Who is who: Aστον Κούτσερ

who-is-who-aston-koutser

ΤΡΙΤΗ, 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Ο γάμος του με την Ντέμι Μουρ «εκτίναξε» τη φήμη του στα ύψη, το ίδιο και ο χωρισμός του. Ο Άστον Κούτσερ, εκτός από πρωταγωνιστής στις κουτσομπολίστικες εφημερίδες, αυτή την περίοδο πρωταγωνιστεί και στο «New year’s eve», σ’ ένα λαμπερό καστ.

Ο Κρίστοφερ Άστον Κούτσερ γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1978 στην Άιοβα, όπου και μεγάλωσε μαζί με την οικογένειά του. Ο πατέρας του, Λάρι Κούτσερ, εργάτης σε εργοστάσιο και η μητέρα του, Νταϊάν, υπάλληλος σε διαφημιστική εταιρία, πέρασαν συντηρητικές ρωμαιοκαθολικές αρχές στα παιδιά τους, δηλαδή τον μικρό Άστον, τον δίδυμο αδερφό του και τη μεγαλύτερη αδερφή του.

Ο δίδυμος αδερφός του, στον οποίο και έχει μεγάλη αδυναμία, δυστυχώς δεν είχε την ίδια τύχη με τον Άστον, αφού σε μικρή ηλικία αναγκάστηκε να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς, ενώ πάσχει επίσης και από εγκεφαλική παράλυση. Η κατάσταση του αδερφού του εύλογα του δημιουργούσε άγχος και όπως δηλώνει και ο ίδιος, συχνά δεν ήθελε να γυρίσει σπίτι, καθώς φοβόταν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενα κακά νέα. Μάλιστα, παρουσίαζε και αυτοκτονικές τάσεις, ενώ στα 13 προσπάθησε να πηδήξει από το μπαλκόνι ενός νοσοκομείου, με τον πατέρα του να επεμβαίνει εγκαίρως. Στα 16 του τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν οι γονείς του χώρισαν και ο ίδιος ανέπτυξε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, κάνοντας διάρρηξη στο σχολείο του αργά το βράδυ και προσπαθώντας να κλέψει χρήματα – πράξη για την οποία συλλήφθηκε και καταδικάστηκε σε 3 χρόνια επιτήρησης και 180 ώρες κοινωνικής εργασίας. Η εμπειρία αυτή, ο ίδιος αναφέρει ότι από τη μία τον έφερε σε ισορροπία, αλλά από την άλλη του κόστισε την κοπέλα του, την υποτροφία για το Πανεπιστήμιο, ενώ του διατάραξε και την κοινωνική του ζωή.

Πέρα, όμως, από τις δυσάρεστες αυτές καταστάσεις, ο Κούτσερ ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και συγκεκριμένα με το ράγκμπι ως αμυντικός, ενώ επίσης λάμβανε μέρος σε σχολικές παραστάσεις. Το 1996 γράφτηκε στο Πανεπιστήμιο της Άιοβα, όπου σκόπευε να σπουδάσει βιοχημική μηχανική, έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι ίσως κάποτε θα έβρισκε το φάρμακο για τον αδερφό του. Τελικά, όμως, φαίνεται πως τον κέρδισαν το ποτό και τα πάρτι, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να τον διώξουν από το διαμέρισμά του.

Παρ’ όλ’ αυτά δούλευε τα καλοκαίρια για να πληρώσει τα δίδακτρα καθαρίζοντας ακόμη και πατώματα, ενώ δεν ήταν λίγες η φορές που έδινε αίμα για λίγα χρήματα. Μέχρι που κάποιος του πρότεινε να λάβει μέρος σε ένα διαγωνισμό μοντέλων με φρέσκα πρόσωπα, τον οποίο και ο νεαρός, τότε, Κούτσερ κέρδισε, το 1997. Το ένα έφερε τ’ άλλο και παράτησε τις σπουδές του ταξιδεύοντας στη Νέα Υόρκη και δουλεύοντας ως μοντέλο στο Παρίσι και το Μιλάνο, μέχρι που αποφάσισε να εγκατασταθεί στο Λος Άντζελες και να κυνηγήσει μια καριέρα στην υποκριτική.

Η πρώτη του επαφή με το χώρο έγινε όταν πέρασε από οντισιόν για μια σειρά του αμερικάνικου καναλιού NBC, στην οποία, όμως, απέτυχε. Καθώς μάζευε τα πράγματά του να φύγει, του ζήτησαν να διαβάσει ένα ρόλο για μια νέα σειρά του καναλιού, ονόματι «Wind on water» για την οποία τον επέλεξαν, ο ίδιος, όμως, όταν διάβασε το σενάριο δεν δελεάστηκε. Ταυτόχρονα, πέρασε από οντισιόν και για την τηλεοπτική σειρά «That ‘70s show» καταφέρνοντας να πάρει το ρόλο και απ’ ό,τι φαίνεται η τύχη ήταν με το μέρος του, καθώς η σειρά του NBC ακυρώθηκε μετά από δύο επεισόδια, ενώ το «That ‘70s show» συνεχίστηκε μέχρι το 2006.

Το κινηματογραφικό του ντεμπούτο έκανε το 1999 με ένα μικρό ρόλο στην κομεντί «Coming soon», όπου βρέθηκε στο ίδιο καστ με τη Μία Φάροου και το νεαρό τότε Ράιαν Ρέινολντς και κάπως έτσι ξεκινά την καριέρα του στον κινηματογράφο, η οποία μοιάζει να χωρίζεται σε 2 μέρη: στους κωμικούς του ρόλους και στους πιο… περιπετειώδεις.

Η κωμική πλευρά του

Η κομεντί φαίνεται πως του πάει και μετά το ντεμπούτο του συνεχίζει με άλλη μια κομεντί, το «Down to you» (2000) του Κρις Άιζακσον. Την ίδια χρονιά έρχεται και ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος για τον Κούτσερ, με την κωμωδία «Dude, where’s my car», η οποία του φέρνει τις πρώτες υποψηφιότητες για βραβείο από το Mtv, τα Teen Choice και τους Κριτικούς Κινηματογράφου του Λας Βέγκας.

Το 2001 του επιφυλάσσει μια εμφάνιση στην επιτυχημένη, αμερικάνικη, κωμική σειρά «Just shoot me!», ενώ και την επόμενη χρονιά, άλλη μια κωμική σειρά («Grounded for life») τον περιμένει στα πλατό της, όπου εμφανίζεται σε ένα επεισόδιο.

H συνέχεια παραμένει κωμική για το κοινό, αλλά ίσως όχι και τόσο για τον ίδιο, αφού με τις 2 επόμενες κομεντί (το «Just married» με την Μπρίτανι Μέρφι και το «My boss’s daughter» με την Τάρα Ράιντ) βρίσκεται υποψήφιος για… Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου ηθοποιού.

Παρ’ όλο, όμως, που η καριέρα του δεν μοιάζει να έχει απογειωθεί, στην προσωπική του ζωή είναι πανευτυχής, αφού βρίσκει τον έρωτα στα μάτια της κατά 16 χρόνια μεγαλύτερής του, Ντέμι Μουρ. Το ζευγάρι γίνεται εξώφυλλο σε όλα τα κουτσομπολίστικα περιοδικά και εφημερίδες παγκοσμίως και παρ’ όλο που πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για κάτι εφήμερο, οι δυο τους παντρεύτηκαν το 2005, με τον Κούτσερ σε ηλικία 27 ετών να γίνεται… πατέρας των 3 κοριτσιών της Μουρ – η μεγαλύτερη εκ των οποίων είναι μόλις 10 χρόνια μικρότερη του Κούτσερ.

Ο γάμος τους γίνεται με 150 στενούς τους φίλους – ανάμεσά τους και ο Μπρους Γουίλις, πρώην άντρας της Μουρ- δυστυχώς, όμως, άλλο ένα από τα αξιοζήλευτα και αγαπημένα ζευγάρια του Χόλιγουντ φτάνει στο χωρισμό, έξι χρόνια αργότερα, αφού η Ντέμι Μουρ ανακοίνωσε το φετινό Νοέμβρη ότι θα κάνει αίτηση διαζυγίου.

Στο μεταξύ, ο Κούτσερ συνεχίζει να «χτίζει» την καριέρα του στο Χόλιγουντ ως… βασιλιάς των κομεντί. Στο «Guess who» (2005) συναντά τον Μπέρνι Μακ σε ρόλο… πεθερού, με το box office να γεμίζει με 100 εκατομμύρια δολάρια και λίγο αργότερα συμπρωταγωνιστεί με την Αμάντα Πιτ στο «A lot like love», κερδίζοντας βραβείο Teen Choice.

Ο διάσημος ηθοποιός ασχολείται επίσης πολύ και με την τηλεόραση, παρουσιάζοντας μάλιστα μια επιτυχημένη εκπομπή στο Mtv στην οποία είναι και παραγωγός, το «Punk’d», στήνοντας φάρσες με κρυμμένες κάμερες σε διάφορους διάσημους (μερικά από τα… θύματά του ο Τζάστιν Τίμπερλεϊκ, η Μπιγιονσέ, ο Κάνιε Γουέστ κ.ά.). Η εκπομπή ήταν ιδέας δικής του και του Τζέισον Γκόλντμπεργκ, ξεκίνησε το 2003 και συνεχίζεται για ένατη σεζόν, ενώ έχει γίνει ο… φόβος και ο τρόμος όλων των celebrities.

Ο κινηματογράφος, όμως, αποτελεί σταθερή αξία γι’ αυτόν, στον οποίο και συνεχίζει τα βήματά του. Το 2008 πρωταγωνιστεί στο πλευρό της Κάμερον Ντίαζ με την οποία παντρεύεται… κατά λάθος στο Λας Βέγκας στην κομεντί «What happens in Vegas» που σημειώνει εμπορική επιτυχία φτάνοντας τα 220 εκατομμύρια σε εισπράξεις, ενώ το 2010 βρίσκεται με πληθώρα άλλων διάσημων ηθοποιών (Τζούλια Ρόμπερτς, Αν Χάθαγουεϊ, Τζέιμι Φοξ, Τζέσικα Άλμπα, Μπράντλεϊ Κούπερ, Τζένιφερ Γκάρνερ κ.ά.) στην κομεντί με θέμα τον Άγιο Βαλεντίνο, «Valentine’s day», του Γκάρι Μάρσαλ. Η ταινία μπορεί να πηγαίνει πολύ καλά εμπορικά, οι κριτικές, όμως, είναι ευρέως αρνητικές και ο Κούτσερ κερδίζει Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου ηθοποιού για το ρόλο του ως… αθεράπευτα ρομαντικός.

Το 2010 βρίσκεται στο πλευρό της Κάθριν Χέιγκλ στην κομεντί «Killers» (όπου είναι και παραγωγός), η οποία μπλέκει και λίγη δράση στην πλοκή της, το Χρυσό Βατόμουρο, όμως, έρχεται ξανά στα χέρια του. Φέτος συνάντησε τη Νάταλι Πόρτμαν στα πλατό του «Μόνο το σεξ δεν φτάνει» του Άιβαν Ράιτμαν, το οποίο έφτασε τα 147 εκατομμύρια σε εισπράξεις, ενώ αυτή την περίοδο η τελευταία του ταινία, «New year’s eve», με θέμα τις ιστορίες ζευγαριών στην πρωτοχρονιάτικη Νέα Υόρκη προβάλλεται στη μεγάλη οθόνη, ενόψει εορτών. Στο πλευρό του πολλοί και διάφοροι, όπως Μισέλ Φάιφερ, Τζέσικα Μπίελ, Χάλι Μπέρι, Σάρα Τζέσικα Πάρκερ κ.ά.

Επιτυχία σημειώνει επίσης και η κωμική σειρά «Two and a half men», στην οποία πρωταγωνιστούσε μέχρι και τις αρχές του 2011 ο Τσάρλι Σιν, του οποίου τη θέση πήρε ο Άστον Κούτσερ για την ένατη σεζόν της σειράς, έχοντας υπογράψει συμβόλαιο ενός χρόνου, το οποίο πιστεύεται πως είναι αξίας… 20 εκατομμυρίων.

Η σοβαρή πλευρά του

Πέρα από τις κομεντί, ο Κούτσερ πρωταγωνίστησε και σε διάφορες ταινίες με πιο περιπετειώδη χροιά, όπως το γουέστερν «Texas Rangers» του Στιβ Μάινερ το 2001, το οποίο δεν πήγε καθόλου καλά ούτε εμπορικά, ούτε καλλιτεχνικά.

Το 2004 πρωταγωνιστεί στην ταινία μυστηρίου «The butterfly effect», όπου έχει μια ευκαιρία παραπάνω να αποδείξει το ταλέντο του σε ένα πιο δραματικό ρόλο, κάνοντας ταξίδια στο παρελθόν και αλλάζοντας το μέλλον. Οι κριτικοί μπορεί να είναι διχασμένοι απέναντί του, αλλά το κοινό φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά τη μεταφυσική διάσταση της ταινίας, με τα ταμεία να φτάνουν σχεδόν τα 100 εκατομμύρια σε εισπράξεις.

Δύο χρόνια αργότερα βρίσκεται στα πλατό της δραματικής ταινίας «Bobby», σεναρίου και σκηνοθεσίας Εμίλιο Εστεβέζ, σε μια ταινία για τον πυροβολισμό του γερουσιαστή Ρόμπερτ Φ. Κένεντι, προβάλλοντας τις ώρες που προηγήθηκαν του πυροβολισμού μέσα από φανταστικές ιστορίες. Στα πλατό βρίσκεται και η σύζυγός του, Ντέμι Μουρ, με την οποία, όμως, δεν γυρίζει καμία σκηνή μαζί. Μέσα στο 2006 βρίσκεται και συμπρωταγωνιστής με τον Κέβιν Κόστνερ στην ταινία δράσης «The guardian» του Άντριου Ντέιβις λαμβάνοντας μέτριες κριτικές, ενώ το 2009 σκηνοθετείται από τον Ντέιβιντ Χολάντερ σε ένα πιο δραματικό ρόλο ενός παλαιστή, ο οποίος παρατάει την εθνική ομάδα για να συμπαρασταθεί στη μητέρα του (Κάθι Μπέιτς) μετά το βίαιο θάνατο της αδερφής του. Η Μισέλ Φάιφερ πρωταγωνιστεί στο ρόλο της γυναίκας την οποία η ζωή θα φέρει κοντά στον Γουόλτερ (Κούτσερ). Παρ’ όλο που η ταινία δεν σημειώνει καμία ιδιαίτερη επιτυχία, ο Κούτσερ έχει άλλη μια ευκαιρία να δοκιμάσει τις δυνάμεις του εκτός κομεντί.

Η ζωή του χωρίς φώτα

Η υποκριτική σίγουρα είναι σημαντική για τον Αμερικανό ηθοποιό, παρ’ όλ’ αυτά δεν αποτελεί τη μοναδική του δραστηριότητα. Αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό του πνεύμα, έχει επενδύσει σε ένα ιταλικό κι ένα γιαπωνέζικο εστιατόριο στην Ατλάντα, το Λος Άντζελες και τη Νέα Υόρκη, ενώ ταυτόχρονα και ο αθλητισμός παίζει μεγάλο ρόλο στη ζωή του – το 2008, μάλιστα, υπήρξε βοηθός προπονητή φοιτητικής ομάδας ποδοσφαίρου του Χάρβαρντ-Γουέστ Λέικ στο Λος Άντζελες.

Το 2007 υπήρξε διευθυντής δημιουργικού μιας αμερικανικής εταιρίας τηλεπικοινωνιών, ενώ μαζί με το φίλο του Τζέισον Γκόλντμπεργκ έχει ιδρύσει την εταιρία παραγωγής Katalyst Media, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Από το πρόγραμμά του δεν λείπει και η φιλανθρωπική δραστηριότητα, αφού μαζί με τη Ντέμι Μουρ δημιούργησαν το «The Demi and Ashton Foundation» με στόχο την πάταξη της παιδικής δουλείας και κακοποίησης ανά τον κόσμο, ενώ το λιγοστό ελεύθερό του χρόνο φαίνεται πως τον περνάει στο Twitter. Το 2006 ήταν ο πρώτος χρήστης που συγκέντρωσε πάνω από 1 εκατομμύριο followers, ενώ μέσω του λογαριασμού του κάνει διάφορες ανακοινώσεις, φιλανθρωπικού και μη περιεχομένου.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Coming soon» (1999), «Down to you» (2000), «Reindeer games» (2000), «Dude, where’s my car?» (2000), «Texas rangers» (2001), «Just married» (2003), «My boss’s daughter» (2003), «The butterfly effect» (2004), «Guess who» (2005), «A lot like love» (2005), «Bobby» (2006), «The guardian» (2006), «What happens in Vegas» (2008), «Spread» (2009), «Personal effects» (2009), «Valentine’s day» (2010), «Killers» (2010), «No strings attached» (2011), «New year’s eve» (2011).