Who is who: Μάικλ Φασμπέντερ

who-is-who-maikl-fasmpenter

ΤΡΙΤΗ, 22 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο γερμανο-ιρλανδός ηθοποιός, Μάικλ Φασμπέντερ, ανεβαίνει τη σκάλα της επιτυχίας και συνεργάζεται ξανά με τον Στιβ Μακ Κουίν στη νέα του ταινία με τίτλο «Shame», ενώ αυτή την εβδομάδα θα τον δούμε στο δράμα του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «A dangerous method».

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1977 στη Χαϊδελβέργη της Γερμανίας, από Γερμανό πατέρα και Ιρλανδή μητέρα, η οποία μάλιστα είναι πολύ μακρινή ανιψιά του Μάικλ Κόλινς του Ιρλανδού ηγέτη και οραματιστή της ελεύθερης Ιρλανδίας. Έχει επίσης και μια μεγαλύτερη αδερφή, η οποία εργάζεται ως νευροψυχολόγος και το επώνυμό του στα γερμανικά σημαίνει «αυτός που φτιάχνει βαρέλια». Σήμερα μιλάει αγγλικά και γερμανικά άπταιστα.

Στα δύο του μετακόμισε με την οικογένειά του στην Ιρλανδία, στην περιοχή Κέρι, με τον πατέρα του να εργάζεται ως σεφ στο εστιατόριο «West End House», όπου και μεγάλωσε με καθολική ανατροφή και ήταν, μάλιστα, και παπαδοπαίδι.

Όταν τελείωσε το σχολείο σπούδασε υποκριτική στο βόρειο Λονδίνο στο Drama Center και αποφάσισε να ασχοληθεί με την ηθοποιία στη ζωή του, έχοντας μεγαλώσει με ταινίες του Σκορτσέζε και του Σίντνεϊ Λιούμετ. Το ξεκίνημα έγινε στην τηλεόραση με τηλεοπτικές σειρές και τηλεταινίες το 2001, όπου βρίσκεται σε 2 τηλεοπτικές σειρές, η μία εκ των οποίων είναι και η βραβευμένη με Χρυσή Σφαίρα σειρά «Band of brothers» με παραγωγούς τον Στίβεν Σπίλμπεργκ και τον Τομ Χανκς.

Συνεχίζει τις τηλεοπτικές δουλειές περνώντας τόσο από σειρές, όσο και από τηλεταινίες και το 2004 βρίσκεται μέσα στους πρωταγωνιστές στην τηλεταινία μυστηρίου «Julian Fellowes investigates: A most mysterious murder - the case of Charles Bravo», όπως και στο πολεμικό δράμα «A bear named Winnie» του Τζον Κεντ Χάρισον.

Το 2004-2005 βρίσκεται στο καστ της τηλεοπτικής σειράς «Hex», ενώ είναι και το κεντρικό πρόσωπο στο βίντεο κλιπ του «Blind pilots» της βρετανικής μπάντας The Cooper Temple Clause. Προσπαθώντας να προωθήσει την καριέρα του συμμετέχει και σε διαφημιστικά, ενώ δεν αργεί να ανοίξει και η πόρτα του θεάτρου γι’ αυτόν, αφού το 2006 υποδύεται τον Μάικλ Κόλινς στην παράσταση «Allegiance» στο φεστιβάλ Fringe του Εδιμβούργου, ενώ πρωταγωνιστεί, σκηνοθετεί και είναι παραγωγός στη θεατρική μεταφορά του «Reservoir dogs» του Ταραντίνο.

Μάχιμος και στον κινηματογράφο

Έχοντας αποκτήσει εμπειρία στην τηλεόραση, αλλά και το θέατρο, ο Φασμπέντερ στρέφει τη ματιά του και προς τον κινηματογράφο, θέλοντας να δοκιμάσει την τύχη του. Καθώς, λοιπόν, ο Τζέραρντ Μπάτλερ φωνάζει «This is Sparta», ο Φασμπέντερ υποδύεται τον Στέλιο, ένα νέο, θαρραλέο και παθιασμένο Σπαρτιάτη στρατιώτη στους «300» του Ζακ Σνάιντερ, την κινηματογραφική μεταφορά της ομότιτλης σειράς κόμιξ του Φρανκ Μίλερ με θέμα τη μάχη των Θερμοπυλών. Η ταινία σημειώνει πρωτοφανή εμπορική επιτυχία για τα μέχρι τότε δεδομένα του Φασμπέντερ, καθώς ξεπερνάει τα 450 εκατομμύρια παγκοσμίως και ο ίδιος αισθάνεται για πρώτη φορά την τεράστια επιτυχία μιας δουλειάς, η οποία δίχασε τους κριτικούς σε λάτρεις και πολέμιούς της.

Λίγο αργότερα, το μυθιστόρημα της Ελίζαμπεθ Τέιλορ «Angel» για τη ζωή μιας νεαρής και παθιασμένης συγγραφέως, ζωντανεύει στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια τη Ρόμολα Γκαράι και τον Φασμπέντερ στο ρόλο του ζωγράφου και αγαπητικού της, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Φρανσουά Οζόν.

Την επόμενη χρονιά, μπαίνει μια κουκίδα στο βιογραφικό του, την οποία θα ζήλευαν πολλοί νέοι ηθοποιοί. Συνεργάζεται με το Βρετανό σκηνοθέτη Στιβ Μακ Κουίν, υποδυόμενος τον Ιρλανδό ρεπουμπλικάνο Μπόμπι Σαντς, ο οποίος οδηγεί τους συγκρατούμενούς του σε απεργία πείνας, στη φυλακή Maze της Βορείου Ιρλανδίας, με στόχο την αναγνώριση των δικαιωμάτων τους ως πολιτικών κρατούμενων, στη δραματική ταινία «Hunger», βασισμένη στην απεργία πείνας του 1981 στις Ιρλανδικές φυλακές.

Η ταινία -για τις ανάγκες της οποίας ο Φασμπέντερ ακολουθούσε εξαντλητική δίαιτα των μόλις 600 θερμίδων την ημέρα χάνοντας 14 κιλά- συγκλονίζει κοινό και κριτικούς, διχάζοντάς τους, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω της ωμής βίας και κάποιων σκηνών που από πολλούς χαρακτηρίστηκαν αφόρητες, κερδίζοντας ταυτόχρονα διάφορα βραβεία και υποψηφιότητες.

Ο Στιβ Μακ Κουίν σάρωσε, κατακτώντας βραβείο του φεστιβάλ Καννών, BAFTA κ.ά., ενώ ο Φασμπέντερ το βραβείο καλύτερου ηθοποιού του ανεξάρτητου βρετανικού κινηματογράφου, βραβείο καλύτερου ηθοποιού του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου, βραβείο IFTA (βραβεία Ιρλανδικού κινηματογράφου και τηλεόρασης) κ.ά., πατώντας πλέον πιο γερά στο καλλιτεχνικό στερέωμα.

Μέσα στην ίδια χρονιά πρωταγωνιστεί στην ταινία τρόμου του Τζέιμς Γουάτκινς, «Eden lake», ενώ βρίσκεται και στην τηλεοπτική σειρά «The devil’s whore». Στα θρίλερ επιστρέφει και την επόμενη χρονιά με το «Town creek» (2009), όπου ακολουθεί τις σκηνοθετικές οδηγίες του Τζόελ Σουμάχερ και βρίσκεται στο ίδιο καστ με τον Ντόμινικ Πάρσελ, πρωταγωνιστή της διάσημης αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς «Prison break».

Το 2009 σκηνοθετείται επίσης από την Άντρεα Άρνολντ στη δραματική ταινία «Fish tank» η οποία κέρδισε βραβείο BAFTA, λαμβάνοντας καλές κριτικές για την ερμηνεία του ως Κόνορ Ο’ Ράιλι, ο οποίος αναπτύσσει μια ιδιόμορφη σχέση με την 15χρονη κόρη της συντρόφου του, διατηρώντας παράλληλα οικογένεια. Η… διπλή ζωή του στην ταινία του χαρίζει διάφορες υποψηφιότητες και βραβεία, όπως το βραβείο β’ αντρικού ρόλου του διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Σικάγο κ.ά., το «Fish tank», όμως, δεν κατάφερε να ξεπεράσει το budget των 3 εκατομμυρίων.

Η χρονιά, όμως, δεν τελειώνει εκεί, αφού πέφτει στα χέρια και του Κουέντιν Ταραντίνο στην κωμωδία «Άδωξοι μπάσταρδη», η οποία «σπάει» τα ταμεία γεμίζοντάς τα με 320 εκατομμύρια δολάρια και ο Φασμπέντερ βρίσκεται δίπλα στον Μπραντ Πιτ, την Νταιάν Κρούγκερ και τον Κριστόφ Βαλτς, ενώ δουλεύει με έναν καταξιωμένο σκηνοθέτη.

Το 2010 πρωταγωνιστεί στην περιπέτεια «Σιωπηλός εχθρός» του Νιλ Μάρσαλ υποδυόμενος τον εκατόνταρχο της θρυλικής 9ης λεγεώνας και μοναδικό επιζώντα της επιδρομής μιας άγριας φυλής και λίγο αργότερα βρίσκεται στην ταινία δράσης και φαντασίας «Jonah Hex» του Τζίμι Χέιγουορντ, πλάι στον Τζος Μπρόλιν, τη Μέγκαν Φοξ και τον Τζον Μάλκοβιτς. Η ταινία, όμως, δεν τα καταφέρνει καθόλου καλά στο box office, ενώ αποδοκιμάζεται και από τους περισσότερους κριτικούς.

Μέσα στο καλοκαίρι τον συναντήσαμε και στην περιπέτεια δράσης «X-men: η πρώτη γενιά», η οποία σε αντίθεση με το «Jonah Hex» ξεπερνάει τα 350 εκατομμύρια εισπράξεων, λαμβάνοντας κυρίως καλές κριτικές, ενώ στην ταινία μικρού μήκους «Pitch black heist», εκτός από τη θέση του πρωταγωνιστή, κάθεται και σε αυτή του παραγωγού.

Ο… παραγωγικός Φασμπέντερ

Ο ανερχόμενος ηθοποιός φαίνεται πως έχει στρωθεί για τα καλά στη δουλειά, αφού τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες, το όνομά του θα φιγουράρει σε 3 ταινίες. Πρώτη έρχεται στις αρχές του Νοέμβρη η «Τζέιν Έιρ» του Κάρι Φουκουνάγκα, βασισμένη στο πασίγνωστο μυθιστόρημα της Σαρλότ Μπροντέ, όπου ο Φασμπέντερ υποδύεται τον κύριο Ρότσεστερ, ιδιοκτήτη του σπιτιού στο οποίο εργάζεται η γκουβερνάντα Τζέιν Έιρ (Μία Βασικόφσκα) και στο πρόσωπο του οποίου βρίσκει τον έρωτα, ανακαλύπτοντας στη συνέχεια τα σκοτεινά μυστικά του.

Στα τέλη του Νοεμβρίου, ο Φασμπέντερ «ξαναχτυπά» με το θρίλερ «A dangerous method» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, μαζί με την Κίρα Νάιτλι, τον Βενσάν Κασέλ και τον Βίγκο Μόρτενσεν. Η ταινία είναι βασισμένη στο βιβλίο του Τζον Κερ «A most dangerous method» και τη θεατρική παράσταση «A talking cure» του βραβευμένου με Όσκαρ Κρίστοφερ Χάμπτον, επικεντρώνοντας στην ψυχανάλυση και τη σχέση του Φρόυντ με τον Γιουνγκ.

Πριν προλάβει να φύγει η χρονιά, άλλη μια ταινία με τον Φασμπέντερ θα προβληθεί στους κινηματογράφους ανά τον κόσμο. Ο νεαρός ηθοποιός συνεργάστηκε ξανά με τον Στιβ Μακ Κουίν του «Hunger» και βρίσκεται μαζί με την Κάρεϊ Μάλιγκαν στη δραματική ταινία «Shame», όπου υποδύονται δύο περίεργα αδέρφια. Ο ρόλος του, του έχει χαρίσει ήδη βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ της Βενετίας, ενώ η ταινία βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες τον Ιανουάριο.

Από τη νέα χρονιά, πρόκειται να τον δούμε και στο «Haywire» του Στίβεν Σόντερμπεργκ μαζί με τον Γιούαν Μακ Γκρέγκορ, ενώ βρίσκεται ήδη στα χέρια του Ρίντλεϊ Σκοτ, στη νέα ταινία του «Προμηθέας», όπου θα έχει το ρόλο ενός ανδροειδούς ονόματι Ντέιβιντ.

Ο Μάικλ Φασμπέντερ σήμερα ζει στο Λονδίνο, συχνά-πυκνά βρίσκεται και στο Λος Άντζελες για επαγγελματικούς λόγους, ενώ διατηρεί και τη δική του εταιρία παραγωγής, την «Peanut Productions». Οι δουλειές του αποδεικνύουν ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε από αυτόν, ενώ η εργατικότητα και το πάθος του είναι φανερά, καθώς όπως δηλώνει και ο ίδιος, τους τελευταίους 18 μήνες δεν έχει καταφέρει να πάρει ανάσα.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Carla» (2003), «A bear named Winnie» (2004), «300» (2006), «Angel» (2007), «Hunger» (2008), «Eden lake» (2008), «Town creek» (2009), «Fish tank» (2009), «Inglourious basterds» (2009), «Centurion» (2010), «Jonah Hex» (2010), «Jane Eyre» (2010), «X-Men: first class» (2011), «A dangerous method» (2011), «Shame» (2011).