Οι ταινίες της εβδομάδας (14/1/2016)

notias
ΠΕΜΠΤΗ, 14 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Τρεις ταινίες κυκλοφορούν στις αίθουσες αυτή την εβδομάδα, με τον πολυαναμενόμενο «Νοτιά» του Τάσου Μπουλμέτη να είναι η σημαντικότερη κυκλοφορία.

«Νοτιάς»

Μετά την τεράστια εισπρακτική και καλλιτεχνική επιτυχία της «Πολίτικης Κουζίνας» (η πιο εμπορική ταινία της τελευταίας εικοσαετίας, 8 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, διεθνής διανομή σε περισσότερες από 40 χώρες) ο Τάσος Μπουλμέτης επιστρέφει με τη νέα, πολυαναμενόμενη ταινία του, μία γλυκόπικρη κωμωδία με φόντο την ταραχώδη Ελλάδα του ’60, ‘70 και του ’80. Η ταινία αφηγείται μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης μέσα από τη ματιά του Σταύρου, ενός ρομαντικού νέου, που ωριμάζει με εφόδια την ιστορία, τους μύθους, τις προσδοκίες και τα όνειρα μιας ολόκληρης χώρας. Τη μουσική της ταινίας υπογράφει η Ευανθία Ρεμπούτσικα.

«Το μυστικό στα μάτια τους»

Δύο ανερχόμενοι ντεντέκτιβ, ο Ρέι και η Τζες, υπό την επίβλεψη της αρχηγού τους, Κλαιρ, κάνουν μια ανατριχιαστική ανακάλυψη. Η έφηβη κόρη της Τζες έχει δολοφονηθεί βίαια κι ανεξήγητα.
Έπειτα από δεκατρία χρόνια εμμονικής έρευνας, ο Ρέι βρίσκει ένα στοιχείο που πιστεύει ότι θα εξιχνιάσει την υπόθεση. Κανείς δεν είναι προετοιμασμένος όμως, για τα μυστικά που θα έρθουν στην επιφάνεια και για τις επιπτώσεις που έχει η ανάγκη για εκδίκηση στην ανθρώπινη ψυχή.

Το αμερικάνικο remake της βραβευμένης με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας «Το Μυστικό Στα Μάτια Της» (2009) του Χουάν Χοσέ Καμπανέλα με τον Ρικάρντο Νταρίν.

«Δεσμοί αίματος»

Σε μια απομακρυσμένη κοιλάδα στην Ισλανδία, ο Γκάμι και ο Κίντι, δύο αδέλφια που ζουν δίπλα-δίπλα, μοιράζονται την ίδια γη και έχουν παρόμοιο τρόπο ζωής, έχουν να μιλήσουν 40 χρόνια! Τα πρόβατα που έχουν κληρονομήσει θεωρούνται από τα σημαντικότερα είδη ζώου της περιοχής κι εκείνοι έχουν βραβευθεί πολλές φορές για τα κριάρια τους, που έλκουν μια μακρινή, αρχαία καταγωγή. Όταν μια θανατηφόρα ασθένεια προσβάλει τα πρόβατα του Κίντι και εξαπλώνεται στην περιοχή ως ιός, οι αρχές αποφασίζουν να θανατωθούν όλα τα πρόβατα της κοιλάδας ώστε να σταματήσει εκεί η απειλή. Όμως, αυτή η απόφαση θα αποτελέσει έναν «ξαφνικό θάνατο» για τους κτηνοτρόφους, καθότι αυτή είναι η κύρια πηγή του εισοδήματός τους, με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψουν τη γης τους. Αλλά ο Γκάμι και ο Κίντι δεν εγκαταλείπουν τόσο εύκολο, κι ο καθένας προσπαθεί να αντιμετωπίσει το κακό με τον δικό του τρόπο: ο Κίντι χρησιμοποιώντας το τουφέκι του και ο Γκάμι την ευστροφία του. Καθώς οι αρχές πλησιάζουν τα αδέλφια, εκείνα θα πρέπει να ενωθούν ώστε να σώσουν αυτό το ξεχωριστό είδος προβάτων, που έχουν περάσει σε αυτούς από γενιά σε γενιά, και ως εκ τούτου δεν θα «εξαφανιστούν» και οι ίδιοι.

H ταινία του Γκρίμουρ Χακόναρσον κέρδισε κοινό και κριτικούς στο Φεστιβάλ Καννών 2015, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα, όπου και πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του. Την πανελλήνια πρεμιέρα του έκανε στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας-Χρυσός Αλέξανδρος. Η ισλανδική ταινία της χρονιάς πήρε κι άλλα πρώτα βραβεία σε πολλά φεστιβάλ διεθνώς, όπως της Ζυρίχης, του Χάμπτονς, της Τρανσυλβανίας, του Πάλιτς κ.ά.