Το Αιγαίο στο σινεμά: η Σαντορίνη της Λάρα Κροφτ

cradle-of-life
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Το 2003 η περίφημη Λάρα Κροφτ της Αντζελίνα Τζολί έκανε μια στάση στην ακόμη πιο ξακουστή Οία.

Η Σαντορίνη είναι ένα από τα δύο με τρία δημοφιλέστερα ελληνικά νησιά, τα οποία κάθε πολίτης του κόσμου θέλει να επισκεφθεί κάποια στιγμή και είναι απολύτως λογικό. Πρόκειται για ένα από τα πιο όμορφα και χαρακτηριστικά σημεία της Ελλάδας, με το μύθο να λέει πως πρόκειται για τη χαμένη Ατλαντίδα. Είναι κατανοητό λοιπόν γιατί κάπου στις αρχές τις περασμένης δεκαετίας το franchise της Λάρα Κροφτ με την Αντζελίνα Τζολί στον πιο δημοφιλή ρόλο της καριέρας της πέρασε από το νησί.

Πιο συγκεκριμένα, η δεύτερη ταινία της σειράς με τίτλο «Lara Croft Tomb Raider: Το λίκνο της ζωής» αποφάσισε πως η Σαντορίνη ήταν ιδανικό μέρος για να στηθεί η πλοκή. Ένας σεισμός στο ηφαιστειογενές νησί αποτελεί την αφορμή για να εμφανιστεί ένας αρχαίος ναός, όπου ο Μέγας Αλέξανδρος είχε κρύψει καλά ένα μυστικό χάρτη, ο οποίος φανερώνει πού βρίσκεται το κουτί της Πανδώρας. Η συνέχεια μοιάζει σαν μια πολύ απλοϊκή ιστορία των κακών εποχών που διένυε τότε ο Τζέιμς Μποντ, με το τελικό αποτέλεσμα να μοιάζει σήμερα εντελώς επίπεδο και αδιάφορο.

Παρόλα αυτά, το φιλμ στην εποχή του σημείωσε επιτυχία και αξιοποίησε τη φήμη της Λάρα Κροφτ στην αντίστοιχη σειρά των video games. Βέβαια, όλοι εμείς που μεγαλώσαμε παίζοντας τα «Tomb Raider» δεν μπορούμε να πούμε πως ενθουσιαστήκαμε με καμία από τις ταινίες, αλλά δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε πως η Τζολί έκανε πολύ καλή δουλειά στο να ενσαρκώσει την Κροφτ.

Ας έρθουμε όμως στα της Σαντορίνης. Η ταινία ξεκινά με ένα μακρινό πλάνο του νησιού και στη συνέχεια επικεντρωνόμαστε σε έναν ελληνικό γάμο με την αντίστοιχη παραδοσιακή μουσική, η οποία κάποια στιγμή αλλάζει σε… Kasabian. Και ενώ το γλέντι καλά κρατεί, έρχεται ένας μεγάλος σεισμός για να τα γκρεμίσει (κυριολεκτικά) όλα και στη συνέχεια να πέσουν οι τίτλοι αρχής και να αναλάβει την υπόθεση η Λάρα Κροφτ.

Τα γυρίσματα έγιναν στην Οία και όχι ότι χρειαζόταν ιδιαίτερη προσπάθεια, αλλά βλέποντας την ταινία νιώθεις όπως όταν παρακολουθείς τροπικά τοπία της Καραϊβικής και της Ασίας στο σινεμά, μόνο που εδώ βρίσκονται ουσιαστικά δίπλα σου. Δεν είναι να απορείς που η Σαντορίνη αναδείχθηκε σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό μετά από τις περιπέτειες της Κροφτ στα νερά του, κάτι που δεν έχει αλλάξει καθόλου μέχρι και σήμερα. Και αφού επισημάνουμε ότι στον εναρκτήριο γάμο βλέπουμε μεταξύ άλλων την Κατερίνα Τσάβαλου και την Μαρίνα Καλογήρου (πολύ πριν αποκτήσει ευρεία δημοσιότητα με το «Αν…»), να τονίσουμε πως αν σκοπεύετε να παντρευτείτε και σκέφτεστε την Οία ως μια πιθανή τοποθεσία, τότε προχωρήστε και δεν έχετε να φοβάστε κανένα κουτί της Πανδώρας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]