Who is who: Ανέτ Μπένινγκ

who-is-who-anet-mpeningk

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Η Ανέτ Μπένινγκ διακρίνεται για την όμορφη σκηνική παρουσία της, αλλά και τη γαλήνη που αποπνέει. Μπορεί η ερμηνεία της να μαγέψει τους πάντες, «εξαφανίζοντας» τους υπόλοιπους ηθοποιούς, αλλά οι επιλογές της μερικές φορές την οδηγούν να συμμετέχει σε μέτριες παραγωγές.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1958 στην πόλη Τοπέκα του Κάνσας και είναι η μικρότερη σε ηλικία από τα τέσσερα παιδιά του Άρνετ Γκραντ Μπένινγκ και της Σίρλεϊ Μπένινγκ. Το 1959 μετακόμισαν στη Γουίτσιτα του Κάνσας και το 1965 εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στο Σαν Ντιέγκο, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα της.

Το γνωστό... μικρόβιο της υποκριτικής δεν άργησε να εκδηλωθεί στη μικρή Ανέτ και ήδη στη σχολική παράσταση του γυμνασίου ήταν η πρωταγωνίστρια στη «Μελωδία της Ευτυχίας». Στην περίοδο των σπουδών της, ανάμεσα σε άλλα, υποδύθηκε τη λαίδη Μάκβεθ στην παράσταση «Μάκβεθ» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ. Η Μπένινγκ φοίτησε στο κολέγιο San Diego Mesa και ολοκλήρωσε τις σπουδές στο θέατρο στο Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο.

Όταν αποφοίτησε, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για αναζήτηση ευκαιριών και χωρίς να χάνει χρόνο συμμετείχε στην off-Broadway παράσταση «Coastal Disturbances» (1987) της Τίνα Χάου. Το ταλέντο της φάνηκε αμέσως κι εκτός από τις πολύ θετικές κριτικές, κέρδισε υποψηφιότητα για βραβείο Tony. Οι θεατρικές της εμφανίσεις στέφονταν με επιτυχία, ενώ ακολούθησαν ρόλοι σε κάποιες τηλεοπτικές σειρές. Το ντεμπούτο της στη μεγάλη οθόνη έγινε το 1988 στην ταινία «The Great Outdoors», στην οποία η Ανέτ είχε ένα μικρό ρόλο σαν σύζυγος του Νταν Ακρόυντ.

Ο δρόμος προς την αναγνώριση

Την επόμενη χρονιά, έρχεται ο δεύτερος κινηματογραφικός και πρώτος πρωταγωνιστικός της ρόλος, υποδυόμενη τη Μαρκησία Ντε Μαρτέλ, στην ταινία του Μίλος Φόρμαν «Valmont» (1989), η οποία βασίστηκε στο βιβλίο του Σαντερλό ντε Λακλό «Les Liaisons Dangereuses». Δυστυχώς, όμως, η κινηματογραφική παραγωγή δεν είχε μεγάλη απήχηση.

Δεν συνέβη το ίδιο, όμως, με τη διασκεδαστική ταινία του Στίβεν Φρίαρς, «Οι κλέφτες» το 1990, εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Τζιμ Τόμπσον. Όλα τα βλέμματα στράφηκαν πάνω στην Ανέτ, η οποία συμπρωταγωνίστησε με την Αντζέλικα Χιούστον και τον Τζον Κιούτζακ. Η ερμηνεία της μάγεψε κριτικούς και κοινό, ενώ προτάθηκε για πρώτη φορά από την Ακαδημία των Όσκαρ.

Αποτέλεσμα της εκπληκτικής της εμφάνισης, ήταν ο ρόλος της, την επόμενη χρονιά, ως Βιρτζίνια Χιλ, καυτή στάρλετ του Χόλιγουντ, την οποία ερωτεύεται ο γκάνγκστερ Μπάγκσι Σίγκελ, τον οποίο υποδύθηκε ο Γουόρεν Μπίτι στη δραματική ταινία «Bugsy», στης οποίας την παραγωγή συμμετείχε και ο ίδιος. Η ιστορία που διαδραματίστηκε στο Λας Βέγκας, κέρδισε 2 Όσκαρ, οι κριτικοί, όμως, διχάστηκαν, καθώς στην ταινία δεν γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο βεβαρημένο ιστορικό του Μπάγκσι, το οποίο περιείχε τόσο βιασμό, όσο και φόνο.

Το κινηματογραφικό ζευγάρι ερωτεύτηκε στα γυρίσματα, η Μπένινγκ (η οποία έλαβε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της) έμεινε έγκυος και η σχέση τους κατέληξε σε γάμο, ένα χρόνο αργότερα. Αυτός ήταν ο δεύτερος γάμος της Ανέτ, η οποία είχε χωρίσει το σύζυγό της από το 1986, αλλά πήρε διαζύγιο το 1991. Με τον Γουόρεν Μπίτι έχει αποκτήσει τέσσερα παιδιά.

Εν τω μεταξύ, η Μπένινγκ θα μεταμορφωνόταν σε αγριόγατα για το ρόλο της Κάτγουμαν στο σίκουελ «Ο Μπάτμαν επιστρέφει» (1992), αλλά η εγκυμοσύνη της δεν της επέτρεψε να αναλάβει τα καθήκοντά της και τη θέση της πήρε η Μισέλ Φάιφερ.

Αγάπη είναι...

Το ερωτευμένο ζευγάρι συναντήθηκε και πάλι στο πλατό το 1994 για την ταινία «Ένας μεγάλος έρωτας», επανεκτέλεση της ταινίας του 1939 «Ο Πόνος της Αγάπης», με την πρόσφατη εκδοχή να καταλήγει σε εμπορική αποτυχία. Ωστόσο, αποζημιώθηκε άμεσα από την επόμενή της δουλειά, όπου υποδύθηκε τη Βασίλισσα Ελισάβετ στην υπερπαραγωγή του 1995 «Ριχάρδος ο Τρίτος», από το έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

Ένας από τους πιο σημαντικούς ρόλους της Ανέτ που την έφερε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα, ήταν το 1995 στη ρομαντική κομεντί «The American President» του Ρομπ Ράινερ, μαζί με τον Μάικλ Ντάγκλας και τον Μάρτιν Σιν, ενώ ανάμεσα σε πολλά αστέρια του Χόλιγουντ συμμετείχε στην ταινία επιστημονικής φαντασίας του Τιμ Μπάρτον «Mars Attacks!» (1996). Το 1998, η Μπένινγκ πληρώθηκε τρία εκατομμύρια δολάρια για να πρωταγωνιστήσει μαζί με τους Ντένζελ Ουάσινγκτον και Μπρους Γουίλις στο δραματικό θρίλερ «The Siege», κερδίζοντας μια υποψηφιότητα για βραβείο Blockbuster Entertainment.

Σταθμός στην καριέρα της ήταν και η ερμηνεία της στη βραβευμένη με πέντε Όσκαρ ταινία «American Beauty» (1999) του Σαμ Μέντες, η οποία της χάρισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και Χρυσής Σφαίρας, καθώς και πάρα πολύ καλές κριτικές. Η ταινία άγγιξε κοινό και κριτικούς σε μια ταινία «επίθεση» στο «αμερικάνικο όνειρο» και τους εκπροσώπους του, ενώ ο συμπρωταγωνιστής της, Κέβιν Σπέισι, κέρδισε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου.

Το 2000, η ταινία του Μάικ Νίκολς «What Planet Are You From?» ήταν ο επόμενος σταθμός της, ενώ το 2003 παραλίγο να γίνει η... μητέρα της Λίντσεϊ Λόχαν στην ταινία «Απίστευτη Παρασκευή», αλλά απέρριψε το ρόλο, τον οποίο πήρε, εν τέλει, η Τζέιμι Λι Κέρτις.

Εντυπωσιακή Αννέτ

Ακόμη μία δυνατή ερμηνεία από τη Μπένινγκ δόθηκε στη συγκινητική κομεντί του Ίστβαν Ζάμπο «Being Julia» το 2004, βασισμένη στο μυθιστόρημα του Σόμερσετ Μόχαμ «Theatre». Η ταλαντούχα ηθοποιός κέρδισε Xρυσή Σφαίρα και για τρίτη φορά υποψηφιότητα από την Ακαδημία.

Το 2006 πρωταγωνίστησε στην κωμική ταινία «Οικογένεια της συμφοράς», αντικαθιστώντας την Τζούλιαν Μουρ, σε ένα ρόλο που της χάρισε υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, ενώ στην επόμενή της ταινία «Γυναίκες», βρίσκεται σε ένα καστ όπου το ανδρικό στοιχείο είναι... εξαφανισμένο, με συμπρωταγωνίστριες την Μεγκ Ράιαν και την Εύα Μέντες. Ο ρόλος της, όμως, ως διευθύντρια γυναικείου περιοδικού, τη φέρνει για πρώτη φορά αντιμέτωπη με τον... εφιάλτη των ηθοποιών, το Χρυσό Βατόμουρο.

Το 2010 την απολαύσαμε στην ταινία «Τα παιδιά είναι εντάξει», στην οποία έκλεψε την παράσταση, κερδίζοντας μία Χρυσή Σφαίρα και την τέταρτη υποψηφιότητα για Όσκαρ. Οι κριτικοί έγραψαν διθυράμβους, ενώ κάποιοι είπαν ότι η Ανέτ Μπένινγκ άξιζε να κερδίσει το Όσκαρ μόνο και μόνο επειδή η εκπληκτική της ερμηνεία «κάλυψε» την ταινία.

Από τον Απρίλιο βρίσκεται ήδη στα γυρίσματα της ταινίας «The Third Act» του Ρομπ Ράινερ μαζί με τον Μόργκαν Φρίμαν, ενώ μέσα στο 2012 θα την απολαύσουμε σε ακόμη δύο ταινίες, τη βιογραφική «Hemingway and Fuentes» για τη ζωή του Έρνεστ Χέμινγουεϊ και τη ρομαντική κομεντί «He Loves Me».

Ενδεικτική φιλμογραφία: «The Great Outdoors» (1988), «Valmont» (1989), «The Grifters» (1990), «Bugsy» (1991), «Regarding Henry» (1991), «Guilty by Suspicion» (1991), «Love Affair» (1994), «The American President» (1995), «Mars Attack!» (1996), «The Siege» (1998), «Richard III» (1995), «American Beauty» (1999), «In Drems» (1999), «What Planet Are You From?» (2000), «Open Range» (2003), «Being Julia» (2004), «Mrs Harris» (2005), «Running With Scissors» (2006), «The Women» (2008), «Mother And Child» (2009), «The Kids Are Alright» (2010).