι γεγονός. Άξιζε η αναμονή μας; Καταγράφουμε τις εντυπώσεις μας σε μια spoiler-free προσέγγιση.

Έχουν περάσει 38 χρόνια από την πρώτη ταινία του «Πολέμου των άστρων», όταν ουσιαστικά γεννήθηκε και αυτό που αποκαλούμε σήμερα «ποπ κουλτούρα». Και αν υποθέσουμε ότι γύρω στα 40 είναι μια ηλικία επιρρεπής στη νοσταλγία και την αναπόληση του παρελθόντος, μπορούμε να πούμε με κάθε επισημότητα πως διανύουμε την εποχή που η ποπ κουλτούρα κοιτάζει προς τα πίσω και επαναφέρει ό,τι την καθιέρωσε στο σημερινό της βάθρο. Η αλήθεια είναι πως δεν περιμέναμε να δούμε μια νέα ταινία «Star Wars». Η αυθεντική τριλογία που διήρκησε από το 1977 έως το 1983 δημιούργησε νέες γενιές οπαδών, οι οποίες δεν πτοήθηκαν παρά τη μέτρια πρίκουελ τριλογία που ξεκίνησε το 1999 για να ολοκληρωθεί το 2005 με την πρώτη αναπνοή του Νταρθ Βέιντερ. Για την ακρίβεια το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» είναι η πρώτη φορά που οι γενιές που δεν έζησαν την πρώτη τριλογία έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν πώς είναι να βλέπεις μια νέα ταινία του «Πολέμου των άστρων» στο σινεμά.

Ο Τζορτζ Λούκας παρέδωσε την ιστορία και τους χαρακτήρες του στα χέρια του Τζέι Τζέι Έιμπραμς και έτσι μεταφερόμαστε 30 χρόνια μετά τα γεγονότα του 6ου Επεισοδίου. Η Αυτοκρατορία είναι ηττημένη, μια νέα απειλή έχει όμως αναδυθεί. Πρόκειται για το Πρώτο Τάγμα, με επικεφαλής τον Κάιλο Ρεν ο οποίος παρουσιάζεται ως συνεχιστής του έργου του Βέιντερ και έχει επιβάλλει τη σκιά της Σκοτεινής Πλευράς στο γαλαξία. Η Αντίσταση αντιστέκεται σθεναρά στα σχέδια του Πρώτου Τάγματος και για να πετύχει το σκοπό της έχει βγει στην αναζήτηση του Λουκ Σκαϊγουώκερ ώστε να γίνει ο καθοδηγητής μιας ακόμη ανατροπής. Σε αυτό το νέο στόρι εμφανίζονται καινούριοι χαρακτήρες όπως ο Φιν, η Ρέι και το νέο ρομπότ BB-8, ενώ επιστρέφουν και πολλοί παλιοί γνωστοί μας όπως ο Χαν Σόλο, ο Τσουμπάκα και η πριγκίπισα Λέια. Δε θα πούμε τίποτε άλλο γιατί ο,τιδήποτε από εδώ και πέρα θα είναι spoiler, αλλά αυτό για το οποίο μπορούμε να σας βεβαιώσουμε είναι ότι στα 145 λεπτά που διαρκεί η ταινία δε θα βαρεθείτε καθόλου από τις ανατροπές του σεναρίου.

Ο Τζέι Τζέι Έιμπραμς είχε να επωμιστεί ένα πολύ δύσκολο έργο. Έπρεπε από τη μία να ικανοποιήσει τους πολυάριθμους σκληροπυρηνικούς οπαδούς της σειράς και από την άλλη να δώσει μια νέα κατεύθυνση στο franchise, κερδίζοντας έτσι και νέο κόσμο. Και όχι μόνο πέτυχε αυτό το στόχο, αλλά το κάνει να φαίνεται και τόσο εύκολο. Το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει είναι μια παλιομοδίτικη ταινία σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα των blockbuster και αυτό είναι πραγματικά ό,τι καλύτερο. Δε μοιάζει σε τίποτα με ο,τιδήποτε άλλο επικρατεί σήμερα στο εμπορικό σινεμά, είναι πανέμορφη και η ροή μοιάζει πολύ περισσότερο με την πρώτη τριλογία του Λούκας. Δεν ξέρεις τι θα συμβεί στη συνέχεια, δεν καταλαβαίνεις πότε βρίσκεσαι στο μέσο του φιλμ ή πότε φτάνει προς το τέλος του και μπορείς να αφήσεις στην άκρη το κινητό σου χωρίς να χρειαστεί να το κοιτάξεις ούτε μια φορά. Και με το ρυθμό που καταναλώνουμε mainstream σινεμά εν έτει 2015, καθόλου αμελητέο δεν είναι να δεις μια ταινία που σου δίνει τη δυνατότητα να χαθείς μέσα της.

Ακόμη πιο σημαντικός όμως είναι ο τρόπος που το φιλμ διαχειρίζεται τη νοσταλγία. Οι παλιοί χαρακτήρες είναι εκεί και υπάρχουν μέσα επιμελώς τοποθετημένα όλα αυτά τα στοιχεία που θα κάνουν και τον πιο δύσπιστο οπαδό να βουρκώσει από συγκίνηση. Το Millenium Falcon κάνει «back in time» εμφάνιση αλά την Aston Martin του Τζέιμς Μποντ στο «Skyfall» και πιστέψτε μας όταν σας λέμε ότι είτε είδατε τις πρώτες ταινίες «Star Wars» στο σινεμά ή τις ανακαλύψατε αργότερα και τις λατρέψατε, θα διασκεδάσετε με την ψυχή σας το Επεισόδιο 7.

Όταν όμως έχεις να ρυθμίσεις τον παράγοντα της νοσταλγίας, είναι εύκολο να το ρίξεις στην παρελθοντολαγνεία, ειδικά όταν πουλάει τόσο πολύ όπως στην περίπτωση του «Πολέμου των άστρων». Ο Έιμπραμς όμως αποφασίζει να πάρει ό,τι χρειάζεται από το παρελθόν και στη συνέχεια να οδηγήσει το όχημα προς τα μπροστά. Οι νέοι χαρακτήρες έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και χτίζονται καλύτερα και από τους original στο πρώτο «Star Wars» του 1977. Και το ωραίο είναι ότι επιτυγχάνεται μια ποικιλία που δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια σε άλλες αντίστοιχου βεληνεκούς παραγωγές. Οι φρέσκοι πρωταγωνιστές της σειράς είναι λοιπόν μια γυναίκα (Ντέιζι Ρίντλεϊ) και ένας μαύρος (Τζον Μπογιέγκα) και στο ρόλο του Κάιλο Ρεν συναντούμε τον Άνταμ Ντράιβερ του «Girls» που πιο πολύ θα τον χαρακτήριζες «άβολο» και σε καμία περίπτωση γόη με τα δεδομένα των σέξι villain που έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Και οι τρεις διαπλάθονται μέσα από τις εξελίξεις της ταινίας χωρίς να έχουν μάθει τον εαυτό τους και τέλος πάντων δεν έχουν γίνει ακόμη αυτοί που προορίζονται να γίνουν, οπότε τα καλύτερα είναι στη συνέχεια.

Με το «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» ο Τζέη Τζέη Έημπραμς κάνει ξεκαθάρισμα παλιών λογαριασμών και χτίζει ένα νέο σύμπαν που αν και μοιάζει απόλυτα οικείο, η εξέλιξή του φαντάζει συναρπαστική. Ο παράγοντας της νοσταλγίας το κρατά προσγειωμένο στην προσπάθειά του να εκτιναχθεί, έχοντας θέσει πάντως τις βάσεις, η συνέχεια έχει την ευκαιρία να γίνει ένα σύγχρονο Επεισόδιο 5. Καλώς ήρθες πίσω, Star Wars. Μας είχες λείψει περισσότερο απ' ό,τι πιστεύαμε.

Η ταινία «Star Wars: Η δύναμη ξυπνάει» θα βγει στις αίθουσες στις 24 Δεκεμβρίου, από την Feelgood Entertainment.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]