Who is who: Κάμερον Ντίαζ
Εκτός από ξανθιά καλλονή, η Κάμερον Ντίαζ είναι και «Άγγελος του Τσάρλι» και «Άτακτη καθηγήτρια», συν του ότι... «κάτι τρέχει» με αυτήν.
Το πραγματικό της όνομα είναι Κάμερον Μισέλ Ντίαζ και γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου του 1972 στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια. Η μητέρα της, Μπίλι, ασχολείται με εισαγωγές-εξαγωγές και ο πατέρας της, Εμίλιο, δούλευε σε μια εταιρία παραγωγής λαδιού -δυστυχώς, όμως, έφυγε από τη ζωή το 2008 από πνευμονία- ενώ έχει και μια μεγαλύτερη αδερφή. Από την πλευρά του πατέρα της έχει ισπανικές ρίζες, ενώ από τη μητέρα της αγγλικές και γερμανικές, εξ ου και το τόσο... ανοιχτόχρωμο αποτέλεσμα.
Η μικρή Κάμερον μεγάλωσε στο Λονγκ Μπιτς της Καλιφόρνια, όπου και τέλειωσε το λύκειο, αν και λίγο πριν αποφοιτήσει, είχε ήδη ξεκινήσει καριέρα στο μόντελινγκ από τα 16 της, όταν την ανακάλυψε ένας φωτογράφος σε πάρτι στο Χόλιγουντ. Μέσω αυτού, υπέγραψε συμβόλαιο με το γνωστό πρακτορείο Elite και για τα επόμενα 5 χρόνια δούλευε ταξιδεύοντας σε όλο τον κόσμο, από Ιαπωνία σε Αυστραλία και από Μαρόκο σε Μεξικό και Παρίσι, χωρίς τους γονείς της, αλλά μαζί με άλλο ένα 15χρονο μοντέλο. Παρ’ όλ’ αυτά κατάφερε να κλείσει συμφωνίες με μεγάλες εταιρίες και σχεδιαστές, ενώ στα 17 της ήταν ήδη εξώφυλλο στο διάσημο εφηβικό περιοδικό Seventeen. Σε αυτή την περίοδο της ζωής της ήταν που γύρισε και ένα βίντεο όπου εμφανιζόταν γυμνή και προκάλεσε σάλο όταν αργότερα έγινε διάσημη. Η κίνηση αυτή ήταν μια προσπάθεια να προωθήσει την καριέρα της, η οποία, όμως, την έφερε σε δύσκολη θέση όταν αποκαλύφθηκε το… πονηρό παρελθόν της εκ των υστέρων.
Από το μόντελινγκ στην υποκριτική
Στα 21 της, το πρακτορείο με το οποίο συνεργαζόταν της εξασφάλισε οντισιόν για την κομεντί δράσης «Η μάσκα» σκηνοθεσίας Τσακ Ράσελ, και η μικρή Κάμερον, χωρίς κανένα υπόβαθρο ή εμπειρία στην υποκριτική, καταφέρνει να κερδίσει το ρόλο απέναντι στον Τζιμ Κάρεϊ, κάνοντας το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο σε μια ταινία που «έσπασε» τα ταμεία και την καθιέρωσε ως σύμβολο του σεξ, πριν ακόμη και η ίδια καταλάβει τι της συμβαίνει.
Παίρνοντας αρκετή ώθηση από τη «Μάσκα», η Ντίαζ συνεχίζει στον κινηματογράφο το 1996 με διάφορες ανεξάρτητες low-budget παραγωγές, όπως την κομεντί «The last supper» όπου είχε πρωταγωνιστικό ρόλο, την κομεντί «She’s the one» του Έντουαρντ Μπερνς με την Τζένιφερ Άνιστον, η οποία ξεπέρασε το budget της κατά 10 εκατομμύρια, τη δραματική κομεντί «Feeling Minnesota» με τον Κιάνου Ριβς, την κομεντί «Head above water» του Τζιμ Γουίλσον, το θρίλερ «Keys to Tulsa» όπου είχε ένα μικρότερο ρόλο, αλλά και τη βρετανική μαύρη κωμωδία του Ντάνι Μπόιλ «Μια αλλιώτικη ζωή» την επόμενη χρονιά.
Στο «Φόβος και παράνοια στο Λας Βέγκας» (1998) σκηνοθεσίας Τέρι Γκίλιαμ, από το βιβλίο του Χάντερ Σ. Τόμσον, η Ντίαζ συναντά τον Τζόνι Ντεπ και τον Μπενίτσιο Ντελ Τόρο, έχοντας μόνο μια μικρή εμφάνιση στην ταινία ως τηλεοπτική ρεπόρτερ.
Η αρχή της επιτυχίας
Προσπαθώντας να κάνει το όνομά της και το ταλέντο της γνωστό τοις πάσι, πρωταγωνιστεί σε ταινίες για το ευρύ κοινό που πρόκειται να της χαρίσουν αυτό που αναζητά. Η αρχή γίνεται με την κομεντί «Ο γάμος του καλύτερού μου φίλου» σκηνοθεσίας Π. Τζ. Χόγκαν, όπου η Κίμπερλι την οποία υποδύεται η Ντίαζ, πρόκειται να παντρευτεί τον καλύτερο φίλο της Τζούλιαν (Τζούλια Ρόμπερτς), η οποία, όμως, συνειδητοποιεί ότι τον αγαπά και προσπαθεί να εμποδίσει το γάμο. Η ταινία φτάνει σχεδόν τα 300 εκατομμύρια σε εισπράξεις και η Ντίαζ καταφέρνει να κερδίσει εκτός από αναγνωρισιμότητα, βραβείο Alma, βραβείο Blockbuster Entertainment, αλλά και μια υποψηφιότητα για βραβείο Satellite.
Η συνέχεια διαγράφεται λαμπρή με την κομεντί «Κάτι τρέχει με τη Μαίρη» των Μπόμπι και Πίτερ Φαρέλι, όπου όλοι οι… αρσενικοί της ταινίας (Μπεν Στίλερ, Ματ Ντίλον κ.ά.) ερωτεύονται τη Μαίρη (Κάμερον Ντίαζ). Η Ντίαζ κατάφερε να κερδίσει κοινό και κριτικούς, βρέθηκε υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα μεταξύ άλλων, ενώ κέρδισε βράβευση από τους κριτικούς της Νέας Υόρκης, βραβείο American comedy κ.ά. και κατάφερε να αυξήσει τον τραπεζικό της λογαριασμό κατά 2 εκατομμύρια δολάρια, μετά τις εισπράξεις των 369 εκατομμυρίων δολαρίων που έκανε η ταινία. Το διάστημα των γυρισμάτων η Κάμερον ήταν ζευγάρι με τον Ματ Ντίλον, μετά από 3 χρόνια σχέσης, όμως, χώρισε το 1998.
Στο μεταξύ υπήρξαν σκέψεις να υποδυθεί η ίδια την Ντόροθι στη δραματική κομεντί «Jerry Maguire» με τον Τομ Κρουζ, ρόλος που πήγε τελικά στη Ρενέ Ζελβέγκερ, ενώ είχε ξεκινήσει τα γυρίσματα για το «Mortal combat» του Πολ Άντερσον, αλλά αναγκάστηκε να αποχωρήσει καθώς έσπασε το χέρι της στη διάρκεια των γυρισμάτων.
Το 1999 πρωταγωνιστεί σε άλλη μια σημαντική ταινία της καριέρας της, με σκηνοθέτη τον Σπάικ Τζόνζι, στη δραματική κομεντί φαντασίας «Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», μια ταινία με δόσεις σουρεαλισμού όπου πράγματι ο Τζον Κιούζακ και η Κάμερον Ντίαζ μπαίνουν στο… μυαλό του ηθοποιού Τζον Μάλκοβιτς, μέσω μιας μικρής πόρτας στο γραφείο του πρώτου. Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο Τσάρλι Κάουφμαν, καθιστώντας την μια από τις πιο αλλόκοτες ταινίες της δεκαετίας και η Ντίαζ έλαβε πολύ καλές κριτικές, υποψηφιότητα για βραβείο BAFTA, Χρυσή Σφαίρα, βραβείο American Comedy, βραβείο Screen Actors Guild, ενώ η ίδια δήλωσε πως το σενάριο αυτή της ταινίας ήρθε να αναιρέσει αυτούς που πιστεύουν ότι στο Χόλιγουντ υπάρχουν 14 σενάρια τα οποία επαναλαμβάνονται. Την ίδια χρονιά βρέθηκε και σε άλλες ταινίες, μεταξύ των οποίων στην αισθηματική δραματική «Έξι γυναίκες εξομολογούνται» του Ροντρίγκο Γκαρσία, στο «Any given Sunday» του Όλιβερ Στόουν με τον Αλ Πατσίνο και τον Ντένις Κουέιντ, κερδίζοντας βραβείο Alma, Blockbuster Entertainment κ.ά., στη μαύρη κωμωδία «Very bad things» του Πίτερ Μπεργκ κ.ά.
Τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλά και στην προσωπική της ζωή, αφού γίνεται ζευγάρι με τον Τζάρεντ Λέτο, τον οποίο αρραβωνιάζεται το 2000. Η σχέση τους, όμως θα λήξει το 2003.
Η Κάμερον σε ρόλο… «αγγέλου»
Η διάσημη αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά «Οι Άγγελοι του Τσάρλι» της δεκαετίας του ’70 με τη Φάρα Φόσετ και τη Ζάκλιν Σμιθ, μεταφέρεται στον κινηματογράφο το 2000, μόνο που αυτή τη φορά στους ρόλους των «αγγέλων»… ντετέκτιβ βρίσκονται η Κάμερον Ντίαζ, η Ντριού Μπάριμορ και η Λούσι Λιου, ενώ στο καστ βρίσκεται και ο Μπιλ Μάρεϊ στο ρόλο του βοηθού του Τσάρλι. Η ταινία συγκεντρώνει 264 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία, όπως επίσης και καλές κριτικές, ενώ η Ντίαζ βλέπει το όνομά της στις υποψηφιότητες για βραβείο Saturn και Satellite, καθώς κερδίζει το βραβείο Blockbuster Entertainment και 12 εκατομμύρια δολάρια για το ρόλο της ως η αθώα, αλλά χαρισματική Νάταλι Κουκ, μια εκ των «αγγέλων».
Η επιτυχία της ταινίας αναπόφευκτα οδήγησε και στο σίκουελ «Οι Άγγελοι του Τσάρλι: δράση πέρα από τα όρια» το 2003, όπου οι τρεις χαρισματικές γυναίκες βρίσκονται σε νέες αποστολές, με τον Μπιλ Μάρεϊ αυτή τη φορά να απουσιάζει από το καστ, αλλά με την προσθήκη της Ντέμι Μουρ, του Σία Λε Μπουφ, αλλά και τις σύντομες εμφανίσεις του Μπρους Γουίλις, της Ζάκλιν Σμιθ κ.ά. Η ταινία πηγαίνει και πάλι καλά εμπορικά με εισπράξεις της τάξεως των 254 εκατομμυρίων δολαρίων, αν και οι κριτικές είναι περισσότερο ανάμεικτες από την πρώτη ταινία και η Ντίαζ κερδίζει το βραβείο Imagen Foundation, αλλά ταυτόχρονα βρίσκεται υποψήφια για… Χρυσό Βατόμουρο ως χειρότερη ηθοποιός. Τα 20 εκατομμύρια, όμως, που έλαβε σαν αμοιβή, σίγουρα θα τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει πιο ήπια αυτή τη… δύσκολη υποψηφιότητα.
Τα… σκαμπανεβάσματα της συνέχειας
Μετά την πρώτη ταινία «Οι Άγγελοι του Τσάρλι», η διάσημη πλέον ηθοποιός δανείζει τη φωνή της στην κομεντί animation «Shrek» (2001) και συγκεκριμένα στην πριγκίπισσα Φιόνα, λαμβάνοντας ως αμοιβή 3 εκατομμύρια δολάρια. Στο «Shrek 2» η αμοιβή της αυξήθηκε στα 10 εκατομμύρια δολάρια, ενώ συνέχισε τη συνεργασία και στο «Shrek the third» το 2007, αλλά και στο «Shrek forever after» το 2010.
Πέραν των animation, όμως, η Κάμερον Ντίαζ συνεχίζει να εξασκεί τις υποκριτικές της ικανότητες. Το 2001 πρωταγωνιστεί μαζί με τον Τομ Κρουζ και την Πενέλοπε Κρουζ στην αμερικάνικη βερσιόν της ισπανικής ταινίας «Abre los ojos» του Αλεχάντρο Αμενάμπαρ, στο «Vanilla sky» σκηνοθεσίας Κάμερον Κρόου, υποδυόμενη τη διαταραγμένη πρώην του Ντέιβιντ (Τομ Κρουζ). Για την ερμηνεία της κερδίζει βράβευση από τους κριτικούς της Βοστόνης, του Σικάγο, του Φοίνιξ, ενώ βρίσκεται υποψήφια ξανά για Χρυσή Σφαίρα, αλλά και για βραβείο Saturn, Screen Actors Guild κ.ά.
Συνεχίζει σε πιο ανάλαφρο κλίμα με την αισθηματική κομεντί «The sweetest thing» με την Κριστίνα Άπλγκεϊτ, η οποία, όμως, δεν σημειώνει ιδιαίτερη επιτυχία, αν και οι εισπράξεις της ξεπερνούν το budget της και την ίδια χρονιά συναντά τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο και τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις, στην υποψήφια για 10 Όσκαρ ιστορική, δραματική ταινία του Μάρτιν Σκορτσέζε «Οι συμμορίες της Νέας Υόρκης». Η ταινία αναφέρεται στην ιστορία του Άμστερνταμ Βάλον (Ντι Κάπριο), ο οποίος ψάχνει το φονιά του πατέρα του με φόντο τις συγκρούσεις των ντόπιων με τους Ιρλανδούς και Ιταλούς μετανάστες στη Νέα Υόρκη. Η Ντίαζ βρίσκεται σε ρόλο ελκυστικής… κλέφτρας, πρώην ερωμένης του φονιά «Μπιλ ο Χασάπης» (Λιούις), την οποία ερωτεύεται και ο Βάλον και εξασφαλίζει άλλη μια υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα.
Μετά το χωρισμό της με τον Τζάρεντ Λέτο, η Αμερικανίδα ηθοποιός αρχίζει να απασχολεί με τα προσωπικά της κάθε σκανδαλοθηρική φυλλάδα, αφού γίνεται ζευγάρι με τον διάσημο τραγουδιστή και ηθοποιό Τζάστιν Τίμπερλεϊκ το 2003 και όλοι οι παπαράτσι αρχίζουν να τους κυνηγούν, μέχρι το 2006 που η σχέση τους θα φτάσει στο τέλος της.
Το 2005, στη δραματική κομεντί «Έλα στη θέση μου» του Κέρτις Χάνσον, η Ντίαζ συναντά τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν που υποδύεται τη γιαγιά της, έχοντας μάλιστα αρνηθεί τη συμμετοχή της στην κωμωδία «Όλα τα λεφτά» όπου θα συνεργαζόταν ξανά με τον Τζιμ Κάρεϊ.
Στην αισθηματική κομεντί «The holiday» της Νάνσι Μέγιερς το 2006 υποδύεται την ευκατάστατη εργασιομανή Αμάντα, που αλλάζει σπίτι για το διάστημα των γιορτών με την Άιρις Σίμπκινς (Κέιτ Γουίνσλετ) και αλλάζει εντελώς τη ζωή της, με τον Τζουντ Λο και τον Τζακ Μπλακ επίσης στο πρωταγωνιστικό κουαρτέτο. Η ταινία πηγαίνει πολύ καλά εμπορικά συγκεντρώνοντας 205 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία και η Ντίαζ βρίσκεται ξανά υποψήφια για βραβείο Alma.
To 2008 συνεχίζει προσθέτοντας άλλη μια ρομαντική κομεντί στην καριέρα της, την «Τζακ ποτ στον έρωτα», όπου συμπρωταγωνιστεί με τον Άστον Κούτσερ. Αν και η ταινία σημειώνει υψηλές εισπράξεις, οι κριτικοί δεν την σχολιάζουν θετικά και οι δύο πρωταγωνιστές της βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκτήσουν Χρυσό Βατόμουρο χειρότερου ζευγαριού, το οποίο τελικά δεν φτάνει στα χέρια τους.
Την επόμενη χρονιά σκηνοθετείται από τον Νικ Κασσαβέτις στη δραματική ταινία «Η αδελφή μου κι εγώ», κινηματογραφική μεταφορά από το ομώνυμο μπεστ σέλερ της Τζόντι Πίκουλτ, σε ρόλο μητέρας αυτή τη φορά, της οποίας η κόρη πάσχει από λευχαιμία και την ίδια χρονιά βρίσκεται στην ταινία μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας «The box» του Ρίτσαρντ Κέλι, η οποία, όμως, δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει.
Το 2010 κάνει...«Επικίνδυνες παρέες» με τον μυστικό πράκτορα Ρόι (Τομ Κρουζ) και καταφέρνει να γεμίσει τα ταμεία με 261 εκατομμύρια δολάρια – και τις τσέπες της με 10 εκ.-, ενώ μέσα στο 2011 βρέθηκε στην κομεντί δράσης «The Green Hornet» του Μισέλ Γκοντρί, με πρωταγωνιστή τον… σούπερ-ήρωα Green Hornet (Σεθ Ρόγκεν).
Φέτος το καλοκαίρι την είδαμε ως...«Άτακτη καθηγήτρια» σε ένα one-woman-show, όπου υποδύθηκε μια αδιάφορη, αθυρόστομη και τεμπέλα καθηγήτρια γυμνασίου, που βάζει στο μάτι έναν καινούργιο, πλούσιο και αφελή συνάδελφό της, ενώ στο τέλος της άνοιξης θα τη δούμε σε… ενδιαφέρουσα, στην κομεντί «What to expect when you ‘re expecting» του Κερκ Τζόουνς, μαζί με την Τζένιφερ Λόπεζ. Ακόμη, έχει ήδη τελειώσει τα γυρίσματα της κομεντί «Gambit» του Μάικλ Χόφμαν (με τους αδελφούς Κοέν να βάζουν την υπογραφή τους στην προσαρμογή του σεναρίου), ριμέικ της ομώνυμης ταινίας του 1966 με τη Σίρλεϊ Μακ Λέιν και τον Μάικλ Κέιν, όπου η Ντίαζ θα συναντήσει τον Κόλιν Φερθ, τον Άλαν Ρίκμαν και τον Στάνλεϊ Τούτσι.
Ενδεικτική φιλμογραφία: «The mask» (1994), «The last supper» (1995), «She’ s the one» (1996), «Feeling Minnesota» (1996), «Head above water» (1996), «Keys to Tulsa» (1996), «My best friend’s wedding» (1997), «A life less ordinary» (1997), «Fear and loathing in Las Vegas» (1998), «There’s something about Mary» (1998), «Very bad things» (1998), «The invisible circus» (1999), «Man woman film» (1999), «Being John Malkovich» (1999), «Things you can tell just by looking at her» (1999), «Any given Sunday» (1999), «Charlie’s angels» (2000), «Vanilla sky» (2001), «The sweetest thing» (2002), «Gangs of New York» (2002), «Charlie’s angels: full throttle» (2003), «In her shoes»(2005), «The holiday» (2006), «What happens in Vegas» (2008), «My sister’s keeper» (2009), «The box» (2009), «Knight and day» (2010), «The Green Hornet» (2011), «Bad teacher» (2011).







