Η επιστροφή των δημιουργών του «Περσέπολις»

i-epistrofi-ton-dimiourgon-tou-persepolis

ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Μετά το Περσέπολις του 2007 οι Μαρζάν Σατραπί και Βινσέντ Παρονό επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη με το νέο τους δημιούργημα «Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα».

«Κοτόπουλο με Δαμάσκηνα»

Βασισμένο στο ομώνυμο εικονογραφημένο μυθιστόρημα της, η Ιρανή Μαρζάν Σατραπί ξαναγυρνά στην πρωτεύουσα της πατρίδας της αλλά... το 1958 αυτή τη φορά. Ο Νασσέρ Αλί Καν, πασίγνωστος βιολιστής εγκαταλείπει τη θέληση για ζωή όταν ξαφνικά σπάει το βιολί του. Τότε είναι που θα βυθιστεί στις σκέψεις του και μέρα με τη μέρα θα αρχίσει να απαρνιέται ότι αντιπροσωπεύει το παρόν και το μέλλον. Χωρίς σκοπό, διάγει μία ανούσια ζωή περιμένοντας το θάνατο και κάπου στη διάρκεια όλων αυτών αποκαλύπτεται το οδυνηρό του μυστικό. Μία χαμένη αγάπη που θα αποτελέσει και το εφαλτήριο της τραγικής του απόφασης να πεθάνει.

Λιγότερο αυτοβιογραφική από το «Περσέπολις» αλλά πάντα ενημερωτική για το Ιρανικό γίγνεσθαι, η Σατραπί κατάφερε το 2005 να κερδίσει με το εικονογραφημένο μυθιστόρημα «Κοτόπουλο με δαμάσκηνα» το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ του Angoulême. Τώρα το μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη και με τις προσδοκίες του «προκατόχου» του Περσέπολις, η ελπίδα να ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο επιφυλακτικούς και καχύποπτους σινεφίλ, είναι διάχυτη. Αρωγός στην προσπάθεια ο, σχεδόν μόνιμος συνεργάτης της σε τέτοιου είδους εγχειρήματα, Βινσέντ Παρονό, ο οποίος υπογράφει σκηνοθετικά και σεναριακά τη δεύτερη, κατά σειρά, μεγάλου μήκους ταινία τους.

Λίγα λόγια για τους δημιουργούς

Η Μαρζάν Σατραπί γεννήθηκε στο Ιράν και το 1994 εγκαταστάθηκε στη Γαλλία. Με την άφιξη της στο Παρίσι, εντάχθηκε στο Atelier des Vosges, ένα στέκι για τα μεγαλύτερα ονόματα στη μοντέρνα εικονογράφηση βιβλίων κόμικ.

Με το άλμπουμ Περσέπολις βραβεύτηκε στο φεστιβάλ Angoulême και κατόπιν ακολούθησαν τα Embroideries και Chicken with Plums (κοτόπουλο με δαμάσκηνα), το ο οποίο κατακτά επίσης το ίδιο βραβείο το 2005.

Με την έμπνευση να είναι σύμμαχός της, η Σατραπί γράφει παιδικά βιβλία, ενώ το 2009, εμφανίζεται στην ταινία του Riad Sattouf’s, Τα Ομορφόπαιδα (Les Beaux Gosses), γράφει μαζί με τον Philippe Katerine , τους στίχους του Poney Rose για το άλμπουμ της Arielle Dombasle, Glamour à mort, και εικονογραφεί το εξώφυλλο του άλμπουμ του Iggy Pop: Préliminaires.

Από την άλλη ο Βινσέντ Παρονό, γνωστός με το ψευδώνυμο Winshluss, γεννήθηκε στη La Rochelle και αποτελεί σύμβολο για τα εικονογραφημένα βιβλία. Με το συνεταίρο του Cizo δημιουργήσανε τον Monsieur Ferraille, τον εμβληματικό χαρακτήρα του περιοδικού Ferraille Illustré (στο οποίο είναι αρχισυντάκτης μαζί με τους Cizo και Felder).

Μεταξύ δημιουργίας και αναγνώρισης υπήρξε υποψήφιος τρεις φορές στο φεστιβάλ Angoulême: το 2004 για το Smart Monkey, το 2007 για το Wizz et Buzz (μαζί με το Cizo) και το 2009 για το Pinocchio, για το οποίο κι έλαβε το βραβείο Fauve d’Or (καλύτερου άλμπουμ). Κινηματογραφικά, έκανε μια μεσαίου μήκους ταινία, το Villemolle 81, την οποία συν-σκηνοθέτησε με το Cizo, δύο μικρού μήκους κινουμένων σχεδίων: τα Raging Blues και O’ boy, what nice legs! αλλά και ένα ψευδοντοκιμαντέρ με τον τίτλο «Hollywood superstars avec Mr. Ferraille- La biographie non autorisee de mr. Ferraille»

Πρωταγωνιστούν: Ματιέ Αμαλρίκ, Εντουάρ Μπαερ, Μαρία ΝτεΜεντέιρος, Γκολσίφτε Φαραχάνι, Έρικ Καραβάκα, Κιάρα Μαστρογιάννι με ειδικές εμφανίσεις από τους Ζαμέλ Ντεμπούζ και Ισαμπέλα Ροσσελίνι. Η ταινία προβάλλεται από τη Seven Films.