Η πέμπτη σεζόν του «Girls» είναι ένα μικρό κομψοτέχνημα

girls
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Αν έχετε παρατήσει τη σειρά, αυτή είναι η ευκαιρία σας να επιστρέψετε.

Η πέμπτη σεζόν του «Girls» διανύει το τελευταίο σερί επεισοδίων της, με το φινάλε της προτελευταίας σεζόν να έχει οριστεί για τις 17 Απριλίου. Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από την πρεμιέρα της πρώτης σεζόν και η αλήθεια είναι πως αν και στην αρχή δίχασε, με πολλούς να κατηγορούν την Λένα Ντάναμ για ναρκισσισμό και εγωκεντρισμό στο γράψιμό της ή ό,τι εκμεταλλεύτηκε την άνοδο της hipster κουλτούρας ώστε να επωφεληθεί στιγμιαία, αλλά φτάνοντας αισίως στην πέμπτη σεζόν δεν έχουν μείνει τόσοι πολλοί να παρακολουθούν, γιατί ας είμαστε ειλικρινείς, το hate watching είναι σπριντ και όχι μαραθώνιος. Ελάχιστοι έχουν την πολυτέλεια να κάθονται και να παρακολουθούν σειρές που δεν τους αρέσουν.

Στην πέμπτη σεζόν λοιπόν, καθώς η Ντάναμ είναι απαλλαγμένη από τους επικριτές της και δεν έχει πια να αποδείξει τίποτα, παραδίδει κάποια από τα καλύτερα και πιο ώριμα επεισόδια της σεζόν. Είχαμε γράψει για αυτή την αλλαγή κατεύθυνσης που φαινόταν ήδη από το πρώτο επεισόδιο, κάτι που συνεχίστηκε επιτυχημένα στην πορεία. Το τρίτο επεισόδιο με τίτλο «Japan» παρουσίασε τη ζωή της Σοσάνα στην Ιαπωνία με ένα στυλ που ας πούμε προσδίδει ρεαλισμό στο «Χαμένοι στη μετάφραση», το αποκορύφωμα ήρθε πάντως με το έκτο επεισόδιο, τιτλοφορούμενο «The Panic in Central Park».

Η καλύτερη στιγμή της σειράς θεωρείται δικαιολογημένα το πέμπτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν με τίτλο «One Man’s Trash», το οποίο επικεντρώνεται αποκλειστικά στο χαρακτήρα της Χάνα και στην περιπέτειά της με ένα μεγαλύτερο άνδρα που υποδύεται ο Πάτρικ Γουίλσον. Ε λοιπόν έπρεπε να περάσουν τρεις σεζόν, αλλά βρέθηκε ένα επεισόδιο που να μπορεί να δημιουργήσει ντιμπέιτ στους φαν της σειράς σχετικά με το ποιο είναι καλύτερο.

Αυτή τη φορά στο προσκήνιο βρίσκεται η Μάρνι. Η σεζόν ξεκίνησε με το γάμο της με τον Ντέζι. Η αλήθεια είναι πως δεν καταλάβαμε ακριβώς πότε τον γνώρισε, τον ερωτεύτηκε και αποφάσισε να τον παντρευτεί, όντας μάλιστα μόλις 25 ετών, χωρίς να έχει ωριμάσει ψυχολογικά για μια τέτοια κατάσταση. Και φαίνεται πως ούτε η ίδια το κατάλαβε. Ο αρχικός ενθουσιασμός έδωσε τη θέση του στη ρουτίνα της συγκατοίκησης, η οποία αποκαλύπτει όλα τα ελαττώματα του άλλου και αν αυτά που ενώνουν δεν είναι περισσότερα από αυτά που χωρίζουν, τότε υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Η Μάρνι λοιπόν περνά μια μέρα (και νύχτα) μακριά από τον Ντέζι, μαζί με τον Τσάρλι, τον πρώην της στις πρώτες σεζόν, τον οποίο συναντά τυχαία στο δρόμο.

Το επεισόδιο ρέει σαν ένα όνειρο και λειτουργεί σαν αυτοτελή ταινία μικρού μήκους. Και με ρεαλιστικά δεδομένα 2016, αυτό εδώ το επεισόδιο είναι ό,τι πιο κοντινό μπορεί να βρει κανείς στο «Notting Hill». Είναι ρομαντικό χωρίς να θέλει να εξηγήσει τον εαυτό του και είναι θλιμμένο δίχως να χρειάζεται να αναλύσει το γιατί. Ο Κρίστοφερ Άμποτ (στο ρόλο του Τσάρλι) είναι από τους πολύ καλούς ηθοποιούς που ανέδειξε η σειρά και επιβεβαιώνει πόσο λείπει από τότε που αποχώρησε. Η χημεία του με την Μάρνι είναι καλύτερη απ’ όσο περιμέναμε ποτέ και όταν στο τέλος του επεισοδίου η Μάρνι ανακοινώνει στον Ντέζι ότι θέλει διαζύγιο για να μείνει μόνη της, καταλαβαίνουμε ακριβώς τους λόγους, ενώ πριν θα είχαμε αρκετούς ενδοιασμούς. Και όλο αυτό όπως είπαμε χωρίς ούτε μια φορά να αναφερθεί σε αυτούς μέχρι να φτάσει να τους εξομολογηθεί στο σύζυγό της. Αριστούργημα; Ναι.

Το παν όμως σε τέτοια επεισόδια είναι πώς διαχειρίζεσαι τη συνέχεια. Και στα επόμενα επεισόδια η Ντάναμ χειρίστηκε άψογα αυτό που η ίδια έστρωσε. Υπάρχει μια βαρύτητα στο ότι συμβαίνει και η συναισθηματική επίδραση που έχει το κάθε τι στους χαρακτήρες σε πείθει πραγματικά, σε βαθμό που όσο και αν το «Girls» έχει τη φήμη μιας σειράς με άκρως μισητούς χαρακτήρες, φέτος ενδιαφέρεσαι για αυτούς και τους συμπονάς. Πάρτε για παράδειγμα τη σχέση του Άνταμ με την Τζέσα και την επίδραση που έχει στην Χάνα. Δεν έχει σημασία αν πιστεύεις ότι το άξιζε ή κάτι ανάλογο. Στο τέλος του έβδομου επεισοδίου και εσύ θα της κρατούσες το χέρι αν είχες την ευκαιρία.

Το μεγάλο γεγονός του HBO για αυτό το μήνα είναι αναμφίβολα το «Game of Thrones» που φαίνεται πως επιστρέφει για να μας δώσει την καλύτερη έως τώρα σεζόν του. Παρόλα αυτά, μια εβδομάδα νωρίτερα, την ερχόμενη Κυριακή δηλαδή, το διπλό φινάλε της πέμπτης σεζόν του «Girls» είναι ένα εξίσου σημαντικό τηλεοπτικό γεγονός που κέρδισε μόνο του εκ νέου το ενδιαφέρον μας. Και αν έχετε παρατήσει τη σειρά όπως ο περισσότερος κόσμος, αξίζει να κάνετε αυτό το catch-up.

Γιάννης Μόσχος

[email protected]