Ο Ντάνιελ Ράντκλιφ θα ενσαρκώσει τον Aλεν Γκίνσμπεργκ

o-ntaniel-rantklif-tha-ensarkosei-ton-alen-gkinsmpergk

ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Ο Χαρι Πότερ, κατά κόσμο Ντάνιελ Ράντκλιφ, μεγάλωσε, άφησε τη σκούπα του και ετοιμάζεται να υποδυθεί μία ηγετική μορφή της αμερικανικής λογοτεχνίας, τον κατ’ εξοχήν εκφραστή του Βeat «κινήματος», Άλεν Γκίνσμπεργκ.

Αν και η πρώτη εντύπωση δεν πείθει κανέναν ότι ο καλοξυρισμένος και γλυκός Ντάνιελ Ράντκλιφ, θα μπορούσε να υπερασπιστεί υποκριτικά μία τέτοια προσωπικότητα, ο ίδιος , ετοιμοπόλεμος για τις αναμενόμενες αντιδράσεις που θα είχε η ανακοίνωση για τον ρόλο, επιστράτευσε τον συνάδελφο του Τζέιμς Φράνκο, ο οποίος είχε ήδη υποδυθεί τον Γκίνσμπεργκ στο Ουρλιαχτό του 2010, και δήλωσε αποστομωτικά στο BBC ότι «σε οποιαδήποτε κριτική που υποστηρίζει ότι δεν… μοιάζω καλός για τον ρόλο (απαντάω) – λοιπόν και ο Τζέιμς Φράνκο παραείναι όμορφος για Γκίνσμπεργκ».

Εκτός από τον πολυπράγμων γόη Τζέιμς Φράνκο, τον αμερικανό ποιητή είχε υποδυθεί και το 2007, ο κωμικός Ντέιβιντ Κρός, στην ταινία «I’m not there».

Σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη παραγωγή βέβαια, ο 22χρονος Ράντκλιφ θα υποδυθεί τον νεαρό Γκίνσμπεργκ, στην ηλικία των 19, στο επικείμενο θρίλερ «Kill your Darlings», που βασίζεται σε πραγματική ιστορία. Πρόκειται για τη στυγερή δολοφονία του Ντέιβιντ Κάμερερ, από τον φίλο του Λούσιεν Καρ, ένα γεγονός που αποτέλεσε κοινό σημείο μεταξύ των εκφραστών της γενιάς Βeat, Τζακ Κέρουακ και του Ουίλιαμ Μπάροουζ.

Στις 14 Αυγούστου του 1944, ο Λουσιεν Καρ, ποιητής και φίλος του Κέρουακ από το πανεπιστήμιο, μαχαίρωσε θανάσιμα τον Ντέιβιντ Κάμερερ και πέταξε το πτώμα του στον ποταμό Χάντσον. Αιτία, το ασύστολο φλερτ του ομοφυλόφιλου Κάμερερ προς τον σαφώς νεότερο Καρ.

Την επομένη του φόνου, ο Καρ παρουσιάστηκε μπροστά στους φίλους του Μπάροους και Κέρουακ ζητώντας τη βοήθειά τους. Αργότερα ο Καρ παραδόθηκε και οι Μπάροους και Κέρουακ συνελήφθησαν με την κατηγορία ότι απέκρυψαν το έγκλημα. Κάποιους μήνες αργότερα αποφάσισαν να συνεργαστούν και να γράψουν ένα μυθιστόρημα για την τραγική αυτή ιστορία.

Άλεν Γκίνσμπεργ: η εικόνα της Beat γενιάς

Ο Γκίνσμπεργκ ιδιαίτερα γνωστός για το ποίημα του 1957 «Ουρλιαχτό» ανήκει σε εκείνη τη γενιά των αμερικανών αντικομφορμιστών λογοτεχνών, που απέριψε το αμερικάνικο όνειρο μιας ιδανικής καπιταλιστικής κοινωνίας.

Η κίνηση αυτή που ονομάστηκε Βeat, καθόρισε ολόκληρη τη γενιά του 50, δίνοντας στην ουσία «γροθιά» στις κοινωνικές συμβάσεις. Σταθμοί στην εξάπλωση της Beat λογοτεχνίας αποτέλεσαν δύο σημαντικά έργα, το μυθιστόρημα «Στο Δρόμο» (On the road,) του 1951 του Κέρουακ και το ποίημα «Ουρλιαχτό» (Howl) του 1955 του Γκίνσμπεργκ, που αποτελούν έως σήμερα τα πλέον δημοφιλή δείγματα του εν λόγω κινήματος.