Στο «Girls» τα κορίτσια γίνονται γυναίκες

girls
ΤΡΙΤΗ, 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Η σειρά του HBO επέστρεψε για την πέμπτη σεζόν της και είναι έτοιμη να κάνει το μεγάλο βήμα προς την ωρίμανση.

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρεμιέρα του «Girls», όταν η Λένα Ντάναμ μας συστήθηκε ως νέα δημιουργός και έγινε από τα πιο πολυσυζητημένα πρόσωπα της τηλεόρασης. Η σειρά παρακολουθεί τη ζωή τεσσάρων νέων γυναικών, καθώς περνούν τα 20s τους στις hip γειτονιές της Νέας Υόρκης. Αρκετοί ήταν αυτοί που βρήκαν σε αυτό τη φωνή μιας γενιάς (ή μια φωνή μιας γενιάς) και έμειναν να ακολουθούν πιστά το όραμα της Ντάναμ, ενώ ακόμη περισσότεροι το βρήκαν υποκριτικό, ξιπασμένο και ναρκισσιστικό, αν και για κάποιο λόγο και αυτοί έμειναν στη σειρά με τη λογική του hate watching. Και κάπως έτσι, φτάσαμε στην πέμπτη και προτελευταία σεζόν, την οποία αν και δεν περιμέναμε εναγωνίως, με ευχαρίστηση θα κάτσουμε να την παρακολουθήσουμε.

Αυτό που έχει αλλάξει στο «Girls» σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν είναι ότι πλέον διαθέτει έναν σταρ στο καστ. Ο λόγος για τον Άνταμ Ντράιβερ, ο οποίος έγινε ευρέως γνωστός στο ρόλο του Κάιλο Ρεν από τη νέα ταινία του «Πόλεμου των άστρων». Η σειρά ξεκίνησε ως μια παρέα άγνωστων στον πολύ κόσμο ηθοποιών, αλλά η πορεία του Ντράιβερ ήταν (δικαίως) σημαντικότερη από των υπολοίπων και πλέον θεωρείται ένα καυτό όνομα. Το πώς θα διαχειριστεί η Ντάναμ το χαρακτήρα του σε αυτή τη σεζόν μένει να το δούμε, ας μιλήσουμε όμως πρώτα για την πρεμιέρα.

Στο πρώτο επεισόδιο της πέμπτης σεζόν του «Girls» λοιπόν βλέπουμε τα κορίτσια να γίνονται σιγά-σιγά γυναίκες. Το setting είναι ένας γάμος στην εξοχή και αυτοί που παντρεύονται είναι η Μάρνι και ο Ντέσι. Φυσικά εκεί βρίσκονται όλοι. Η Χάνα είναι ακόμη μαζί με τον Φραν, η Σοσάνα γύρισε από την Ιαπωνία και μοιάζει ακόμη περισσότερο με καρτούν και η συνήθως ατίθαση Τζέσα μοιάζει η πιο λογική της παρέας, ενώ η ατμόσφαιρα ανάμεσα σε αυτήν και τον Άνταμ είναι ηλεκτρισμένη. Η πιο ενδιαφέρουσα παρουσία είναι αυτή του Ρέι. Στο τέλος της τέταρτης σεζόν είχε δηλώσει στον Ντέσι ότι τον μισεί και δε θα είναι ποτέ αρκετά καλός για την Μάρνι, ωστόσο βρίσκεται στο γάμο τους και είναι αυτός που συνεφέρνει τον Ντέσι όταν παθαίνει κλονισμό στην ιδέα του γάμου και προσπαθεί να τον αποφύγει.

Όλο το επεισόδιο περιστρέφεται γύρω από την προετοιμασία του γάμου, με τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι τέσσερις πρωταγωνίστριες να είναι κατά βάση αν το βάψιμό τους είναι υπερβολικό ή όχι και αν το χτένισμά τους είναι πρέπον για την περίσταση. Πίσω από αυτά βέβαια κρύβεται κάτι άλλο και είναι το σημαντικότερο και πιο στέρεο βήμα προς την ενηλικίωση. Εδώ και τέσσερις σεζόν βλέπουμε τους χαρακτήρες να προσπαθούν να αποφύγουν ο,τιδήποτε έχει σχέση με την ενήλικη ζωή, προσπαθώντας να παρατείνουν όσο περισσότερο μπορούν την ανεμελιά και την έλλειψη ευθυνών. Φυσικά είναι νέοι και αν δε ζήσουν έξαλλες καταστάσεις στα 20s τους τότε πότε θα το κάνουν, αλλά είναι εμφανές ότι ούτε ξέρουν και ούτε θέλουν να μάθουν πώς είναι να είσαι ενήλικας. Για αυτό το λόγο, ως πρεμιέρα είναι μια πολύ σημαντική δήλωση εκ μέρους της Ντάναμ για το πώς θα κατευθυνθεί η προτελευταία σεζόν της σειράς, χτίζοντας το δρόμο προς το φινάλε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο από τα κορίτσια παντρεύεται. Είχαμε δει την Τζέσα να πραγματοποιεί έναν συντριπτικά αποτυχημένο γάμο, αλλά έμοιαζε περισσότερο επιπόλαιος και όχι σαν ώριμη και συνειδητοποιημένη μετάβαση προς την ενήλικη ζωή όπως φαίνεται ως ένα βαθμό αυτός της Μάρνι. Δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν, αυτή η αλλαγή τόνου είναι πάντως ευπρόσδεκτη και δείχνει πως όλοι οι χαρακτήρες έχουν διανύσει αρκετό δρόμο ως εδώ. Φυσικά ο καθένας έχει τα κουσούρια του και όπως αποδεικνύει το τελευταίο όμορφο πλάνο (η Ντάναμ σκηνοθέτησε η ίδια το επεισόδιο), τα κορίτσια θα παραμείνουν κατά βάθος κορίτσια, αλλά πλέον πρέπει να μάθουν πώς να είναι και γυναίκες και κάτι μας λέει ότι μας περιμένει μια πολύ καλή διαδρομή. Εμείς θα είμαστε εδώ να το διαπιστώσουμε.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]