Who is who: Τζέσικα Αλμπα

who-is-who-tzesika-almpa

ΚΥΡΙΑΚΗ, 05 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Μητέρα δύο παιδιών, αλλά και αστέρας του Χόλιγουντ, η Τζέσικα Άλμπα έχει δοκιμάσει την τύχη της τόσο σε κομεντί, όσο και σε θρίλερ και ταινίες δράσης, κερδίζοντας τη συμπάθεια του κόσμου, αλλά όχι και τόσο των κριτικών.

Γεννημένη στην Καλιφόρνια, στις 28 Απριλίου του 1981, η Τζέσικα Μαρί Άλμπα έχει δανέζικες και γαλλικές ρίζες από τη μητέρα της και μεξικάνικες από τον πατέρα της.

Με τους συντηρητικούς γονείς της και τον μικρότερό της αδερφό, Τζόσουα, μετακόμισε στο Μισισίπι και στο Τέξας, λόγω της δουλειάς του πατέρα της στην αεροπορία, ενώ στην Καλιφόρνια επέστρεψε στα 9 της.

Η παιδική της ηλικία χαρακτηρίζεται από διάφορα περιστατικά υγείας, όπως συχνές πνευμονίες, κύστη στις αμυγδαλές κ.ά., με αποτέλεσμα να βρίσκεται συχνά στο νοσοκομείο και έτσι να δυσκολεύεται να κάνει φιλίες. Συν τοις άλλοις, οι συχνές μετακομίσεις την έκαναν λίγο πιο μοναχική, χωρίς πολλούς φίλους, ενώ μάλιστα έπασχε και από ψυχαναγκαστικό σύνδρομο, όπως έχει παραδεχτεί και η ίδια.

Η πρώτη επαφή με την υποκριτική

Η αγάπη της για το θέατρο και την υποκριτική, υπήρχε από τα πρώτα χρόνια ζωής της και στην ηλικία των 11 έπεισε τη μητέρα της να την πάει σε ένα διαγωνισμό υποκριτικής στο Μπέβερλι Χιλς, τον οποίο κέρδισε και είχε την ευκαιρία να κάνει δωρεάν μαθήματα υποκριτικής. Μόλις 9 μήνες μετά βρήκε ατζέντη και από την ηλικία αυτή ξεκινά να μπαίνει στα… βαθιά. Η παρθενική της εμφάνιση στον κινηματογράφο έγινε το 1994, με ένα μικρό ρόλο στην οικογενειακή περιπέτεια «Camp nowhere» του Τζόναθαν Πρινς, για την οποία αρχικά είχε προσληφθεί για 2 εβδομάδες, αλλά τελικά πήρε ένα μεγαλύτερο ρόλο μιας ηθοποιού που παραιτήθηκε, λόγω των… μαλλιών της κι όχι του ταλέντου της, όπως ανέφερε η ίδια αργότερα.

Στη συνέχεια εμφανίστηκε σε διαφημιστικά, ενώ την ίδια χρονιά βρίσκεται και σε τρία επεισόδια της αμερικανικής σειράς «The secret world of Alex Mack» ως η… ματαιόδοξη Τζέσικα. To 1995 κατακτά ένα μεγαλύτερο ρόλο στην ταινία δράσης «Venus rising» και στη συνέχεια βρίσκεται σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές, ανάμεσα στις οποίες και η διάσημη στη χώρα μας «Χτυποκάρδια στο Μπέβερλι Χιλς», στην οποία την είδαμε σε δύο επεισόδια. Ταυτόχρονα, εμφανιζόταν και στις πρώτες δύο σεζόν της σειράς «Flipper», η οποία γυρίστηκε στην Αυστραλία και αξιοποίησε το ταλέντο της μικρής Τζέσικα στην κολύμβηση, με την οποία είχε ασχοληθεί από πολύ μικρή ηλικία.

Από το σχολείο αποφοίτησε το 1997 και στη συνέχεια βρέθηκε στην Atlantic Theater Company. Το 1999 αποκτά ένα μικρό ρόλο στη δραματική κομεντί «Never been kissed» με τη Ντρου Μπάριμορ και τον Ντέιβιντ Αρκέτ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ερμηνεύοντας ένα από τα πιο δημοφιλή κορίτσια του σχολείου και την ίδια χρονιά εμφανίζεται στην κομεντί… τρόμου «Idle hands», όπου υποδύεται το κορίτσι που ερωτεύεται ο πρωταγωνιστής (Ντέβον Σάβα).

Την επόμενη χρονιά κατακτά πρωταγωνιστικό ρόλο στο θρίλερ «Paranoid», όπου υποδύεται το τοπ μόντελ που πέφτει… θύμα μιας περίεργης οικογένειας, η ταινία, όμως, τυγχάνει περιορισμένης διανομής και η Άλμπα δεν καταφέρνει να κερδίσει αναγνωρισιμότητα. Αυτή έρχεται με την αμερικάνικη σειρά επιστημονικής φαντασίας «Dark Angel», όπου η Τζέσικα Άλμπα κερδίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Μαξ Γκεβάρα μιας στρατιωτίνας που έχει δημιουργηθεί σε ένα μυστικό κυβερνητικό εργαστήριο, απ’ όπου το έχει σκάσει. Ο σκηνοθέτης της σειράς, Τζέιμς Κάμερον, την επιλέγει για το ρόλο ανάμεσα σε 1200 υποψήφιες, δίνοντάς της την ευκαιρία να γίνει διάσημη στο αμερικάνικο κοινό και να κερδίσει βραβείο Saturn, Teen Choice, αλλά και υποψηφιότητα για βραβείο Alma, Χρυσή Σφαίρα κ.ά. Η ηθοποιός αργότερα παραδέχτηκε ότι για να καταφέρει να διατηρήσει τη γραμμή που έπρεπε για το συγκεκριμένο ρόλο, έφτασε στα όρια ανορεξίας.

Το διάστημα που ξεκίνησε τα γυρίσματα για τη σειρά, το 2000, η Άλμπα έγινε ζευγάρι με τον κατά 12 χρόνια μεγαλύτερο συμπρωταγωνιστή της, Μάικλ Γουέδερλι, ο οποίος μάλιστα της έκανε πρόταση γάμου στα 20α της γενέθλια κι εκείνη δέχτηκε. Η σχέση τους, όμως, έφτασε τελικά στο τέλος της το 2003, παρ’ όλο που η Τζέσικα Άλμπα φανταζόταν πάντα τον εαυτό της με κάποιο μεγαλύτερο άντρα.

Στην πόλη της… αμαρτίας

Έχοντας λάβει αρκετή αναγνώριση από το αμερικάνικο κοινό, η Τζέσικα Άλμπα συνεχίζει με σταθερά βήματα την πορεία της. Το 2003 πρωταγωνιστεί στην αισθηματική δραματική ταινία «The sleeping dictionary» σκηνοθεσίας Γκάι Τζένκιν, η οποία όμως προβλήθηκε στον κινηματογράφο σε πολύ λίγες χώρες και κυκλοφόρησε κυρίως σε dvd και την ίδια χρονιά βρίσκεται υποψήφια για βραβείο Teen Choice, για την ερμηνεία της στη μουσική δραματική ταινία «Honey», όπου υποδύεται τη Χάνι Ντάνιελς, μπαργούμαν και καθηγήτρια χορού με όνειρο να πετύχει ως χορεύτρια σε βίντεο κλιπ.

Το 2005, όμως, έρχεται η ταινία που θα αποτελέσει σημαντικό σταθμό στην καριέρα της. Το «Sin city» που αποτέλεσε κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου νέο-νουάρ κόμικ του Φρανκ Μίλερ, ο οποίος κάθισε και στη θέση του σκηνοθέτη, στο καστ του οποίου βρίσκουμε μαζί με την Τζέσικα Άλμπα τον Μπρους Γουίλις, τον Μίκι Ρουρκ, τον Κλάιβ Όουεν κ.ά., με την ίδια να υποδύεται μια εξωτική χορεύτρια, η οποία, όμως, κάποτε υπήρξε το κοριτσάκι που είχε σώσει ο αστυνομικός Τζον Χάρτιγκαν (Μπρους Γουίλις) από τα δίχτυα ενός παιδεραστή. Η ταινία εισπράττει πολύ καλές κριτικές και σημειώνει εισπράξεις ύψους 158 εκατομμυρίων δολαρίων και η Άλμπα βρίσκεται υποψήφια για βραβείο Alma, Saturn, Teen Choice, νιώθοντας την καριέρα της να απογειώνεται. Για το συγκεκριμένο ρόλο, μάλιστα, έβαψε τα μαλλιά της ξανθά και όπως αναφέρει η ίδια, την περίοδο αυτή είχε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε άντρες… μεγαλύτερης ηλικίας, που είχε ποτέ, ενώ αρνήθηκε να γυρίσει γυμνή σκηνή όταν τέθηκε σαν ενδεχόμενο από το σκηνοθέτη της ταινίας.

Τέσσερις και φανταστικοί

Μετά την επιτυχία του «Sin city», η διάσημη ηθοποιός παίρνει μέρος στην περιπέτεια φαντασίας «Fantastic four» σκηνοθεσίας Τιμ Στόρι, η οποία και πάλι αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου κόμικς της Marvel. Η πρώτη ταινία «Fantastic four» είχε γυριστεί το 1994, αλλά δεν είχε κυκλοφορήσει ποτέ, συνεπώς το «Fantastic four» του 2005 είναι η πρώτη ταινία που βγαίνει στο φως της δημοσιότητας. Η Άλμπα ενσαρκώνει την όμορφη ερευνήτρια Σούζαν Στορμ, η οποία έχει την ικανότητα να γίνεται αόρατη και στο καστ συναντά τον Ιόαν Γκράφαντ, τον Κρις Έβανς, τον Μάικλ Τσίκλις κ.ά.

Παρ’ όλο που οι κριτικές είναι κυρίως αρνητικές και η Άλμπα βρίσκεται υποψήφια –μεταξύ άλλων- και για… Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού, η ταινία καταφέρνει να φέρει τον κόσμο στους κινηματογράφους και να συγκεντρώσει 330 εκατομμύρια στα ταμεία, κάτι που οδήγησε στη δημιουργία σίκουελ της ταινίας, το «Fantastic four: rise of the silver surfer» το 2007. Η δεύτερη ταινία πήγε επίσης καλά εμπορικά με 289 εκατομμύρια δολάρια σε εισπράξεις και τις κριτικές αν και αρνητικές, σε ένα καλύτερο επίπεδο από τις κριτικές της πρώτης ταινίας.

Η Άλμπα βρέθηκε και πάλι υποψήφια για Χρυσό Βατόμουρο, οι ταινίες «Fantastic Four», όμως, σίγουρα έχουν σηματοδοτήσει την καριέρα της, αλλά και την προσωπική της ζωή, αφού κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πρώτης ταινίας γνώρισε τον Κας Γουόρεν, γιο του ηθοποιού Μάικλ Γουόρεν, τον οποίο και παντρεύτηκε το 2008, αποκτώντας μαζί του 2 κόρες. Το ζευγάρι κατάφερε να στρέψει όλα τα φώτα πάνω του, ενώ μάλιστα έλαβε 1,5 εκατομμύριο δολάρια από γνωστό σκανδαλοθηρικό περιοδικό, προκειμένου να έχει την αποκλειστικότητα της δημοσίευσης των φωτογραφιών του πρώτου τους παιδιού, το 2008.

Κατακλυσμένη από… Χρυσά Βατόμουρα

Οι μεγάλες επιτυχίες έχουν έρθει και τα σκαμπανεβάσματα της συνέχειας είναι αρκετά, αλλά δεν πτοούν τη νεαρή ηθοποιό. Το 2005, συναντά τον Πολ Γουόκερ στην περιπέτεια δράσης «Into the blue», η οποία όμως δεν πηγαίνει και τόσο καλά και η Άλμπα εξασφαλίζει άλλη μια υποψηφιότητα ως χειρότερη ηθοποιός στα Χρυσά Βατόμουρα, ενώ το 2007 τη συναντάμε στην κομεντί «The ten» με τον Πολ Ραντ και τη Γουινόνα Ράιντερ, μέσα από 10 ιστορίες εμπνευσμένες από τις 10 εντολές, σε ρόλο νεαρής… ερωμένης.

Τα Χρυσά Βατόμουρα δίνουν και παίρνουν, αφού βρίσκεται ξανά υποψήφια και για την κομεντί «Good luck Chuck», όπως και για την ερμηνεία της στην ταινία μυστηρίου «Awake» του Τζόμπι Χάρολντ, ενώ και το θρίλερ «The eye» στο οποίο υποδύεται την τυφλή που κάνει μεταμόσχευση ματιού, δεν καταφέρνει να τη «σώσει» από αυτή την υποψηφιότητα. Παρ’ όλ’ αυτά, ο ρόλος της της δίνει και την ευκαιρία να μάθει βιολί, ένα όργανο που δεν είχε πιάσει ποτέ στο παρελθόν.

Το 2009 περνάει και από τα πλατό της επιτυχημένης αμερικάνικης τηλεοπτικής σειράς «The office» για ένα επεισόδιο και το 2010 πρωταγωνιστεί μαζί με την Κέιτ Χάντσον και τον Κέισι Άφλεκ (αδερφό του Μπεν Άφλεκ) στο θρίλερ «The killer inside me». Ο ρόλος της ιερόδουλης, όμως, είναι αυτός που μετά από τόσες υποψηφιότητες θα της χαρίσει το Χρυσό Βατόμουρο χειρότερης ηθοποιού και δυστυχώς δεν θα είναι η μοναδική φορά που θα κερδίσει αυτό το βραβείο, αφού θα φτάσει στα χέρια της ξανά 3 φορές.

Η μία από τις τρεις φορές είναι από την ερμηνεία της στην αισθηματική κομεντί «Valentine’s day» (2010), στην οποία υποδύεται την κοπέλα του Ριντ Μπένετ (Άστον Κούτσερ) που από τη μία δέχεται την πρόταση γάμου που της κάνει και από την άλλη τον παρατάει την ίδια μέρα. Το αποτέλεσμα είναι και οι δύο ηθοποιοί να κερδίσουν το Χρυσό Βατόμουρο και η ταινία, παρά τις υψηλές εισπράξεις της, να λάβει αρκετά αρνητικές κριτικές.

Η επόμενη βράβευσή της από την… Ακαδημία των χειρότερων ηθοποιών έρχεται με την ταινία δράσης «Machete» των Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ και Ίθαν Μανίκις, όπου η Άλμπα υποδύεται μια υπάλληλο του τμήματος Αλλοδαπών. Στην ταινία, μάλιστα, η Άλμπα γυρίζει και μια γυμνή σκηνή, η οποία, όμως, γυρίστηκε με το… θαύμα της ψηφιακής τεχνολογίας που αφαίρεσε το εσώρουχο που στην πραγματικότητα φορούσε στα γυρίσματα, απογοητεύοντας τους θαυμαστές της. Άλλωστε, όπως έχει δηλώσει η ίδια, έχει αυστηρό όρο στα συμβόλαιά της ότι δεν θα υπάρξει γυμνή σκηνή στο ρόλο της.

Άλλο ένα Χρυσό Βατόμουρο φτάνει στα χέρια της με την επιτυχημένη κωμωδία «Γονείς της συμφοράς» του Πολ Βάις με τον Μπεν Στίλερ και τον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, όπου η Άλμπα υποδύεται τη σέξι συνεργάτιδα του… Φόκερ (Στίλερ) που κινεί τις υποψίες στον πεθερό του (Ντε Νίρο).

Μέσα στο 2011 βρέθηκε σε ρόλο μαμάς-κατασκόπου στην περιπέτεια φαντασίας «Spy kids: All the time in the world in 4D» του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, ενώ προς το παρόν έχει αφοσιωθεί στην οικογένειά της, με επόμενη ανακοινωθείσα δουλειά της την animation περιπέτεια «Escape from planet earth», στην οποία έχει δανείσει τη φωνή της και πρόκειται να βγει στη μεγάλη οθόνη το 2013.

Η διάσημη ηθοποιός παραδέχεται πως έχει κάνει κάποιες κακές επιλογές στην καριέρα της και έχει στόχο να μην τις επαναλάβει μελλοντικά, καθώς θέλει ο κόσμος τόσο του χώρου, όσο και εκτός, να την πάρουν περισσότερο στα σοβαρά.

Ενδεικτική φιλμογραφία: «Camp nowhere» (1994), «Venus rising» (1995), «Never been kissed» (1999), «Idle hands» (1999), «Paranoid» (2000), «The sleeping dictionary» (2003), «Honey» (2003), «Sin city» (2005), «Fantastic four» (2005), «Into the blue» (2005), «The ten» (2007), «Fantastic four: rise of the silver surfer» (2007), «Good luck Chuck» (2007), «Bill» (2007), «Awake» (2007), «The eye» (2008), «The love guru» (2008), «The killer inside me» (2010), «Valentine’s day» (2010), «Machete» (2010), «An invisible sign» (2010), «Little Fockers» (2010), «Spy kids: All the time in the world in 4D» (2011).