Πέθανε ο Νίκος Τριανταφυλλίδης

nikos-triantafullidis

Photο: gagarin205.gr

ΤΡΙΤΗ, 07 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Σε ηλικία 49 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης, γιος του Χάρυ Κλυν, ιδρυτής και υπεύθυνος μεγάλων παραγωγών στο Gagarin.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης γεννήθηκε στο Σικάγο. Μετά τις σπουδές κοινωνιολογίας και επικοινωνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, συνέχισε στην Διεθνή Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου. Η πρώτη μικρού μήκους ταινία ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ "Momus: Amongst Women Only", ενώ η πτυχιακή του ταινία Dogs Licking My Heart (τα Σκυλιά Γλείφουν Την Καρδιά Μου) με τον τζαζίστα Μπλέιν Ρέινινγκερ και Παναγιώτη Θανασούλη κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας το 1993. Η ταινία προβλήθηκε και σε διεθνή φεστιβάλ.

Το 1995 ολοκλήρωσε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του "Ράδιο Μόσχα" η οποία βραβεύτηκε με το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στα Κρατικά Βραβεία του ΥΠΠΟ. Το "Ραδιο Μόσχα" ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ. 

Το 1996 γύρισε για λογαριασμό της ΕΤ2 την τηλεταινία "Το Παλτό", μια ελεύθερη διασκευή του ομώνυμου διηγήματος του Νικολάι Γκόγκολ και το ντοκιμαντέρ για το συγκρότημα Tuxedomoon με τον τίτλο "No Tears". Παράλληλα συνεργάστηκε με τον συγγραφέα Χρήστο Χωμενίδη για το σενάριο της ταινίας "Μαύρο Γάλα",  εργάστηκε ως παραγωγός ραδιοφώνου στον πρώτο ιδιωτικό ραδιοφωνικό σταθμό TOP FM και στο BBC World Service, όταν ζούσε στην Αγγλία. Αργότερα, επανήλθε στο ραδιόφωνο με την εκπομπή "Αισθηματική Αγωγή" μέσα από την συχνότητα του 902 Αριστερά και στον ραδιοσταθμό "Στο Κόκκινο" 105,5 FM.

Υπήρξε μουσικός παραγωγός και ιδρυτής της οπτικοακουστικής εταιρίας «Astra Tv» ενώ το 2002 εγκαινίασε τον συναυλιακό χώρο Gagarin 205.