Η Ντενέρις είναι το μεγάλο φαβορί του Game of Thrones

game-of-thrones
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μια ματιά στο πιο «καυτό» στόρι (ίσως και κυριολεκτικά) για τις μελλοντικές εξελίξεις της σειράς.

Μιλήσαμε για τη φοβερή και τρομερή μάχη του «Game of Thrones» ανάμεσα στον Τζον Σνόου και τον Ράμσεϊ Μπόλτον. Τη θεωρούμε μια από τις κορυφαίες στιγμές της σειράς, από αυτές που μπορούν να ανυψώσουν μια ολόκληρη σεζόν. Πέρα όμως από αυτό το γεγονός, είχαμε και άλλο ένα πολύ σημαντικό που ορίζει εν πολλοίς τις καταστάσεις για τη συνέχεια.

Μιλάμε φυσικά για τις εξελίξεις στη Μερίν, οι οποίες ήταν ραγδαίες μετά από καιρό. Είχαμε συνηθίσει στην καθυστέρηση και σε εμπόδια που εμφανίζονται από το πουθενά και σταματούν το δρόμο της Ντενέρις προς το Γουέστερος, αλλά φαίνεται πως επιτέλους αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η Ντενέρις παίρνει την κατάσταση στα χέρια της και οι δυνάμεις που έχει στη διάθεσή της αυτή τη στιγμή δείχνουν για πρώτη φορά ικανές να υπερνικήσουν το κάθε τι και δεν έχει καμία δικαιολογία για περαιτέρω κωλυσιεργία.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Στο προηγούμενο επεισόδιο είχαμε μείνει στην εκστρατεία των αρχόντων της Μερίν κατά της Ντενέρις, οι οποίοι έχοντας μαζέψει έναν ισχυρό στρατό και έχοντας στη διάθεσή τους το τάγμα των Sons of Harpy αψήφησαν οποιαδήποτε συμφωνία είχε επισυναφθεί και αποφάσισαν ότι όχι μόνο θέλουν πίσω την εξουσία της πόλης τους και την επιστροφή της δουλείας, αλλά και την Ντενέρις να φύγει ταπεινωμένη και χωρίς τους δράκους της. Και πάνω που ήταν βέβαιοι ότι νίκησαν χωρίς να χρειαστεί να ιδρώσουν, ξεπετάγεται ο Ντρόγκον, ο οποίος πλέον φαίνεται πως υπακούει πιστά την Ντενέρις και αφού τον ιππεύσει, θα δει και τους δύο άλλους δράκους να το σκάνε από τη φυλακή, να κάνουν σχηματισμό στον αέρα και να κάνουν παρανάλωμα του πυρός το στόλο που είχε έρθει για πολιορκία. Σαν να ακούμε τους χιλιάδες οπαδούς της σειράς να χειροκροτάνε παρακολουθώντας τη σκηνή.

Κακά τα ψέμματα, οι περισσότερες εμβληματικές εικόνες της σειράς έχουν δημιουργηθεί από το στόρι της Ντενέρις. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε νιώσει τη θέληση να σηκώσουμε τη γροθιά μας βλέποντας τους δράκους να πετάνε φλόγες, ακόμη και αν ποτέ ως τώρα δεν έχουν εμπλακεί σε κάποιο συμβάν που να επηρεάζει με άμεσο τρόπο τη βασική πλοκή στο Γουέστερος. Κάτι σαν μασκότ δηλαδή. Είναι προφανές ότι από τη μία η Ντενέρις δεν μπορούσε να βρεθεί στο Γουέστερος σύντομα, μιας και αυτός ο ερχομός προορίζεται για κάποια στιγμή προς το φινάλε της σειράς, αλλά αυτό το κομμάτι είναι τόσο αγαπητό στους οπαδούς ώστε να μην είναι εφικτό να μένουμε μακριά του για καιρό. Κάπως έτσι, ανακυκλώνονται ως ένα βαθμό οι ίδιες περιπέτειες με το τέλος τους να είναι πάντα φαντασμαγορικό. Και όσο και αν κάθε φορά πιστεύαμε πως δε θα υπάρξει άλλο εμπόδιο για την Ντενέρις και ότι θα ξεκινήσει την εκστρατεία της για τον Θρόνο, πάντα κάτι συνέβαινε και την καθυστερούσε κι άλλο. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι πως ο τερματισμός κάθε εμποδίου κατάφερνε να είναι πιο εντυπωσιακός από αυτόν του προηγούμενου.

Πλέον όμως φτάσαμε σε ένα οριακό σημείο που αν συμβεί κάτι άλλο που θα ανακόψει την πορεία της Ντενέρις, θα είναι σαν η σειρά να κοροϊδεύει το κοινό της. Ο Θίον και η Γιάρα έφτασαν στην Μερίν για να ζητήσουν τη βοήθεια της Ντενέρις στην προσπάθειά τους να πάρουν πίσω το θρόνο στα Iron Islands από τον Γιούρον. Καταρχάς είναι ένα ενδιαφέρον και απρόσμενο ταίριασμα, κυρίως γιατί μας αρέσει να βλέπουμε χαρακτήρες που υπάρχουν από την πρώτη σεζόν να συναντιούνται για οποιοδήποτε λόγο. Ας πούμε ο Θίον είχε να βρεθεί με τον Τύριον από τις αρχές της πρώτης σεζόν, ενώ με την Ντενέρις δεν είχε συναντηθεί ποτέ ως τώρα. Από εκεί και πέρα όμως, έχουμε τη συμμαχία δύο δυναμικών γυναικών (στοιχηματίζουμε σε ένα ρομάντζο ανάμεσά τους) που η μία μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την άλλη. Θυμίζουμε απλά πόσα πλοία μπορεί να παρέχει στην Ντενέρις η Γιάρα. Βέβαια δεν είχαμε την ευκαιρία να δούμε τα αδέρφια Γκρεϊτζόι να κάνουν την είσοδό τους στην Μερίν και μπήκαμε κατευθείαν στη διαδικασία της συνάντησής τους με την Ντενέρις, αλλά σε ένα επεισόδιο που δαπάνησε τέτοιο μπάτζετ όχι μόνο στη μεγάλη μάχη μα και στην εναρκτήρια σκηνή με τους δράκους, θα ήμασταν τουλάχιστον αχάριστοι αν ζητούσαμε κάτι παραπάνω.

Αυτή τη στιγμή η Ντενέρις μπορεί να ξεκινήσει αμέσως τώρα την προέλασή της προς το Γουέστερος και τίποτα δε φαίνεται ικανό να τη σταματήσει. Φαίνεται κατά κάποιον τρόπο σαν να μην είναι απλά το μεγάλο φαβορί, αλλά η νικήτρια που περιμένει να εισπράξει τα κέρδη της. Έχει στη διάθεσή της ένα μεγάλο στρατό, τρεις δράκους, ένα μεγάλο στόλο και έχει ξεκινήσει ήδη τις συμμαχίες στο Γουέστερος πριν καν βρεθεί εκεί. Το ζητούμενο για τη σειρά είναι τώρα να μην «κάψει» το πιο δυνατό του χαρτί πριν καν το χρησιμοποιήσει. Γιατί μια χαρά μπορεί το στόρι της Ντενέρις να οδηγηθεί σε κορύφωση νωρίτερα από το προσδοκώμενο, με τη λογική του ότι το διαρκές teaser δημιουργεί τέτοιες προσδοκίες ώστε το ίδιο το teaser να γίνεται το ίδιο το γεγονός που προλογίζει, κάνοντάς σε να αποκρυσταλλώσεις μια συγκεκριμένη προσδοκία και ο,τιδήποτε ξεφεύγει αυτής να θεωρείται λάθος (αυτή είναι μια ευρύτερη κουβέντα για τη λογική του teaser στη σύγχρονη ποπ κουλτούρα αλλά ίσως την κάνουμε κάποια άλλη φορά).

Φτάσαμε λοιπόν στο φινάλε και της έκτης σεζόν και όπως όλα δείχνουν έχουμε μπροστά μας ένα επεισόδιο πυκνό σε πλοκή με πολλά ανοιχτά μέτωπα, για αυτό και θα διαρκέσει 69 λεπτά και θα γίνει το μεγαλύτερο σε διάρκεια επεισόδιο της σειράς. Θα συζητήσουμε ό,τι συμβεί μετά την προβολή του, είμαστε πραγματικά περίεργοι όμως να δούμε τι θα γίνει με την Ντενέρις: θα ξεκινήσει για το Γουέστερος μαζί με τους Γκρεϊτζόι ή θα περιμένουμε μια ακόμη σεζόν για αυτό το ταξίδι; Το βέβαιο είναι πως τα filler επεισόδια μας τελείωσαν και από εδώ και πέρα μας περιμένουν μόνο δυνατές συγκινήσεις.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΣΧΟΣ / [email protected]