«Αγκάθι» για Κίνα- Ιαπωνία τα «Λουλούδια του Πολέμου»

agkathi-gia-kina-iaponia-ta-louloudia-tou-polemou

ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

«Πόλεμος» φαίνεται να έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε Κίνα και Ιαπωνία, με αφορμή την ταινία «The flowers of War» (τα λουλούδια του πολέμου), η οποία ασχολείται με τη πολύνεκρη «σφαγή της Nanjing».

Ο βραβευμένος με Όσκαρ πρωταγωνιστής της ταινίας του Zhang Yimou, Christian Bale, υπερμαχούμενος της επιλογής του δήλωσε ότι η ταινία επιχειρεί να ρίξει φως στο πόσο αβίαστα ο άνθρωπος μπορεί να μεταλλάξει τη συμπεριφορά του σε ζωώδη ή ηρωική όταν βρίσκεται υπό συνθήκες κρίσης.

Οι κριτικοί από την πλευρά τους θεωρούν βέβαια ότι η ταινία είναι αρκετά εθνικιστική και αντί- Ιαπωνική, αν και ο Bale τονίζει ότι δεν πρόκειται για κινεζική προπαγάνδα. « Η ιστορία αναλύει τον άνθρωπο ως οντότητα και την φύση του υπό συνθήκες κρίσης» επισημαίνει, κάνοντας την δική του αντι-κριτική.

Ωστόσο το ζήτημα της αντιπαλότητας Κίνας- Ιαπωνίας δεν αφορά μόνο τη συγκεκριμένη ταινία. Φέτος η Κίνα έχει «ανεβάσει » κινηματογραφικό …πυρετό καθώς οι επίσημες αρχές έχουν δώσει απλόχερα την έγκρισή τους να γυριστούν επικές ταινίες, με budget εκατομμυρίων, γιορτάζοντας με τον τρόπο αυτό διάφορες επετείους, μεταξύ άλλων και τα 90 χρόνια από την ίδρυση του κομμουνιστικού Κόμματος.

Αλλά όσο εμφανές και αν είναι αυτό ο οσκαρικός ηθοποιός από την Ουαλία, θεωρεί ότι η συγκεκριμένη ταινία αφορά σε ένα κομμάτι της ιστορίας, και όποιος το περιγράφει ως προπαγάνδα χάνει την ουσία.

Βέβαια, η υπόθεση που πραγματεύεται η ταινία ήταν αναπόφευκτο να μην προκαλέσει αντιδράσεις καθώς αφορά σε μία από τις τραγικότερες σφαγές της ανθρωπότητας. Γνωστή και ως «ο βιασμός της Nanjing» πρόκειται για ένα από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα της ιαπωνικής εισβολής στην Κίνα, όπου περισσότεροι από 140.000 κινέζοι εκτελέστηκαν. Αν και η σφαγή μετρά περισσότερα από 70 χρόνια, δεν παύει ωστόσο να αποτελεί αγκάθι ακόμη και σήμερα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ηλίου φαεινότερο επομένως, ότι η θεματική μιας τέτοιας ταινίας μόνο απαρατήρητη δεν θα περνούσε. Τα υπόλοιπα στις κινηματογραφικές αίθουσες, με τα «λουλούδια του πολέμου» να προβάλλονται στην Κίνα την Παρασκευή και στις ΗΠΑ στα τέλη του μήνα.