Αντιπολεμική κραυγή στη δίνη του πολέμου

antipolemiki-kraugi-sti-dini-tou-polemou

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Με φόντο τον εμφύλιο πόλεμο στο Τσαντ, ο σκηνοθέτης Μωχάμετ Σάλεχ Χαρούν, παρουσιάζει μια βαθιά ανθρώπινη ιστορία στην «Κραυγή ενός ανθρώπου».

«Η Κραυγή ενός ανθρώπου»

Ο πόλεμος είναι για τον Χαρούν κινητήριος δύναμη έμπνευσης στην ταινία, χωρίς ωστόσο να επικεντρώνεται σε εξωγενείς πολιτικούς παράγοντες μεταξύ ανταρτών και κυβερνητικών στο Τσαντ. Βασικός πυρήνας είναι ο εσωτερικός πόλεμος που έχει να αντιμετωπίσει ο πρωταγωνιστής του και τα βαθιά διλήμματα ενός ανθρώπου που «ουρλιάζει απέναντι στη σιωπή του Θεού» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ιδέα για την ταινία ήρθε το 2006, στα γυρίσματα της «Εποχής ξηρασίας». Στις 13 Απριλίου οι αντάρτες μπήκαν στην Τζαμένα, την πρωτεύουσα του Τσαντ, ενώ ο Χαρούν κινηματογραφούσε, και το γύρισμα σταμάτησε. Το συνεργείο, μαζί με τον πρωταγωνιστή της ταινίας που έκλεινε εκείνη τη μέρα τα 18 του χρόνια, παγιδεύτηκε στην έρημο χωρίς να έχει καμία δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο. Το γεγονός αυτό ενέπνευσε τον Χαρούν, ο οποίος θέλησε να συλλάβει κινηματογραφικά το συναίσθημα που ένιωσε το συνεργείο ζώντας αυτή την εμπειρία. Ο τίτλος δε, «η κραυγή ενός ανθρώπου» προήλθε από μια αναφορά στην ποιητική συλλογή «Return to My Native Land» του Aimé Césaire.

Η ταινία έχει ήδη αποσπάσει βραβεία και τιμητικές διακρίσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά ο σκηνοθέτης της επικεντρώνει το ενδιαφέρον του αλλού. «Οι πατεράδες πιθανότατα υποθηκεύουν το μέλλον των επόμενων γενιών. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Αφρική. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη – αν για παράδειγμα εξετάσετε το παγκόσμιο οικοσύστημα τότε είναι ξεκάθαρο ότι οι γενιές μας έχουν καταστρέψει τον πλανήτη για εκείνους που ακολουθούν» υπογραμμίζει αναζητώντας απαντήσεις σε ερωτήματα καίρια, που τείνουν ωστόσο να γίνουν γραφικά.

Λίγα λόγια για την υπόθεση

Ο Άνταμ, ένας 60χρονος πρώην πρωταθλητής κολύμβησης, αναγκάζεται να αφήσει τη θέση του ως υπεύθυνος πισίνας ενός πολυτελούς ξενοδοχείου, λόγω ηλικίας, όταν αυτό πωλείται σε Κινέζους επιχειρηματίες. Η νέα κατάσταση τον καταβάλλει θεωρώντας ότι έτσι ξεπέφτει κοινωνικά, και ουσιαστικά «παροπλίζεται» πρόωρα. Την ίδια στιγμή η χώρα του, το Τσαντ, βρίσκεται στο έλεος του εμφύλιου πολέμου αφού οι ένοπλοι αντάρτες απειλούν να καταλάβουν την εξουσία. Η κυβέρνηση κάνει έκκληση στο λαό για να αντιμετωπίσει την κρίση και στο πλαίσιο αυτό θέτουν στον Άνταμ ένα δίλημμα. Ή χρήματα ή έναν μάχιμο ηλικιακά συγγενή του για να πολεμήσει εναντίον των ένοπλων ανταρτών. Αλλά ο Άνταμ δεν έχει χρήματα παρά μόνο τον γιό του...

Πρωταγωνιστούν: Youssouf Djaoro, Dioucοunda Koma, Émile Abossolo M’Bo, Hadje Fatime N'Goua, Marius Yelolo, Djénéba Koné, Heling Li, Rémadji Adèle Ngaradoumbaye, John Mbaiedoum. Η ταινία προβάλλεται από την Αma Films.