Το βραβευμένο «ενήλικο παραμύθι» του Καουρισμάκι

to-brabeumeno-eniliko-paramuthi-tou-kaourismaki

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Φινλανδός κινηματογραφιστής Άκι Καουρισμάκι επιστρέφει στις αίθουσες με το «Λιμάνι της Χάβρης», μία ορδή στην κλιμακωτά αυξανόμενη τάση της μετανάστευσης μέσα από χιούμορ και ευαισθησία.

«Λιμάνι της Χάβρης»

Ένα γλυκόπικρο παραμύθι ενηλίκων που διαδραματίζεται στο λιμάνι της Χάβρης και έχει σαν κεντρικό του θέμα το ζήτημα της μετανάστευσης, αφηγείται στην τελευταία του ταινία ο βραβευμένος σκηνοθέτης. Ο ίδιος σε δηλώσεις του παραδέχεται ότι «Η αλήθεια είναι πως δεν έχω να προτείνω κάποια λύση πάνω στο συγκεκριμένο πρόβλημα, ωστόσο η σφοδρή μου επιθυμία να καταπιαστώ με το θέμα της λαθρομετανάστευσης με ενέπνευσε να γυρίσω αυτή την, όπως και να το κάνουμε, όχι και τόσο ρεαλιστική ταινία». Ωστόσο το «Λιμάνι της Χάβρης» έκλεψε τις εντυπώσεις στο 64ο Φεστιβάλ Καννών, εξασφαλίζοντας το Βραβείο της Fipresci και Εύφημο Μνεία από την Οικουμενική Επιτροπή.

Σύμφωνα με την πλοκή ένας μποέμ τύπος ονόματι Μαρσέλ Μαρξ, ζει στη Χάβρη, το δεύτερο πιο πολυσύχναστο λιμάνι της Γαλλίας. Εγκαταλείποντας το παλιό του όνειρο να γίνει διάσημος συγγραφέας στο Παρίσι, πλέον δουλεύει ως λούστρος, και περνάει τη ζωή του στο αγαπημένο του μπαρ και φροντίζοντας την άρρωστη γυναίκα του Αρλετί. Η ζωή του θα αποκτήσει άλλη τροπή όταν αποφασίσει να βοηθήσει τον Ίντρισα, έναν ανήλικο μετανάστη από την Αφρική τον οποίο αναζητά η αστυνομία.

Η έμφυτη καλοσύνη και αισιοδοξία του θα τον φέρει μπροστά στα στις συνέπειες των πράξεών του.

Ο Καουρισμάκι θίγει ένα φλέγον ζήτημα της σύγχρονης κοινωνίας αλλά η προσέγγισή του με χιούμορ και αίσθημα αδελφοσύνης δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβήτηση. Ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφέρει ότι η συγκεκριμένη ιδέα τον βασάνιζε χρόνια ωστόσο δεν είχε καταλήξει στο πού θα γύριζε την ταινία του. Με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να αποτελούν ιδανικές τοποθεσίες, κατέληξε ωστόσο στη Χάβρη, την ευρωπαϊκή πόλη των blues, της soul και του rock ’n’ roll. Βέβαια σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του σκηνοθέτη, το «Λιμάνι της Χάβρης» θα είναι η πρώτη ταινία μίας τριλογίας με γενικό τίτλο «Harbor Town Trilogy» και με τις δύο επόμενες ταινίες να διαδραματίζονται σε λιμάνια της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Άκι Καουρισμάκι, πρωταγωνιστούν: Αντρέ Βιλμς, Κάτι Ούτινεν, Ζαν-Πιέρ Νταρουσέν, Μπλοντέν Μιγκέλ, Ελίνα Σάλο, Εβελίν Ντιντί. Η ταινία προβάλλεται από την Feelgood Entertainment και Ama Films.