Τι κρατάμε από τη φετινή απονομή των Χρυσών Σφαιρών

xruses-sfaires
ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Έξι σημεία που κρατάμε από μια λαμπερή όσο και χλιαρή βραδιά.

Η 73η τελετή απονομής των Χρυσών Σφαιρών πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο Χόλιγουντ με παρουσιαστή τον βρετανό κωμικό Ρίκι Τζερβές. Όπως πάντα μιλάμε για τον προάγγελο των Όσκαρ, αφού ως βραβεία έχουν μεγαλύτερη σημασία ως ενδείξεις παρά ως αυτούσια διοργάνωση, αλλά ακόμη κι έτσι η λάμψη τους είναι αδιαπραγμάτευτη και πάντα ένα βραβείο παραμένει ένα βραβείο.

Ως ένα βαθμό η λίστα των νικητών ήταν αναμενόμενη, υπήρξαν όμως και αρκετές εκπλήξεις και όπως και να το κάνουμε δε βλέπεις κάθε μέρα τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να μπαίνει ως φαβορί στην κούρσα των Όσκαρ.

Ας ρίξουμε λοιπόν μια ματιά σε όσα θέλουμε να κρατήσουμε από τη χθεσινοβραδυνή τελετή, αναλύοντας τις κατηγορίες που τα αποτελέσματά τους μας ενδιέφεραν περισσότερο.

Καλύτερος Α’ Γυναικείος ρόλος σε κωμική σειρά: Ρέιτσελ Μπλουμ

Η Ρέιτσελ Μπλουμ ήταν μια από τις αποκαλύψεις της φετινής τηλεοπτικής σεζόν. Το «Crazy Ex-Girlfriend» ήταν μια από τις σειρές που αγαπήσαμε τους τελευταίους μήνες, αντιμετωπίζοντας την κρίση των 25 με χρώμα και τραγούδι, αλλά και με μια σοβαρή μελαγχολία να κρύβεται πίσω από το εύθυμο προφίλ. Η Μπλουμ είναι δημιουργός και πρωταγωνίστρια της σειράς και είναι τόσο υπέροχη και φανταστική σε αυτό που κάνει ώστε χαίρεσαι να τη βλέπεις. Το άξιζε αυτό το βραβείο

Καλύτερος Α’ Ανδρικός ρόλος σε δραματική σειρά: Τζον Χαμ

Το «Mad Men» τελείωσε αλλά θα παραμείνει για πάντα στις καρδιές μας ως μια από τις καλύτερες σειρές όλων των εποχών. Ο Τζον Χαμ ενσάρκωσε τον πρωταγωνιστή της, Ντον Ντρέιπερ, σε μια ερμηνεία που δεν απέκτησε τα εύσημα που της άρμοζαν. Έστω όμως και μετά το φινάλε, ο Χαμ απέσπασε το πρώτο του και τη δεύτερη Χρυσή του Σφαίρα (η πρώτη ήταν το 2008 για την πρώτη σεζόν του «Mad Men») και στηρίζουμε ολόψυχα αυτή την τάση, όσο προβλέψιμη και αν είναι.

Καλύτερη δραματική σειρά: «Mr. Robot»

Ας μιλήσουμε ανοιχτά. Το τελευταίο επεισόδιο της πρώτης σεζόν του «Mr. Robot» ήταν πραγματικά κακό και προσπάθησε πάρα πολύ να γκρεμίσει ό,τι θαυμαστό έχτισε ως τότε η σειρά. Παρόλα αυτά, επειδή μέχρι εκείνο το σημείο είχαμε να κάνουμε με ένα εντυπωσιακό επίτευγμα που δημιούργησε ένα τηλεοπτικό φαινόμενο από την πρώτη κιόλας σεζόν, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τη βράβευση της σειράς και ας μην έφτασε καθόλου το μεγαλείο των φετινών σεζόν του «Fargo» και του «The Leftovers». Στηρίζουμε το καινούριο και όταν αυτό είναι καλό πρέπει να βγαίνει μπροστά. Είμαστε πραγματικά περίεργοι για το τι θα δούμε στη δεύτερη σεζόν.

Καλύτερος Β’ Ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία: Σιλβέστερ Σταλόνε

Να λοιπόν που έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να δούμε τον Σιλβέστερ Σταλόνε βραβευμένο με Χρυσή Σφαίρα, ενώ παράλληλα χτυπάει δυνατά την πόρτα των Όσκαρ. Μπορεί να έχει περάσει στην κοινή γνώμη ως ηγέτης ταινιών δράσης που δεν απαιτούν ιδιαίτερη σκέψη για να τις απολαύσεις, αλλά έχει προταθεί ήδη δύο φορές για Όσκαρ για χάρη του πρώτου «Ρόκι». Σήμερα, 38 χρόνια αργότερα επανέρχεται στο σημαντικότερο ρόλο της καριέρας του, αυτή τη φορά ως προπονητής για χάρη του Μάικλ Μπι Τζόρνταν. Το «Creed» είναι από τις ταινίες που περιμένουμε περισσότερο το επόμενο διάστημα με όλους να κάνουν λόγο για την καλύτερη ταινία «Ρόκι» μετά την πρώτη και τέλος πάντων έχουμε βρει με ποιον θα είμαστε στην τελετή της 28ης Φεβρουαρίου.

Καλύτερη κωμική ταινία – Καλύτερος Α’ Ανδρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: «Η διάσωση» / Ματ Ντέιμον

Καταρχάς ας τονίσουμε πόσο διαφωνούμε με την παρουσία του «The Martian» («Η διάσωση» στην ελληνική μετάφραση) στην κατηγορία των κωμωδιών. Όταν μια δραματική ταινία εμπεριέχει κωμικά στοιχεία και δε θέλει να είναι «βαριά», αυτό θα έπρεπε να θεωρείται πρόοδος στο είδος και όχι να την τοποθετεί σε άλλη κατηγορία. Λίγη σοβαρότητα δηλαδή. Από εκεί και πέρα όμως, πρόκειται για μια έκπληξη από τον Ρίντλεϊ Σκοτ, σε μια εποχή που έδειχνε πως είχε καταπιαστεί με ένα αρκετά «σοβαρό» είδος σινεμά. Ο Ματ Ντέιμον είναι φανταστικός στο ρόλο του και το διασκεδάζει όσο κι εμείς, οπότε μόνο μπράβο, έστω και ως «κωμωδία».

Καλύτερος Α’ Ανδρικός ρόλος σε δραματική ταινία: Λεονάρντο Ντι Κάπριο

Οι Χρυσές Σφαίρες αγαπούν τη λάμψη και λίγα πρόσωπα του Χόλιγουντ είναι πιο λαμπερά από τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Ως εκ τούτου, δεν προξενεί εντύπωση ότι είχε βραβευθεί ήδη με δύο Χρυσές Σφαίρες πριν τη χθεσινή βραδιά για τον «Ιπτάμενο κροίσο» και τον «Λύκο της Γουόλ Στριτ» (ακριβώς τα δύο Όσκαρ που θα έπρεπε να έχει ήδη δηλαδή). Η τρίτη του Χρυσή Σφαίρα ίσως να είναι και η πιο… γούρικη ως τώρα. Για πρώτη φορά μπαίνει ως μεγάλο φαβορί στην κούρσα των Όσκαρ, με τον Ινιαρίτου να είναι «χαϊδεμένος» της Ακαδημίας και να παίζει δυνατά να επαναλάβει την περσινή του επιτυχία. Το «The Revenant» απέσπασε Χρυσή Σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας και όλα δείχνουν ρόδινα για τον Ντι Κάπριο. Ας ελπίσουμε ότι δε θα αλλάξει κάτι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και θα σπάσει ένα από τα μεγαλύτερα και πιο άδικα σερί γκίνιας στην ιστορία των βραβείων Όσκαρ.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]