Βάζουμε σε σειρά τους χαρακτήρες από την «Ζήνα»

xena
ΠΕΜΠΤΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Η αγαπημένη σειρά των 90s, «Ζήνα, η πριγκίπισσα του πολέμου» επανέρχεται και εμείς επιστρέφουμε στα παλιά επεισόδια, αξιολογώντας τους χαρακτήρες με τους οποίους μεγαλώσαμε.

Μέσα στο χαμό των αναβιώσεων παλαιότερων σειρών που υπήρξαν κάποτε μόδα αλλά θέλουν να ζήσουν και τη χρυσή εποχή της τηλεόρασης προστέθηκε και η αγαπημένη μας «Ζήνα, η πριγκίπισσα του πολέμου». Η σειρά που διήρκησε από το 1995 έως το 2001 και που μέσω της συχνότητας του Star έκανε πιο διασκεδαστικά τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου επανέρχεται στο NBC και υπάρχει μια σημαντική παράμετρος.

Το ότι υπήρχε μια υποδόρια ερωτική έλξη ανάμεσα στην Ζήνα και τη φίλη της, Γαβριέλλα είναι κάτι που το καταλάβαινε ο οποιοσδήποτε. Άλλωστε και στο τελευταίο επεισόδιο υπήρχε ένα φιλί τους, δίνοντας κατά κάποιον τρόπο στο κοινό αυτό που ήθελε. Τώρα λοιπόν η σχέση τους θα πάει ένα βήμα πιο πέρα, αφού η Ζήνα θα είναι ανοιχτά ομοφυλόφιλη, με το πρωταγωνιστικό δίδυμο να λειτουργεί ως ζευγάρι.

Φυσικά ποτέ η σειρά δεν ξεχώρισε για την ποιότητά της και μαζί με τον «Ηρακλή» του Κέβιν Σόρμπο (άλλωστε η «Ζήνα» αποτέλεσε spin-off του «Ηρακλή») δημιούργησε ένα καλτ ντουέτο που όρισε μια τηλεοπτική εποχή. Με αφορμή λοιπόν αυτή την επιστροφή και ενώ δεν είναι καθόλου σαφές αν η 47χρονη πλέον Λούσι Λόουλες θα επιστρέψει για να φορέσει ξανά τη στολή της Ζήνας, ας γυρίσουμε σε αυτή την αθώα τηλεοπτική εποχή, αξιολογώντας τους χαρακτήρες της σειράς, από αυτόν με το λιγότερο ενδιαφέρον έως τον καλύτερο.

10) Έφινυ (Ντανιέλ Κόρμακ)

Η βασίλισσα των Αμαζόνων είναι από τα πρόσωπα που εμφανίστηκαν αρκετές φορές στις πρώτες σεζόν της σειράς. Αντικαταστάτρια της Γαβριέλλας όσο αυτή βρισκόταν σε ταξίδια με την Ζήνα και σύζυγος ενός Κενταύρου, με τον οποίο έκανε ένα γιο που τον ονόμασε Ζήνωνα για χάρη της Ζήνας. Το τέλος της θα έρθει από το χέρι του Βρούτου.

9) Αφροδίτη (Αλεξάντρα Τάιντινγκς)

Αφού η σειρά δεν μπορούσε να κλείσει την Πάμελα Άντερσον, η οποία τότε μεσουρανούσε στο «Baywatch», η Αλεξάντρα Τάιντινγκς ήταν ό,τι έπρεπε ως δεύτερη επιλογή για να υποδυθεί τη θεά του έρωτα. Κάπως έτσι μπορεί να περιγραφεί το κάστινγκ της Αφροδίτης, η οποία προσιδιάζει ακριβώς το πρότυπο ομορφιάς της εποχής. Βέβαια η Τάιντινγκς ταίριαξε μια χαρά και είχε την τσαχπινιά που χρειαζόταν ο ρόλος, δένοντας μια χαρά με την Ζήνα και την Γαβριέλλα.

8) Ιούλιος Καίσαρας (Καρλ Ούρμπαν)

Έχουμε πει πόσο αγαπάμε τον Καρλ Ούρμπαν; Αν δε μας πιστεύετε, δείτε το «Dredd» και θα καταλάβετε. Εδώ υποδήθηκε τον Ιούλιο Καίσαρα και μπορούμε να πούμε πως αυτή ήταν μια από τις πιο εύστοχες επιλογές κάστινγκ της σειράς που τη θυμόμαστε παρά το σχετικά μικρό πέρασμα του χαρακτήρα.

7) Άλτι (Κλερ Στάνσφιλντ)

Από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα στις τελευταίες σεζόν της σειράς, η Άλτι έφερε την Ζήνα πιο κοντά προς τη σκοτεινή πλευρά της. Η Σαμάνος του Σκότους αποδείχθηκε δυνατή αντίπαλος για την Ζήνα, παίζοντας με το μυαλό της και ακόμη και όταν τη σκότωσε, το πνεύμα της συνέχισε να τη στοιχειώνει.

6) Τζόξερ (Τεντ Ράιμι)

Η κωμική νότα της σειράς, ο Τζόξερ είναι ο καλύτερος φίλος της Ζήνας και της Γαβριέλλας. Είναι ερωτευμένος με τη δεύτερη, ποτέ όμως δεν καταφέρνει κάτι περισσότερο από το να μείνει στο πλατωνικό επίπεδο. Θέλει να γίνει δεινός πολεμιστής, ακολουθώντας τα χνάρια της οικογένειάς του, είναι όμως πολύ… άκακος για να πετύχει κάτι τέτοιο. Ο Τεντ Ράιμι ήταν η κατάλληλη φιγούρα για το ρόλο, χαρίζοντάς μας ουκ ολίγες… εμβληματικές στιγμές της σειράς.

5) Άρης (Κέβιν Σμιθ)

Ο θεός του πολέμου είχε κυρίαρχο ρόλο στη «Ζήνα». Όντας ένας από τους σημαντικότερους χαρακτήρες του «Ηρακλή», δεν είχε κανένα πρόβλημα να δέσει και με το πρωταγωνιστικό δίδυμο της Ζήνας με την Γαβριέλλα, οι οποίες του έθεσαν πολλά εμπόδια στα πανούργα σχέδιά του, χωρίς να διστάζουν να τον βοηθήσουν όταν δεν μπορούσαν να κάνουν διαφορετικά. Η αγάπη του για την Ζήνα όρισε την παρουσία του στη σειρά και όσο και αν πιστεύουμε ότι θα ήταν ταιριαστό ζευγάρι, αυτός ο έρωτας ποτέ δεν ευοδώθηκε από την πλευρά της Ζήνας. Φυσικά όλα αυτά οφείλονται στον Κέβιν Σμιθ, ο οποίος δεν πρόλαβε να εξαργυρώσει την επιτυχία της σειρά, αφού βρήκε τραγικό θάνατο το 2002 στα γυρίσματα μιας ταινίας.

4) Καλλιστώ (Χάντσον Λικ)

Από τους σημαντικότερους χαρακτήρες της σειράς και ένας από τους λόγους που η η δεύτερη και η Τρίτη σεζόν της «Ζήνας» ήταν και οι πιο ενδιαφέρουσες. Η Καλλιστώ έχει ένα μακρύ παρελθόν με την Ζήνα, όταν ο στρατός της έκαψε το χωριό της και τους γονείς της. Για αυτό το λόγο αναζητά εκδίκηση και φτάνει μέχρι το σημείο να καταστεί αθάνατη για να πετύχει το σκοπό της. Τελικά η Ζήνα θα τη σκοτώσει στο τέλος της τρίτης σεζόν, αν και στη συνέχεια θα επανέλκθει με διάφορες μορφές που προσπαθούν να χαλάσουν την υστεροφημία της, χωρίς ευτυχώς να το καταφέρνουν, κυρίως λόγω της απολαυστικής Χάντσον Λικ. Συνδυάζει την ημίτρελη φύση της Καλλιστώ με ένα πέπλο μυστηρίου, ενώ παράλληλα είναι ακαταμάχητα σέξι. Ξεκάθαρα ό,τι καλύτερο είχε ποτέ η σειρά σε villain.

3) Γαβριέλλα (Ρενέ Ο’Κόνορ)

Ο χαρακτήρας με τη μεγαλύτερη εξέλιξη στη σειρά. Η Γαβριέλλα ξεκινά από ένα νεαρό κορίτσι που τυχαίνει να βρεθεί στο κατάλληλο μέρος την κατάλληλη στιγμή και να σώσει τη ζωή της Ζήνας και έπειτα την ακολουθεί στις περιπέτειές της και στο τέλος γίνεται εξίσου φονική μηχανή. Η Ρενέ Ο’ Κόνορ ήρθε και έδεσε με την Λούσι Λόουλες και η χημεία των δύο ήταν η κινητήρια δύναμη που κράτησε τη σειρά από την αρχή ως το τέλος της και όπως φαίνεται και στα νέα επεισόδια.

2) Αυτόλυκος (Μπρους Κάμπελ)

Ο Μπρους Κάμπελ είναι θρυλική καλτ φυσιογνωμία, καταρχάς για το ρόλο του Ας στο franchise του «Evil Dead», αλλά και για τη συμμετοχή του σε διάφορα b-movies των 80s. Για αυτό το λόγο ο Αυτόλυκος ήταν από τους χαρακτήρες που δε δυσκολευτήκαμε καθόλου να αγαπήσουμε τόσο στην παρουσία του στον «Ηρακλή» όσο και στη «Ζήνα». Είναι ο βασιλιάς των κλεφτών και το καυστικό του χιούμορ όπως και η έλλειψη της αίσθησης κινδύνου τον κάνουν έναν από τους λόγους που περάσαμε τόσα μεσημέρια μπροστά από την τηλεόραση. Η σχέση του με την Ζήνα δεν ήταν ποτέ της εμπιστοσύνης, αλλά αυτή ήταν και η μαγεία της.

1) Ζήνα (Λούσι Λόουλες)

Η Λούσι Λόουλες γεννήθηκε για αυτό το ρόλο. Αν ο Ηρακλής του Κέβιν Σόρμπο αρέσκεται σε ένα μεγάλο βαθμό στον «καννιβαλισμό» και το ακραία καλτ, η Ζήνα ήταν αληθινά badass και δημιούργησε ένα ισχυρό γυναικείο πρότυπο για τα κορίτσια που μεγάλωσαν στα 90s. Είναι δύσκολο να φανταστούμε άλλη ηθοποιό σε αυτό το ρόλο και αν θέλετε να δείτε την Λόουλες σε ανάλογες περιπέτειες, το «Spartacus» σας περιμένει να το αρχίσετε.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]