Χρυσές σφαίρες χωρίς εκπλήξεις

xruses-sfaires-xoris-ekplikseis

Σκηνή από την ταινία «The Artist»

ΔΕΥΤΕΡΑ, 16 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Χωρίς εκπλήξεις, απονεμήθηκαν οι Χρυσές Σφαίρες, το «βαρόμετρο των Όσκαρ», αφού οι ταινίες-φαβορί συγκέντρωσαν αρκετές διακρίσεις.

Στους μεγάλους νικητές της βραδιάς συγκαταλέγεται η ασπρόμαυρη, βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους «The artist» που απέσπασε τρεις Χρυσές Σφαίρες (καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για τον Ζαν Ντεζαρντέν και μουσικής για τον Λουντοβίκ Μπουρσέ).

Ο Ντεζαρντέν παραλαμβάνοντας το βραβείο του έδωσε τον λόγο του, ευχαρίστησε τους συναδέλφους του και έφυγε χωρίς να πει λέξη-προφανώς τιμώντας με τον δικό του τρόπο τον βωβό κινηματογράφο.

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ πρωταγωνιστής στο δράμα «Οι απόγονοι» του ελληνικής καταγωγής αμερικανού σκηνοθέτη Αλεξάντερ Πέιν, τιμήθηκε με τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ανδρικής ερμηνείας σε δραματική ταινία. Ο ηθοποιός δεν παρέλειψε να εγκωμιάσει το σκηνοθετικό ταλέντο του Αλεξάντερ Πέιν, επισημαίνοντας ότι «γνωρίζει πώς να λέει ιστορίες. Ξέρει πώς να κάνει κάτι αστείο και μετά να το ανατρέπει».

Η Μέριλ Στριπ πρόσθεσε άλλη μια Χρυσή Σφαίρα στην πλούσια συλλογή των βραβείων της, κερδίζοντας διάκριση για την εκπληκτική ερμηνεία της ως Μάργκαρετ Θάτσερ στη «Σιδηρά κυρία» της Φιλίντα Λόιντ. Η γνωστή ηθοποιός, επειδή είχε ξεχάσει τα γυαλιά της, δυσκολεύτηκε να διαβάσει την χιουμοριστική ομιλία που είχε προετοιμάσει. Φέτος οι βιογραφικές ταινίες βρέθηκαν στο προσκήνιο: η Μισέλ Γουίλιαμς, ως Μέριλν Μονρόε στο «Επτά μέρες με τη Μέριλιν», απέσπασε την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία σε κωμωδία ως μιούζικαλ και ευχαρίστησε την επιτροπή των βραβείων επειδή «εναπόθεσε στα χέρια μου το ίδιο βραβείο που είχε δώσει στη Μέριλιν πριν πενήντα χρόνια».

Ο Γούντι Άλεν με τη νοσταλγική και ευρηματική ταινία του «Μεσάνυχτα στο Παρίσι» τιμήθηκε με το βραβείο σεναρίου, ενώ ο Μάρτιν Σκορσέζε στην πρώτη του δουλειά με την 3D τεχνολογία, το «Hugo» έφυγε με τον τίτλο του καλύτερου σκηνοθέτη. Ο Στίβεν Σπίλμπεργκ επίσης έμεινε ευχαριστημένος αφού η περιπέτεια του Τεντεν κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα των κινουμένων σχεδίων. Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Μόργκαν Φρίμαν ο οποίος παρέλαβε το βραβείο Σεσίλ ντε Μιλ. Πιο αναλυτικά, τα βραβεία έχουν ως εξής:

Χρυσές σφαίρες

Δραματική ταινία: «Οι Απόγονοι»

Άντρας ηθοποιός σε δραματική ταινία: Τζορτζ Κλούνεϊ (Οι Απόγονοι)

Γυναίκα ηθοποιός σε δραματική ταινία: Μέριλ Στριπ (Η Σιδηρά Κυρία)

Κωμωδία ή μιούζικαλ: «The Artist»

Πρώτος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Ζαν Ντιζερντέν (The Artist)

Πρώτος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Μισέλ Γουίλιαμς (Επτά Ημέρες

με τη Μέριλιν)

Δεύτερος αντρικός ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Κρίστοφερ Πλάμερ («Οι

Πρωτάρηδες») Δεύτερος γυναικείος ρόλος σε κωμωδία ή μιούζικαλ: Οκτάβια Σπένσερ («Οι Υπηρέτριες»)

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε («Hugo»)

Σενάριο: Γούντι Αλεν («Μεσάνυχτα στο Παρίσι»)

Μουσική: Λούντοβικ Μπουρς («The Artist»)

Τραγούδι: «Masterpiece» από την ταινία «W.E.»

Ταινία κινουμένων σχεδίων: «Οι περιπέτειες του Τεν Τεν».

Ξενόγλωσση Ταινία: «Ένας Χωρισμός» (Ιράν)

Βραβείο Σεσίλ Μπ. ΝτεΜιλ: Μόργκαν Φρίμαν